Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) 2014 yılında bir uygulama başlattı. Süper Lig’e her sezon, saygınlıkları genel kabul görmüş futbol adamlarının isimleri veriliyor. (Ya da bu sezona kadar veriliyordu). Sırasıyla, Süleyman Seba, Hasan Doğan, Turgay Şeren, Metin Oktay, İlhan Cavcav ve Lefter Küçükandonyadis’in isimleriyle anıldı Süper Lig, uygulama başladığı yıldan itibaren...

Metin Oktay dışındaki isimlerin ortak özelliği o sezon yakın tarihlerde vefat etmiş olmalarıydı. Geçen sezon ise Trabzonspor’dan bir isim seçildi ve merhum Cemil Usta’nın adıyla lig oynandı. Bu tercih camialar arasında bir denge gözetme amacını taşıyor gibi görünüyordu ki makul ve anlaşılabilirdi.

Beşiktaş, Galatasaray, Fenerbahçe, Gençlerbirliği (dolayısıyla Ankara), son olarak da Trabzonspor’dan Türk futboluna futbolcu ya da yönetici olarak değerli hizmetler vermiş ve simgeye dönüşmüş bu isimlerden sonra sıra İzmir’den bir futbol adamının isminin 2020-2021 sezonuna isminin verilmesine gelmişti.

Nitekim Göztepe Kulübü ile İZVAK’ın çabalarıyla İzmir’de ortak akıl devreye girdi ve TFF’ye mayıs ayında bir öneri sunuldu. Teklif yeni sezonun “Adnan Süvari Sezonu” adıyla oynanmasıydı. İZVAK’ın Danışma Kurulunda iştiyakla benimsenen bu girişime kentteki önemli sivil toplum kuruluşları da destek verdi.

Bu noktada şunu belirtelim: Avrupa’da yarı final oynayan ilk Türk takımı Efsane Göztepe’nin mimarı Adnan Süvari’nin adının anlamı, “İzmir’den bir futbol adamı” olmanın çok ötesinde.

3 yıl A Milli Futbol Takımının hocalığını yapan Süvari derin futbol bilgisi ve entelektüel kişiliği ile Türk Futbol Tarihine damgasını vurmuş bir isim.

Dolayısıyla TFF’nin bu yılı Adnan Süvari Sezonu ilan etmesi beklenirdi. Ancak ligin ilk haftası oynandı hala bu yönde bir karar alınmadı. Başka bir futbol adamının ismi de verilmedi sezona.

TFF Başkanı Nihat Özdemir yayıncı kuruluşa yaptığı açıklama sırasında, bu sezona niye bir isim verilmediğinin sorulması üzerine “Sağlık çalışanlarımıza ithaf ediyoruz bu sezonu” dedi.

Sağlık çalışanlarımıza hepimiz minnet duyuyoruz ve bunu ifade etmenin birçok yöntemi var. Hayatını kaybetmiş değerli futbol adamlarının hatıralarını yaşatmak amacıyla başlatılan ve 7 sezondur devam eden bir uygulamayı sona erdirmek bu yöntemlerden biri değil.

TFF yönetimi Adnan Süvari’nin adını yeni sezona vermekten neden imtina ediyor bilmiyorum.

Bu konuda öncülük eden Göztepe Başkanı Mehmet Sepil’in; yeniden seçilmesinin üstünden bir ay bile geçmemişken Kulüpler Birliği başkanlığından istifa etmesinin sebepleri arasında bu önerinin kabul görmemesi de var mıdır bilmiyorum.

Ancak Göztepe, İZVAK ve öneriye destek veren STK’lar ısrarcı olursa belki de iş işten geçmemiştir.