Geleneksel Türk mutfağından Ali Nazik tarifi Geleneksel Türk mutfağından Ali Nazik tarifi

Türkiye, deprem, sel, yangın, çığ, heyelan gibi doğal afetlere sıkça maruz kalan bir ülke. Bu afetler, can ve mal kaybına neden olduğu gibi, bölgede yaşayan insanların hayatını da olumsuz yönde etkiliyor. Bu nedenle, afetlerin yaşandığı veya yaşanma riskinin yüksek olduğu yerler, afet bölgesi ilan edilebiliyor. Peki, afet bölgesi ilan edilmesi ne demek, afet bölgesi ilan edilince ne olur? İşte, afet bölgesi ilan edilmesinin anlamı ve sonuçları…

Afet Bölgesi Nedir?

Afet bölgesi, doğal afetler sonucunda hasar gören veya afet tehlikesi altında bulunan yerlerin, Cumhurbaşkanı kararıyla belirlenen sınırları içinde kalan alanı ifade eder. Afet bölgesi ilan edilmesi, afetin etkilerini azaltmak, bölgedeki insanlara yardım etmek ve afet riskini önlemek veya azaltmak için alınan bir önlemdir.

Afet Bölgesi İlan Edilmesinin Sonuçları Nelerdir?

Afet bölgesi ilan edilen yerlerde, afet yönetimi ve koordinasyonu için gerekli tedbirler alınır. Bu tedbirler şunlardır:

  • Afet bölgesindeki insanlara sağlık, barınma, gıda, giyim, ulaşım, eğitim, sosyal hizmet ve psikolojik destek gibi hizmetler ücretsiz veya indirimli olarak sağlanır.
  • Afet bölgesindeki kamu kurum ve kuruluşları, afet yönetimi ve koordinasyonu için görevlendirilir. Bu kurum ve kuruluşlar, afet bölgesindeki ihtiyaçları karşılamak için gerekli personel, araç, gereç, malzeme ve kaynakları tahsis eder.
  • Afet bölgesindeki hasarlı yapıların tespiti, yıkımı, boşaltılması, onarımı, yeniden yapımı veya taşınması için gerekli işlemler yapılır. Bu işlemler için afetzedelere maddi ve hukuki destek verilir.
  • Afet bölgesindeki vergi, harç, prim, faiz, kira, elektrik, su, doğalgaz, telefon gibi borç ve yükümlülükler ertelenir, indirimli veya silinir.
  • Afet bölgesindeki tarım, hayvancılık, sanayi, ticaret, turizm gibi ekonomik faaliyetlerin canlandırılması için teşvik, kredi, hibe, sigorta gibi destekler sağlanır.
  • Afet bölgesindeki afet riskini azaltmak için gerekli altyapı, planlama, denetim, eğitim, bilinçlendirme, uyarı, tahliye gibi çalışmalar yapılır.

Afet Bölgesi İlan Edilen Yerler Hangileridir?

Türkiye’de son yıllarda yaşanan büyük doğal afetler sonucunda, bazı iller ve ilçeler afet bölgesi ilan edilmiştir. Bunlar şunlardır:2023 yılında Kahramanmaraş merkezli meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki iki deprem sonucunda, Kahramanmaraş, Hatay, Gaziantep, Osmaniye, Malatya, Adıyaman, Adana, Diyarbakır, Kilis, Şanlıurfa, Elazığ ve Sivas’ın Gürün ilçesi afet bölgesi ilan edilmiştir.

  • 2021 yılında Muğla’nın Marmaris ilçesinde başlayan ve Antalya, Aydın, Denizli, Isparta, Manisa gibi illere de sıçrayan orman yangınları sonucunda, bu iller afet bölgesi ilan edilmiştir.
  • 2020 yılında İzmir’in Seferihisar ilçesinde meydana gelen 6.6 büyüklüğündeki deprem sonucunda, İzmir, Manisa, Balıkesir, Aydın, Muğla, Uşak, Denizli, Kütahya, Bursa, Çanakkale, İstanbul ve Yalova afet bölgesi ilan edilmiştir.
  • 2019 yılında Elazığ’ın Sivrice ilçesinde meydana gelen 6.8 büyüklüğündeki deprem sonucunda, Elazığ, Malatya, Diyarbakır, Bingöl, Adıyaman, Kahramanmaraş, Batman, Şanlıurfa, Mardin, Tunceli, Erzincan, Erzurum, Muş, Bitlis, Van, Siirt, Şırnak, Hakkari, Ağrı, Kars, Iğdır, Ardahan, Artvin, Giresun, Gümüşhane, Bayburt, Trabzon, Rize, Ordu, Samsun, Amasya, Tokat, Çorum, Yozgat, Sivas, Kayseri, Nevşehir, Niğde, Kırşehir, Kırıkkale, Ankara, Konya, Karaman, Mersin, Adana, Hatay, Osmaniye, Gaziantep, Kilis, Antalya, Burdur, Isparta, Afyonkarahisar, Uşak, Manisa, İzmir, Aydın, Muğla, Denizli, Kütahya, Bursa, Bilecik, Eskişehir, Sakarya, Bolu, Düzce, Zonguldak, Karabük, Bartın, Kastamonu, Çankırı, Sinop, Kırklareli, Edirne, Tekirdağ, Çanakkale, Balıkesir, İstanbul, Kocaeli ve Yalova afet bölgesi ilan edilmiştir.
Kaynak: HABER MERKEZİ