Türkiye'de 2019 yılında 2 bin 688 orman yangın çıktı. Bu yangınlarda 11 bin 332 hektarlık alan alevlere teslim oldu. 2020'nin ilk altı ayında çıkan 836 yangında ise 923 hektar alan zarar gördü.

Sevda TAYGAR

Türkiye’nin birçok yerinde orman yangınları, hidroelektrik santralleri, maden ocakları gibi çalışmalarla doğa tahrip olurken, Van’ın Başkale ilçesinin Terava (Savaş) köylüleri örnek bir çalışma yürütüyor. Köylüler yaz aylarında tükettikleri meyvelerin çekirdeklerini toplayarak civar tepelere ve dağlara ekerek ekolojik dönüşüme katkı sunuyor. Köylüler, “Biz insanlar yaşam alanlarımızı kendi ellerimizle her geçen gün çölleştiriyoruz. Bu şekilde devam edilirse yarınlarımız için yaşam alanı kalmayacak. Tükettiğimiz dünyayı istersek dönüştürebiliriz” diyerek duyarlılık çağrısında bulunuyorlar. Meyve çekirdeği ekmeyi bir gelenek haline dönüştürdüklerini belirten köylüler, “dağlarımız yeşeriyor, yeşerdikçe bizde de yaşam umudu güçleniyor” şeklinde konuşuyorlar.

Toprak bize teşekkür ediyor

Orman yangınları başta olmak üzere doğa katliamlarına sesiz kalmamaları gerektiğini belirten köy sakinlerinden Muhsin Furat, yazın yedikleri meyvelerin çekirdeklerini çöpe atma yerine toprakla bütünleştirdiklerini toprağın ise bunu filizlendirerek kendilerine teşekkür ettiğini ifade etti. Fuat, “Başta çeviz, badem, kayısı olmak üzere yazın yediğimiz meyvelerin çekirdeklerini toplayarak köyün dağlarına ektik. Yediğimiz meyvenin çekirdeğini çöp yerine tekrar doğaya kazandırıyoruz. Doğa katliamına karşı ortak mücadele etmeliyiz” dedi.

Köy meydanında bir araya gelen özelikle gençler ve çocuklar ellerinde küreklerle köyün dağlık kısmına çıkıyor. Ayrı ayrı dağlık alanlara çıkan köy sakinleri aralıklarla çekirdekleri toprakla buluşturuyor. Gün boyunca devam eden etkinlik kapsamında yüzlerce çekirdek toprağa ekildikten sonra sabırsızlıkla ilkbaharı bekleyen köylüler filizlenen fideleri mutlulukla karşıladıklarını ifade ediyor. Etkinliğe katılan 14 yaşındaki Nurgül Gönültaş, doğanın çevreyle ilgili dönüşümle kendini yenilediğine dikkat çekti.

İnsan yetiştirmek önemli

Köylülerin her yıl düzenli olarak gerçekleştiği etkinlik özellikle çocukların ilgi odağı halinde. Her çocuk kendi bölgesini belirleyerek çekirdeklerini ektikten sonra düzenli olarak kontrol ediyor. Bu şekilde çocuklarda çevreye karşı bir duyarlılık oluştuğunu bu duyarlılığın geleceğe taşındığı aktaran köy sakinlerinden Hatice Yıldırım, “Çevre ve yaban hayata karşı talancı anlayışın önüne geçmek için yeni nesiller yetiştirmeliyiz. Nasıl ki bu toprağa ektiğimiz çekirdeklerin şekil almasına katkı sunuyorsak aynı zamanda çocukları da bu çekirdekler gibi bilinçlendirmeliyiz. Mesele fide veya çekirdek ekmek değil. Asıl mesele duyarlılık oluşturmaktır” dedi.