HABER / Onur TUNGUT

Çin’in Wuhan kentinde 2019 yılının Aralık ayında ortaya çıkan ve tüm dünyayı etkisi altına alan koronovirüs (Kovid-19) salgını birçok alışkanlığın değişmesine neden oldu. Ülkemizde salgınla birlikte gelen sokağa çıkma yasakları ile bahçeli evlere rağbet arttı. Özellikle müstakil ev fiyatlarının astronomik rakamlara çıkmasıyla birlikte karavan tercih sebebi oldu. Bunun yanı sıra pandemide otellerin kapalı olması turizmi de olumsuz etkiledi. Çok sayıda tatilci, bu süreçte hijyen nedeniyle otel yerine karavan turizmini tercih etti.

KENDİLERİ YAPIYOR

Ortalama 150-200 bin lira gibi bir rakama birinci sınıf karavan sahibi olunabiliyor. Kimisi motokaravan kimisi ise çekme karavanı tercih ediyor. Döviz kurlarındaki artış nedeniyle hazır karavan almak yerine uygun fiyatlı ikinci el panelvan minibüs alan vatandaşlar, araçlarını yerli karavan firmalarına yaptırıyor. Daha uygun fiyatlarla karavan sahibi olmak isteyenler ise araçlarının içini A’dan Z’ye kendi yapmayı tercih ediyor. İzmir’in kent merkezinde karavancıların buluşma ve konaklama noktası haline gelen İnciraltı Kent Ormanı’nın otoparkı, bahar ve yaz aylarında günde ortalama 60-70 arası karavana ev sahipliği yapıyor.

MİNİMAL HAYAT

Karavanını İnciraltı Kent Ormanı’nın otoparkına park eden İzmirli diş teknisyeni 52 yaşındaki Akın Yıldırım, yılın yaklaşık 180 gününü aracında geçiriyor. Yıldırım, “Mithatpaşa’da yerleşik düzenim var. Ancak karavan hayatını çok seviyorum. Bazı günler karavanımda kalıyorum. Minimal yaşam, hem kolay hem de daha az maliyetli. Bazı günler buradan işe gidip geliyorum. İlk olarak çadır ile kamp kuruyordum. Sonrasında farklı zamanlarda 2 adet çekme karavanım oldu. En sonunda motokaravana geçtim. Çok mutluyum. Yazlık almak istesem en az 1 milyon lira. Ama karavanım ile istediğim yere gidebiliyorum. Deniz benim dağ benim. İstediğim yerde kamp yapıp konaklayabiliyorum” dedi. 53 yaşındaki Murat Kurt, “Karavanımı kendim yaptım. Tam zamanlı olarak karavanda kalıyorum. Nakliye işi ile uğraşıyorum. Çok ekonomik bir hayat. Özgürlüğün tadına 50 yaşından sonra vardım. Ben çekme karavanı tercih ettim. Çünkü gittiğim yerde arabam bana kalıyor” diye konuştu. Film setlerinde kuaförlük yapan 40 yaşındaki Mustafa Geçgel ise, “Kendi karavanımı kendim yapıyorum. Ev kirası ödemekten bıktım. Artık mobil evimde yaşayacağım” dedi.

Özgürlüğü seçtiler karavana yerleştiler

İzmirli Tekbilek çifti, radikal bir kararla yerleşik düzeni bırakıp karavana çevirdikleri otobüste 2 kedileri ile yaşamaya başladı. Gezgin çift, her gün başka bir yerde güne uyanıyor

İzmir’in Karşıyaka ilçesinde yaşayan 29 yaşındaki Meftune ve 30 yaşındaki Berker Tekbilek, 6 yıl önce tanışıp 17 gün sonra dünyavine girdi. Tam zamanlı olarak çalıştıkları işten aldıkları maaş ile geçinen Tekbilek çiftinin hayatı, Berker’in telefondaki banka aplikasyonundan yanlışlıkla kredi çekmesi ile değişti. Genç adam, durumu eşine anlatarak, hayalleri olan üzerine çadır koyabilecekleri bir off-road alabileceklerini söyleyip eşinin de kredi çekmesini söyledi. Kısa sürede hayal ettikleri off-road aracına kavuşan genç çift, ilerleyen süreçte araçlarını satarak minibüs aldı. Ardından akşamları işten döndükten sonra boş vakitlerinde minibüsü kendi çabalarıyla karavana çeviren genç çift, yıllık izinlerinde yaklaşık 10 günlük Ege ve Akdeniz turuna çıktı.

SERÜVEN BAŞLADI

Karavan ile özgürlüğün tadını alan Tekbilek çifti, İzmir’e dönüş yolunda birbirilerine, “Artık nasıl çalışacağız?” diyerek BMT Buslife’nin temellerini attı. Mevcut işlerinden ayrılan ve gezgin hayatını tam zamanlı olarak yaşamak isteyen Tekbilek çifti, daha büyük bir aracı eve dönüştürmek için karavanlarını sattı. Araç arayışına giren Tekbilek çifti, aradıkları otobüsü geçtiğimiz ocak ayında Kırıkkale’de buldu. Yıllarca Sayıştay’ın servis aracı olarak kullanılan 1991 model Mercedes O302T ile karşılaşan Berker ve Meftune, hayalini kurdukları aracı satın aldı. Genç çift, karavanlarının baştan aşağı yapılma sürecinin en ince ayrıntısına kadar anlatacakları Youtube’de BMT Buslife isimli kanalı kurdu. Otobüsü Ankara’ya TIR ile getiren çift, burada karavanını altyapısı için karoserci ile anlaştı. Yaklaşık 3 aylık bir çalışmanın ardından dışı biten karavan yine TIR ile İzmir’e geldi. Hayalini kurdukları araçlarını, İzmir’in Karşıyaka ilçesindeki evlerinin önüne getirten çift, yaklaşık 50 günlük bir zaman diliminde karavanlarını hazırladı. Youtube ve Instagram’da ciddi bir takipçi sayısına ulaşan genç çift, kendilerine ait evi satarak tam zamanlı olarak 11 metre uzunluğunda 27 metrekarelik karavanda yaşamaya başladı.

KÜVETİ VAR

Türkiye’yi gezmek istediklerini belirten Berker Tekbilek, “Aracımız ile hayallerimize kavuştuk. Otobüsümüzün karavana dönüşümü sırasında maddi ve manevi olarak ciddi manada yıprandık. Ama hepsine değdi. Aracımızın Türkiye’de O302T olarak başka bir örneği yok. İçerisinde küvetimiz bile var” dedi. Meftune Tekbilek ise, “2 kedimiz var. Hera ve Pakize ile yaşıyoruz. Çok mutluyuz. Karavanımızın konseptini ‘Sürdürülebilirlik’ olarak belirledik. Aracımızda doğaya zarar verecek hiçbir ürünü kullanmıyoruz” dedi.