Canberk BEYGOVA

Almanya’ya Avrupa Birliği dışından kalifiye iş gücünün gelişini kolaylaştırmasını hedefleyen “Nitelikli İş Gücü Yasası” 1 Mart 2020’de yürürlüğe girdi. Yüksek öğrenim görmüş ve nitelikli meslek eğitimi almış kişilerin Almanya iş gücü piyasasına girmesini kolaylaştırmayı hedefleyen yasa, Almanya’nın nitelikli iş gücü için çekim merkezi haline gelme hedefi yolunda attığı adımlardan yalnızca biri.

Bertelsmann Vakfı’nın 2019 Şubat ayında yayınladığı rapor, Almanya’nın 2060 yılına kadar her yıl 260 bin göçmene ihtiyacı olduğunu, bunun ancak 114 bininin Avrupa Birliği sınırlarından sağlanabileceğini öngörüyor. Bu da AB sınırları dışından göç alma ihtiyacı doğruyor. Almanya’nın en önemli iş arama platformlarından olan Stepstone’un paylaştığı veriler, hemen her eyalette IT alanında teknik elemanlara, mühendislerden pazarlama profesyonellerine kadar her alanda iş gücüne ihtiyaç olduğunu ortaya koyuyor. Ancak denklik almak ve iş bulmak herkes için kolay değil. Burada da Almanya’nın destek projeleri devreye giriyor. Türkiye’den başvurmak isteyenler için öncelikli platform, “Make it in Germany”. Portal, istihdam olanaklarından yararlanılabilecek vize türlerine, denklik işlemlerinden Almanya’da yaşam konusuna kadar pek çok alanda danışmanlık hizmeti sağlıyor.

Almanya’da iş arayanlar için önemli bir kaynak da Türkiye’de faaliyet yürüten Yeni Vatanım Ön Uyum Projesi. Hem Goethe Enstitüsü Beyoğlu hem de diğer dershanelerle beraber düzenli aralıklarla eğitimler sunan projenin danışmanlarından Melek Yıldırım, Almanya’da iş fırsatlarını ve yeni yasanın neler değiştirdiğini anlattı.

“Ön uyum projesi” tam olarak ne demek?

Yeni vatanım Ön Uyum Projesi 2005 yılında kabul edilen göçmen yasasında yer alan uyum programlarına dayanır. Ön uyum programlarının amacı, Almanya’ya aile birleşimi, çalışma ve eğitim nedeniyle gelecek olan bireylerin daha Almanya’ya giriş yapmadan hazırlanmasını sağlamak. Almanya’da bu tür projeler sivil toplum kuruluşları vasıtasıyla hayata geçiriliyor. Devlet projeler konusunda ihale açıyor, şartları ve projeleri uygun olanlar projeleri uygulamak için destek alıyor. Projemizin asıl sahibi, uygulayıcısı Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu (AABF), bu projeyi Türkiye’de uyguluyor; finansmanı AB AMIF (İltica ve Göç Fonu) ve Almanya’da Federal İçişlerine Bağlı BAMF (Federal Göç ve Mülteciler Dairesi) tarafından sağlanıyor.

Eğitimleri hangi kanallar aracılığıyla düzenliyorsunuz?

Aralık 2009 tarihinden bugüne 850’ye yakın seminer verdik. Pandemi öncesi Türkiye genelinde çalıştığımız Almanca aile birleşimi kurslarına giderek bir ya iki günlük seminerlerle bu eğitimleri yüz yüze veriyorduk. Bu seminerleri talebe göre üniversitelerde de veriyorduk. Nisan ayından itibaren de bu seminerlerimizi sadece online platformlarda yapıyoruz.

Kaç kişiye ulaştınız, bunlardan ne kadarı işe yerleşebildi?

Şimdiye kadar yaklaşık 16 bin kişiye eğitim verdik, danışmanlık yaptık. Bizim ağırlık noktamız aile birleşimi ile Almanya’ya gidenler oluşturuyor. 2015 yılından itibaren çalışma amaçlı gitmek isteyenlere de danışmanlık hizmetimi veriyoruz. Aracı bir kurum değiliz; bu konuda ihtiyacı olanlara süreçle ilgili bilgi verip yardımcı oluyor, destek veriyoruz; zaman kaybı yaşamamaları için nerelere başvurmaları gerektiği konusunda doğru yerlere yönlendiriyoruz.

En çok neler soruluyor, hangi konularda yardım talep ediliyor?

2015 yılından beri daha çok beyaz yakalılar diyebileceğimiz iyi eğitimli, kariyer sahibi kişiler daha iyi şartlarda yaşamak ve çalışmak için yurt dışına gitmek istiyor. En çok diplomam, mesleğim Almanya’da geçerli mi, denklik yaptırmam gerekiyor mu ve nasıl, nerede iş bulabilirim, iş arama vizesine başvurabilir miyim türü sorular alıyoruz.

Nitelikli İş Gücü Yasası neler değiştirdi?

Yeni çıkan göç yasasında yüksek öğrenimliler lehine bir düzenleme yok, daha önce var olan şartlar geçerli; meslek lisesi ve ön lisans mezunları lehine bazı değişiklikler, genişlemeler yapıldı. Öncelik sırası ve açık meslekler listesi kaldırıldı. Yani Almanya’nın denkliğini tanıdığı bir okul ve bölümden mezunsunuz, yeterli deneyiminiz var ya da denklik zorunluysa denklik sonucunuz elinizdeyse, mesleğinizi yapacak kadar da Almanca biliyorsanız ve diplomanıza da uygun bir iş sözleşmeniz de varsa vize alıp gidebilirsiniz.

Almanya'da hangi pozisyonlarda ne kadarlık bir iş gücü açığı var?

Sağlık alanında çok fazla açık var. Şu anda emekli olan doktorların yerine istihdam edilecek doktor yok. Aynı şekilde özellikle hasta yaşlı bakım alanında 125 bin açık söz konusu. Bilişim sektöründe, satış pazarlama, fen bilimleri, mühendislik ve orta dereceli teknik alanlarda eleman sıkıntısı çekiliyor.