Haber/Beril CAYMAZ
Gümüşhane Üniversitesi İnsan Kaynakları ve Yönetimi mezunu olan Erkan Orhan, Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi’nde okuduğu 2017 yılında gezmeye başladı, çoğu otostopla olmak üzere 14 ülke, 120 şehir gezdi. Alanya’daki üniversite yıllarında şehir içinde otostop yapmaya başladığını, otostopun kolaylığını keşfedince de ilk olarak üniversite eğitimine son verdiği Alanya’dan Gaziantep’e döndükten sonra şehirlerarası seyahati denediğini söyledi. “Baktım yolda sürekli alıyorlar, ücretsiz bir şekilde şehirden şehire seyahat edebiliyorum, Türkiye’nin 36 şehrini otostopla gezdim” diyen Orhan, gittiği şehirlerdeki masrafını karşılamak için de inşaatlarda çalışıp, para biriktirdiğini belirtti.

Bu arada Gümüşhane’de üniversite eğitimine başlayan Erkan Orhan, Erasmus ile iki defa farklı üniversitelerde eğitim görmek için Romanya’ya gidince, yurtdışına seyahatin cazibesini fark etti. Bunun üzerine yurt dışında da otostop ile seyahate başlayan Orhan, seyahat sırasındaki giderlerini nasıl karşıladığını şöyle anlattı:

Avrupa Birliği Gençlik Programı'nın bölümlerinden biri olan, European Solidarity Corps (ESC) denen sosyal içerikli projelerde gönüllüyüm. Çalışma programıyla katılımcılara belli bir bütçe veriliyordu. Ben de bu parayla hem üniversite masraflarımı hem konaklama masraflarımı hem de gezi masraflarımı karşılıyordum. Bu şekilde cebimde çok para çıkmadan dünyayı keşfetmeye çalıştım.”
 

Erkan Orhan, yalnız seyahatten keyif aldığını belirterek, şöyle devam etti:

Yanınızda olacak arkadaşınız size ayak uyduramayabilir ya da gezerken anlaşamayabilirsiniz. Bu tür şeylerle karşılaşmak istemediğimden dolayı her zaman tek geziyorum. Zaten gezdiğim şehirde, ülkede, bölgede gider gitmez kendime arkadaş buluyorum. Yerel halkın arasına karışıp tanışıyorum. Bir şehre gitmeden önce sosyal medyadan arkadaşlar bana ulaşıyorlar, onlar beni misafir ediyorlar. Ziyaret ettiğim şehirlerde rehberlik yapan arkadaşlarım oluyor” dedi.
 

'MİSAFİR EDİYORLAR'
Yurtdışında genellikle hostelleri tercih ettiğini bildiren Orhan, ancak havalimanı veya tren garlarında sabahlamaktan da çekinmediğini ifade etti. Erkan Orhan, şunları söyledi: “Eğer ülke çok pahalıysa sokakta gezerek sabahlıyorum. Türkiye’de camide ya da özel hastanelerin acil kısımlarında kalıyordum. Acile girip, yatağa geçip yatardım, perdeyi çekerdim hastaymış gibi, konforlu bir şekilde kalırdım. Artık son zamanlarda Türkiye’nin hemen hemen her şehrinde arkadaşım olduğu için yola çıkmadan önce sosyal medya hesaplarından paylaşınca sağ olsunlar beni misafir ediyorlar.”
 

Erkan Orhan, dünyayı keşfetmek isteyen gençlere, “Bunu gözünüzde büyütmeyin. Üniversite okuyanlar için Erasmus gibi çok kıymetli kıymetli bir fırsat var. Bunun dışında Avrupa Gönüllü Hizmetleri de var. Bunları nasıl yapacağınızı bilmiyorsanız, sosyal medya üzerinden bana ulaşabilirsiniz. Ben size her konuda, her süreçte yardımcı olurum” diye seslendi.

Sosyal sorumluluk projeleri de yürütüyor
Seyahatten arta kalan zamanlarında sosyal sorumluluk projeleri yürüttüğünü bildiren Orhan , bireysel olarak Gaziantep ve Şanlıurfa’da, 800 çocuğa oyuncak ve kitap sağladığını kaydetti. Erkan Orhan, “Yaptığımız projelerde toplanan paralarla 52 yetim çocuğa eğitim seti, Gaziantep, Şanlıurfa ve Kilis’te ihtiyaç sahibi ailelere gıda, yakacak yardımı yaptık. Evlerin beyaz eşya gibi temel ihtiyaçlarını karşıladık. Yine ihtiyaç sahibi çocuklara bayramlık kıyafetler aldık. Gaziantep’te, kendi mahallemde çocuklarla sürekli çevre temizliği etkinliği yapıyoruz, etkinlik sonunda onları dondurma çikolata ve benzeri şeylerle ödüllendiriyorum. Bu projelerimi kesinlikle Türkiye’de daha da yaygınlaştırmak istiyorum. Romanya’dan yeni döndüm, şimdi bunun üzerine çalışıyorum. Ülkenin dört bir yanında ulaşabildim kadar ihtiyaç sahibi aileye ulaşmak istiyorum, aynı zamanda sokak hayvanlarına mama projem var” diye konuştu.