Kadir Polat

Mart ayından bu yana ülkemizde etkisini sürdüren koronavirüs salgını, hayatı olumsuz etkilemeye devam ediyor. Salgının hemen ardından Üniversitelerin online eğitime geçmesiyle birlikte çeşitli şehirlerde eğitimlerini sürdüren yüzlerce öğrenci de ailelerinin yanına döndü.

Peki bu duruma öğrenciler ne diyor?

Yüz yüze eğitimin ne zaman başlayacağı şimdilik merak konusu ancak bu belirsizlik hem öğrencileri hem de aileleri maddi anlamda epey zorluyor. Kimi öğrenciler yüz yüze eğitim kararı çıkana kadar okudukları şehirde kalmak yerine ailelerinin yanına yerleşirken kimileri ise belirsizlik yüzünden evini kapatamamış durumda. Boş yere kira ödüyoruz diyen öğrenci velileri yüz yüze eğitim kararı çıkarsa da tekrar ev bulamamaktan yakınıyor.

Eskişehir Anadolu Üniversitesi öğrencisi Duygu Can “Mart ayında Türkiye’de ilk korona virüs vakasının çıkmasıyla birlikte okullar eğitime üç hafta ara verdi. Kararın ardından bende İzmir’e ailemin yanına geldim. Ancak uzaktan eğitime devam edileceğinin netleşmesiyle 7 aydır oturmadığım eve kira ödüyorum. Yüz yüze eğitime geçilebileceği ihtimali ve oradaki düzenimi korumak istediğim için evimi kapatmadım. Bu belirsizlik hem ailemi hem beni maddi manevi yordu” diyor.

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü öğrencisi Merve Daşkın ise “Online eğitim ilk başta bizler için güzel ilerlese de zaman içinde maddi olarak çok zorlandık. Ailem şehir merkezinde oturuyor ancak ben okula yakın olduğu için Gülbahçe’de öğrenci evinde kalıyordum. Okullar uzaktan eğitime başlayınca geçen dönem evimi kapattım. Bu dönemin başında okulum tekrar yüz yüze eğitimin başlayacağını açıklayınca, bir arkadaşımla ev tuttuk ve kaporasını ödedik. Daha sonra vakaların artmasıyla okulların uzaktan eğitime devam edeceği açıklandı. Evi tutmaktan vazgeçtik ve paramız içerde kalmış oldu, mağdur olduk” ifadelerini kullanıyor.

Emlakçılar ne diyor?

Her eğitim döneminde kiralık daire satışlarında hareketli günler geçiren emlakçılar ise salgının ülkemizde baş göstermesinden bu yana taleplerin azaldığını söylüyor. Emlak danışmanı Halil Çal, salgının piyasaları ciddi anlamda etkilediğini belirterek dolar ve euro bazında artış gösteren fiyatların da bu dönemle birlikte vatandaşları iki kat tedirgin ettiğini ifade etti. Çal, salgın öncesi 1.000 ila 1.500 TL arasında olan bir dairenin şimdilerde en düşük fiyatının 1.800 TL olduğunu belirterek, “evleri soran çok ama kiralayan yok” diye konuştu.

Veliler de dertli

Öğrenci velisi Feriha Yücel virüs nedeniyle eğitimde yaşanan belirsizlikten velilerin de çok etkilendiğini vurguladı. Feriha Yücel “Kızım İstanbul’da okuyor, okullar uzaktan eğitime geçince İzmir’e yanımıza geldi. Ancak İstanbul’daki evi kapatamadık. Okulların tekrar açılma ihtimali var ve eşyaları koyacak başka bir yer olmadığı için boşuna kira ödüyoruz. Yaklaşık 8 aydır maddi açıdan çok zorlandık.” şeklinde konuştu.