Engin YAVUZ

En son 2008 yılında yaşanan kuraklıkta sularının büyük bölümünü kaybeden Marmara Gölü’nde geçen yıl yaşanan ve hala devam eden kuraklığın etkisiyle su derinliği 50 santimetreye düştü. Son resmi kayıtlarda 44 bin 500 dekarlık alanı kapladığı belirtilen gölün suyla kaplı alanı 20 bin dekara gerilerken suyun çekildiği verimli topraklar göl çevresinde yerleşik 7 köyün sakinleri tarafından tarım arazisi olarak ekilip biçilmeye başlandı.

Gölmarmara ve Çevresi Su Ürünleri Değerlendirme Kooperatifi Başkanı İsmail Yaslı kooperatife kayıtlı 163 balıkçıdan teknesi olan 55 balıkçının derinliğin azalması nedeniyle suya açılamadığını ve teknelerin çoğunun artık karaya oturduğunu söyledi. Normalde yılda 100 ton balık avlanan gölden bu sezon bir kilogram bile balık çıkaramayan balıkçıların zor durumda olduğunu ve borçlarını ödeyemez hale geldiklerini belirten Yaslı, “Devletin yaşadığımız sıkıntıya bir çözüm bulması şart” dedi.

Balıkçılık bitti

Göle kıyısı olan Tekelioğlu Köyü’nün sakinleri ise su azaldıkça gölün en derin yerinde toplanan ve irileşen balıkların, atılan ağları da parçalayıp kaçtığını belirterek, “Balıkların bir kısmı da kendini çamura gömerek saklanıyor. Artık burada balıkçılık imkansız” dedi.

Salihli Ziraat Odası Başkanı Cem Yalvaç ise, “Maalesef göldeki suyumuz bitmek üzere. 10 milyon metreküp suyumuz kaldı. Menemen’deki tarlalar bile bu gölden sulanıyordu. Ama şimdi gölün çevresindeki köyler bile sulama suyu sıkıntısı çekiyor. Balıkçılık da bitti, desteğe ihtiyacımız var” diye konuştu.

Gölün suları çekildikçe ortaya çıkan verimli arazilerde Hacıveliler, Kemerdamları, Yeniköy, Pazarköy, Gölmarmara, Kılcanlar ve Ozanca köylüleri on binlerce dekar arazide tarımsal üretime başladı. Köy sakinleri gölden geriye kalan toprağın çok verimli olduğunu, pamuk, mısır, domates, patlıcan, biber, yer fıstığı ve buğday ektiklerini, yazın dikilen karpuzun bile 10 kilogramlık meyveler verdiğini söyledi.

Kuşların yaşam alanı

320 milyon metreküplük su depolama kapasitesi olan Marmara Gölü, barındırdığı 144 tür su kuşu ile uluslararası önemli su alanı listesinde yer alıyor. Küçük karabatak, tepeli pelikan, küçük balaban, angıt, büyük akbalıkçıl, fiyu, pasbaş patka, elmabaş patka, bıyıklı sumru ve mahmuzlu kızkuşu alanda üreyen önemli türle