Haber/ Didar DEMİRCİ

İzmir’in Menemen ilçesinde yaşayan lise mezunu Yeşim Seher, yıllarca hem özel sektörde çalışarak aile geçimine katkı sağladı hem de iki evlatlarının eğitiminde en büyük destekçileri oldu. Ancak “Hala yapacak bir şeyler olmalı” diye düşünen Seher, tarımla uğraşan bir ailenin çocuğu olarak, bu alanda bir maceraya girişti. Hobi olarak yaptığı ipek böcekçiliğiyle başlayan tarım ilgisi, Yeşim Seher’in tarım ve toprağa olan sevgisi ile bütünleşince işleri hızla gelişti. Zamanla kendisi gibi tarıma sevdalı girişimcileri etrafına toplayan Seher, emeğin gücünü örgütleyerek arkadaşlarıyla beraber Menemen Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'ni kurdu. Bugün yarısı kadın girişimcilerden oluşan yaklaşık 40 üyesi olan Menemen Tarım Kooperatifi, şimdilerde ise önemli bir gelişmenin heyecanını yaşıyor. İpek böcekçiliğinin ardından ayva ve kabak reçeli ile işleri ilerleten kooperatif, artık organik tarıma geçiş için gün sayıyor.

Organik ürüne ilgili büyüyor

Menemen Tarımsal Kalkınma Kooperatifinin en büyük özelliğinin, ürünlerinin hepsinin doğal ve katkısız olarak pazara sunulması olduğunu vurgulayan Seher, günümüz tüketim kültüründe organik ürünlerin pazar arzının daha yüksek olduğuna dikkat çekti. Kooperatifini kurarak bu pazarda yer almak için çalışmalara başladığını ifade eden Seher, bu sayede hem bölgedeki çiftçiyi kalkındırmayı hem de sağlıklı ürünlerin piyasada var olmasını hedefliyor.

Tarıma ilgisinin ilk olarak ipek böceği ile başladığını hatırlatan Seher, kooperatifleşmeye giden süreci anlattı. Menemen’de ipek böcekçiliğinin yapılabileceğini kanıtladıktan sonra kooperatifleşmeye adım atma isteğinin doğduğunu dile getiren Seher, ipek böcekçiliği için en önemli kaynaklardan birinin dut ağacı olduğunu ve bu ağacın da Menemen ve çevresinde yoğunlukta olmasının işleri kolaylaştırdığını dile getirdi. Seher, “Oradaki insanlarla bir araya gelerek ipek böcekçiliği işini ticari amaca dönüştürdük. Koza üretmeye başladık ve sonra Koza Birlik ile ortak bir proje yürüttük” dedi. Bu işe başlarken tek olduğunu daha sonrasında birçok üreticinin kendisine katılması ile üretim gücünü örgütleme fikrinin doğduğunu, bunun sonucu olarak da kooperatif kurma kararı aldıklarını söyledi.

Sıfır ilaçla üretim yapıyor

Bu sezon çilek üreteceklerini vurgulayan Seher, ilk ürünlerini ve bu işi nasıl devam ettirdiklerini anlattı. Seher, şöyle konuştu: “Menemen Tarımsal Kalkınma Kooperatifi kurduk. Üretim belgemizi aldık. Kadınların ve Menemen’deki çiftçilerin ürünlerinden ayva reçeli imal ettik. Bu bizim ilk ürünümüzdü. Sonrasında kabak reçeli de üretmeye başladık. Ancak şimdi daha büyük bir adım atarak, organik tarıma geçiyoruz. Üretim yapacağımız alanlarda su ve toprak analizlerine başladık, bahar aylarında organik çilek üretimine başlayacağız. Sonraki aşamada da meyve ağaçlarıyla organik ürün çeşitlerimizi arttıracağız. Dediğim gibi bunlar da organik ürün olacak. Hiçbir şekilde ilaç kullanmayacağız. İlaç kullanmadığımız gibi hastalıklarla da doğal yöntemlerle mücadele edeceğiz. Organik hamlemiz mevsim meyveleriyle büyüyerek devam edecek.”

Temel amaçlarının içerisinde katkı maddesi olmayan, kimyasal tarım ilaçlarını kullanmadan üretilen yiyecekler ve bunlardan elde edilen ürünler olduğunu vurgulayan Seher, “Elde ettiğimiz ürünlerin de işlenmiş halini pazara sunacağız ve bunların içerisinde koruyucu madde olmayacak. Şimdi baktığımızda; gerçekten koruyucu maddeler her ne kadar insan sağlığına zararsız gibi görünse de bugüne kadar kimse bu konuda bir yarar da görmedi. Menemen Ovası çok kirlendi, insanlar ilaçla rant sağlıyorlar. Yıllarca bunu uyguladılar. Biz bunun önüne geçme çabası içerisindeyiz” dedi.

Menemen küllerinden doğacak

Organik tarımın Menemen’deki çiftçiye ve alıcıya büyük katkı sunacağını dile getiren Seher, Ege Bölgesi’nin tarımının küçümsenemeyecek bir potansiyele sahip olduğunu ve topraktan bir yılda üç kez ürün alınabildiğine dikkat çekti. Seher, Menemen’deki toprakların organik tarımla küllerinden yeniden doğacağını düşündükleri için de logolarında Zümrüdüanka kuşuna yer verdiklerini dile getirdi.

İhtacata başlayacaklar

Menemen Tarım Kooperatifi’ne üye 41 kişinin olduğunu ve bu üyelerin 22’sinin kadın olduğunu da dile getiren Seher, sözlerine şöyle devam etti: “Biz Kooperatif olarak Ekim ayında faaliyete geçtik. Bundan dolayı henüz ihracata başlamadık ama önümüzdeki süreçlerde bu aşamaya geleceğiz. Şu anda Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan destek alıyoruz. Bakanlık bize üretim anlamında bilgilendirme şeklinde destek oluyor. Biz sanayileşme yönündeki ürünlerle değil de içerisinde koruyucu madde olmayan, organik ürün talep eden müşterilere ulaşmak istiyoruz. Çünkü dünya artık bu konuya önem veriyor. Doğal yiyecekler ve doğal içecekler istiyor.”

Kooperatifin ürettiği her ürünün katkısız ve organik olacağını dile getiren Seher, “Bizim ürünlerimizin raf ömürleri çok uzun süreli olmayacağından paketlemelerimizin boyutu daha küçük olacak. Daha az ve sağlıklı ürünler olacak” dedi.

Online satış yapılıyor

Seher, pazar bulma konusundaki çalışmalarının sürdüğünü de belirterek, “Şu anda ürettiklerimizi internet üzerinden satışa çıkarttık. Online satışımız var” ifadesini kullandı. Seher, organik ürün talep edenlerin, kendilerine internet ortamından ulaşabileceklerini duyurdu.