Haber/Serkan TALAN
Instagram 1.5 milyara yaklaşan kullanıcısıyla en çok kullanılan sosyal medya platformlarının başında geliyor. Genellikle video ve fotoğraf paylaşmak için tercih edilen ve son dönemde popülaritesi artan Instagram'da hesaplarımız ne kadar güvenli? Konuyla ilgili mağdurlar ve uzmanlarla konuştuk. Şu sıralar bilgisayar korsanlarının (hackerların) hedefinde Instagram kullanıcıları var. Neredeyse herkes bu dolandırıcıların ağına takılabiliyor. Dolandırıcılar amaçlarına ulaşmak için farklı yöntemler bulmaya ve denemeye de devam ediyor. Bu yöntemlerin başında telif hakkı ihtarı ve para kazanma mesajları geliyor. Korsanların mağduru olmamak için uzmanların önerisi ise hesaptaki çift faktörlü doğrulamayı aktif hale getirmek. Bunu yapmadığınız takdirde hesabı kurtarmak çok daha zorlaşıyor hatta imkansız hale gelebiliyor.

BİLGİSAYAR KORSANLARI 
Tamindir.com editörü Anıl Özünaldım bilgisayar korsanlarının sosyal medya kullanıcılarının hesaplarını ele geçirmek için çeşitli yöntemler denediğini belirterek bu yöntemlere karşı kullanıcıların dikkatli olması gerektiğini aktarıyor. Bilgisayar korsanlarının her geçen gün yeni yöntemler uygulayarak hesapları ele geçirdiğini aktaran Özünaldım özellikle hesapları çalmak için kullanılan yöntemleri ise şöyle sıraladı: “Instagram telif hakkı iddiası, hesap çalma girişimi iddiası, sahte alışveriş sitelerine yönlendirme, dosya indirme sitelerine linkleme, arkadaş hesabını çalıp iletişime geçme, bir kişinin hesabıyla aynı kullanıcı adını alıp sonuna farklı harf ekleme.”



BAŞIMA GELMEZ DİYORDU
Osmaniye Dağcılık ve Doğa Sporları İhtisas Spor Kulübü (ODAK) Başkan Yardımcısı Yücel Erdoğan’ın hesabı da instagram telif hakkı iddiası ile çalınmış. Başkan Yardımcısı Yücel Erdoğan hesabının nasıl çalındığını şöyle anlattı: “Ben normalde böyle şeylere düşmem demiştim. Ancak böyle dememek gerekiyor. Ne yazık ki ben de düştüm. Beni nasıl kandırdılar? Malum ben çok video ve fotoğraf paylaşıyorum. Bir sabah mesaj geldi. İnstagram fotosu var hesapta. Hesap işleri yazıyor. Bu hesaptan benim özel mesaj yoluyla; telif hakkı ihtarı yapmışsınız yazıyor. Sorunu çözmek için şu linke tıklayın diyor. Ben de video ve fotoğraf paylaştığım için gayri ihtiyari tıkladım, açıkçası hiç şüphelenmedim ve hesap o anda gitti”

BOŞLUKLARI BİLİYORLAR
Hesabının ilk ele geçtiğinde ne yapacağını bilemediğini kaydeden Erdoğan şöyle devam etti: “Emek vermişsiniz, hesabınızda birçok takipçi biriktirmişsiniz. Hadi bunu geçtim. Şimdi hesabım çalındı. Benim üzerimden acaba birileri de zarar görür mü endişesi başladı. En çok bundan çekiniyorum. Nasıl kurtarırım diye başladım. 24 saat uğraştım bu iş için. Daha önce başıma gelmeyince nereden bileceksin? Uğraştım, bilenlerle irtibat kurdum. Allahtan çift faktörlü korumamam aktifti de hesabı kurtardım.” Konuyla ilgili başkaları da dolandırılmasın benzer şeyleri yaşamasın diye savcılığa suç duyurusunda bulunduğunu ancak bunun sonunda soruşturmaya yer olmadığına karar verildiğini aktaran Yücel Erdoğan, dolandırıcıların hukuki boşlukları da çok iyi bildiğini iddia etti. Konuyla ilgili en büyük tesellisinin kimseye zarar gelmemesi olduğunu aktaran Erdoğan sosyal medya kullanıcılarına çift yönlü doğrulamayı aktif hale getirmelerini tavsiye ediyor.

'Mutlaka yasal süreç başlatın'
Hesabı çalınanlardan bir diğer mağdur ise Instagram'da “Seyyah avukat “adıyla gezi paylaşımları yapan ve 20 binin üzerinde takipçisi olan Avukat Muhammed Doğan.

Doğan’ın da Instagram hesabı bir linke tıklayarak çalınmış. Hesabını kurtaran Doğan da “çift faktörlü doğrulamayı mutlaka açın. Yoksa kurtarmanız çok zor ya da imkânsız gibi” diyor.

Hesabının çalınması sonrası o gün ne yapacağını bilemediğini belirten Doğan, başından geçenleri şöyle anlattı: “Yardım ya da canlı yayına katılma şeklinde mesaj geldi. Para kazandırma vaatleri içeren mesajlar. Kesinlikle bu mesajları açmamak gerekiyor. Hesabı çift faktörlü korumaya almak gerekiyor. Telefon numarasını Instagram'a kaydetmeliyiz.”
 

Muhammed Doğan, insanları dolandıran kişilerin mutlaka savcılığa şikayet edilmesi gerektiğini de söyledi. Sosyal medya uzmanı Anıl Özünaldım ise sosyal medya hesapların çalınanları mutlaka hukuki olarak şikayetçi olması konusunda şöyle uyarıyor: “Eğer sosyal medya hesabınız çalındıysa suç duyurusunda bulunabilirsiniz. Bunun yanı sıra hesabı şikâyet ederek kapatılmasını sağlayabilirsiniz. Ayrıca hesap çalınma olayını mutlaka Instagram’a bildirin. Hesabınız da mutlaka çift faktörlü doğrulamayı da aktifleştirin.”