Haber/ Asya YAŞARİKİZ

Öykü Arin'e Umut Ol Kampanyası hem Türkiye'de hem yurt dışında birçok insanı iyilikte buluşturdu. Avusturya'nın Vorarlberg şehrinde yaşayan Cemanur Kartal da o insanlardan biri. Kartal'ın yolu, hiç yüz yüze gelmese de Eylem ve Çağdaş Yazıcı ile kızları Öykü Arin için kesişti. Öykü Arin'e Umut Ol Kampanyası'nda aktif çalışan Kartal, aslında yıllardır iyilik peşinde. Cemanur Kartal ile onu iyiliğe iten motivasyonu ve pandemi günlerinde kök hücre bağışını konuştuk.

Kayseri'den Avusturya'ya göç eden bir ailede doğan Cemanur Kartal 38 yaşında, evli ve bir kız çocuğunun annesi. Kartal, 2000 yılında Herlinde Marosch tarafından yeğenine lösemi konulması ve uygun donör bulunamaması sebebiyle kurulan Geben für Leben Derneği'nde yöneticilik yapıyor. Derneğin misyonunu "Dernek, önceleri insanları kök hücre bağışı konusunda bilinçlendirip, kan örneği alarak Viyana donör merkezine gönderirken, 2015 yılında Avusturya'nın ilk özel kök hücre bankasını kurdu. Derneğin 90 bin donörü var ve dernek sayesinde 224 hasta sağlığına kavuştu" ifadeleri ile açıklayan Kartal, Öykü Arin'e Umut Ol Kampanyasını Avusturya'nın dört bir yanında örgütlemiş.

2012'de kızını dünyaya getirdiği günlerde, Almanya'daki bir aile dostunun kızı olan İlayda'ya lösemi tanısı konulan Kartal'ın hayata bakışı o dönemlerde değişmeye başlamış. Kendine sık sık "İlayda'nın annesi ben olsam ne yapardım" diye sorduğunu söyleyen Kartal, Geben für Leben Derneği'ne rastladıktan sonra değişmiş.

İlk kampanyasını 2013'te düzenleyen Kartal, "iyilik motivasyonunuz nedir?" sorusunu şu ifadelerle yanıtlıyor: "Kampanyalarıma binlerce kişi katıldı. İnsanlar benim motivasyonum oldu. İlayda kızımıza uyumlu ilik bulamadık ama onun adına yaptığımız kampanyalar 30 hastaya umut oldu. Türkiye'ye de kök hücre gönderdik ve bu duygunun güzelliğini kelimelerle anlatamam."

Donör olmak kolay

Pandeminin Avusturya'yı da etkilediğini söyleyen Kartal, insanların evden çıkmaya çekindiği bu günlerde kök hücre bağışlarının azaldığını ve 60'a yakın kök hücre kampanyasını iptal etmek zorunda kaldığını üzülerek söylüyor.

Türkiye'de Kızılay araçlarında ya da sabit kan merkezlerinde üç tüp kan verilerek yapılan kök hücre bağışı Avusturya gibi gelişmiş ülkelerde, ağız içi sürüntü kitiyle evde de yapılabiliyor. Yanak mukozasından bir çubuk yardımıyla tükürük örneği alınan yöntemle, Avusturyalılar evden çıkmadan kök hücre bağışı yapabiliyor. Kartal başlattığı kampanya ile ilgili "Madem insanlar evde kalmak zorunda biz de Lifesaver Kampanyamızı başlattık. Bu kampanya ile insanlar internet sitemize kayıt yaptırıyor, biz de onların evlerine ağız içi sürüntü kiti gönderiyoruz. Ağız içinden bir çubuk yardımıyla alınan tükürük örneğini yine e-posta yoluyla gönderebiliyorlar." diyor. Kampanya kapsamında son 3 ayda 32.260 kişi derneğe kayıt yaptırarak, kök hücre bağışçısı olmuş.

Avusturya'da lösemi hastası Öykü Arin için düzenlediği etkinliklerle ve ağız içi sürüntü kiti ile insanların evlerine kadar iyilik götürmesiyle sosyal medyada da yer alan Kartal, Türkiye'de yaşayan insanların da kök hücre bağışı konusunda bilinçlenmesini umut ediyor. Kartal, toplumun kök hücre bağışı konusunda farkındalığını artıracak kilit noktanın empati olduğunun altını çiziyor.