Yaklaşık 7 bin yıldır hizmet veren Tarihi kemeraltı Çarşısı, 270 hektar büyüklüğü ile dünyanın en eski açık hava alışveriş merkezi. Çarşıda 230 farklı işkolunda, 800 binin üzerinde farklı ürün satılırken, 10 binden fazla esnaf ile tacir de burada faaliyet gösteriyor. Her gün 150 binden fazla vatandaşın ziyaret ettiği kemeraltı, 75bin çalışanıyla kentin 13 ilçesini de geride bırakıyor. Kemeraltı'nın cazibe merkezi haline gelmesi için bir rapor hazırlayan İzmir Ticaret Odası, geçtiğimiz Temmuz ayında bu raporu İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne iletti. Raporda uzun yıllardır dile getirilen kemeraltı- agora ve kadifekale aksında bir teleferik sisteminin oluşturulması ve çarşının ışıklandırılması gibi öneriler de yer alırken; ulaşım araçlarında çarşının tanıtımının yapılmasına; otel, restoran ve alkollü mekanların arttırılmasından hijyenik tuvaletlerin çoğalmasına, otopark sorunun ..zümünden konser, defile ve festivallerin düzenlenmesine kadar yeni öneriler de sıralandı.

Rodos çarşısı örneği

Rapordaki beklentilerin kemeraltı esnafının da taleplerini içerdiğini söyleyen Tarihi kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Semih Girgin, önerilerin hayata geçmesi halinde Rodos çarşısı gibi turistlerin yoğun ilgi göstereceği bir çekim merkezi haline geleceklerini vurguladı. Girgin, “Çarşının ışıl ışıl bir hale getirilmesi ile belirlenecek bir bölgede müzikli restoran veya kafe benzeri işletmeler açılarak, buranın geç saatlere kadar canlanmasını sağlanabilir.

Bir yandan müzik ve dans gösterileri yapılırken diğer yandan son derece kaliteli ve çarşımızın dokusuna uygun kafeler sayesinde AVM'lerle daha sıkı rekabet edip, onlardan daha fazla tercih edilir hale geliriz” dedi. Rapordakilere ilave olarak, Çarşı esnafının kişisel gelişim eğitimlerinin de verilmesi gerektiğini savunan Girgin, “Biz; müşterisini anlayan, onlarla seviyeli ve kibar bir üslupla iletişim kuran, esnaflığın hakkını veren esnaf profiliniyaygınlaştırmalıyız. Hatta yeni esnaflığa adım atacak girişimcilere de bu eğitimleri tamamlamadan ruhsat verilmemesinden yanayız” ifadelerini kullandı.

İşte 18 öneri

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden Kentsel Konulardaki Beklentileri” başlıklı raporunda özetle şu öneriler yer aldı:

1- Kemeraltı, Kadifekale, Basmane ve Agora’yı kapsayan Tarihi Kent Merkezi yeniden yapılandırılmalı, müze şehir olarak restore edilmeli ve şehir turizmine hizmet etmeli.

2- Kemeraltı'na canlılık getirecek olan bitişiğindeki Agora ile Kadifekale arasında teleferik yapılarak tüm arkeolojik parkın ve İzmir’in havadan izlenmesi sağlanmalıdır.

3- Çarşının üstü kapatılarak soğuk ve sıcaktan en az şekilde etkilenmesi sağlanmalı,

4- Çarşıda hijyenik tuvalet sayısı artırılmalı.

5- Otel, alkol ruhsatlı restoran, bar, cafe vb. yerlerin sayıları artırılmalı.

6- Ahşap binalara karşı yangın tehlikesi nedeniyle önlem alınmalı, tarihi eserlerin önlerinin açılarak g.zükür hale getirilmeli,

7- Metroda yapılan Kemeraltı’yı tanıtan anonsun bir benzeri, Konak Tramvayında da yapılmalı,

8- Kemeraltı'nın reklamı daha fazla yapılmalı, Kemeraltı'yı hatırlatan saat, rozet, vb. Hediyelik eşyaların üretimi sağlanmalı,

9- Çarşı, gece de ışıklandırılmalı, çevre düzenlemeleri yapılarak güvenlik önlemleri arttırılmalı ve Çarşı, 24 saat yaşanır bir turizm cazibe merkezi haline getirilmelidir.

10- Turistler için farklı cazibe merkezleri yaratılmalıdır. Yerli ve yabancı turistlerin ziyaret edebileceği müze, çarşı, vb. yerlerin sayısı artırılmalı ve tur araçlarının turistleri indirip bindireceği duraklar yapılmalı.

11- Asayiş anlamında Çarşıda alınan tedbirler arttırılmalı ve Çarşıya gelmeyi düşünen ailelerin, yerli ve yabancı turistlerin gelmelerine engel olacak nedenler ortadan kaldırılmalıdır.

12- Açıkta ve sağlıksız satılan mallara yönelik denetimler artırılmalı; uyuşturucu tehlikesi denetlenmelidir.

13- Özellikle hanutçulara yönelik önlemler artarak devam ettirilmelidir.

14- Festivaller, konserler, defileler vb. şekilde Çarşı'nın cazibesi artırılarak canlandırılmaya çalışılmalıdır.

15- Otopark sorunu çarşıya müşteri gelmesini engellemekte olup vatandaşlar ücretsiz otopark imkanı nedeniyle AVM’lere gitmektedir. Çarşıda acilen otoparklar planlanmalı ve yapılmalı, mevcut otoparkların daha verimli kullanılması sağlanmalıdır.

16- Toptancı esnafının araçlara mal yükleyip, indirmesi için yükleme ve boşaltma istasyonları kurulmalı,

17- Kemeraltı’nda kültürel aktivitelerin artırılması amacıyla atıl halde bulunan eski sinema salonlarının konferans ve tiyatro salonu şeklinde değerlendirilmelidir.

18- Bu çalışmalar yapılmadığı takdirde tarihi çarşı kan kaybetmeye devam edecek, AVM’lerle rekabet edemeyecek ve tamamen işporta çarşısı haline dönecektir.