Hazırlayan / Didar DEMİRCİ

 İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesindeki 647 firma, mesleki eğitim sisteminin eksikliklerinden şikayet etmek yerine, ellerini taşın altına koyarak yaklaşık 42 milyon liralık bir yatırımla Nedim Uysal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesini kurdular. LGS sınavlarında ilk yüzde 8’lik dilim içinden öğrenci kabul eden okulun asıl hedefi ise geleceğin teknolojisine yön verecek mühendisler yetiştirmek...

Bugüne kadar onlarca proje geliştiren ve TÜBİTAK benzeri referans kurumlardan ödüller kazanan okulun öğrencileri, bu anlamda sanayicilerin güvenini boşa çıkarmıyor. Okul öğrencilerinden Ezgi Yeşilada, Sertan Sert, Baran Murat ve Osman Şahan Atlı’nın geliştirdikleri son proje ise gerek teknolojisi ile gerekse de duygusal boyutu ile yüreklere dokunuyor. Elleri ve parmakları olmayan veya bu uzuvlarını kullanamayan fiziksel engellilerin hayatına müzik katmayı hedefleyen Lazer Arp projesi görenleri hayran bırakıyor. ‘Lazer Arp Projesi’ ile engelli bireyler bir enstrümanı, lazer ışıklarına dokunarak notaları aktif ediyor ve istedikleri eseri çalabiliyorlar.

ARP ve Robot bateri

Geliştirdikleri lazerli arp ve robot bateri sayesinde fiziksel engellerin ortadan kalktığını dile getiren öğrenciler, fiziksel engelli bireylerin lazere dokunarak hem arpı hem de bateriyi yönetebildiğini belirterek, “Lazer Arp, engelli bireylerin sosyal hayatın içinde daha fazla yer alması için geliştirdiğimiz bir projedir. Öncelikle solidworks katı model yazılımı ile Lazer Arp’ın mekaniğini tasarladık. Tasarladığımız mekaniği tezgahlarda işleyip montajladık. İkinci olarak Proteus ISIS 8.3 SPO programı ile elektronik sistem tasarlandı ve çizildi. Daha sonra baskı devresi çizilen kartlar imal edilerek, mekanik sistem üzerine montajları yapıldı. Yazılım aşamasında lazerlerden gelen sinyallerin ilgili notalara aktarılmasını da sağlayarak, Lazer Arp’ı tamamlamış olduk. Bu tarz fiziksel engelleri bulunan bireylerin hiçbir müzik aletini çalamadığını düşünürseniz, bu teknoloji onlar için muhteşem bir haz yaratacak” diyerek projenin detaylarını paylaştılar.

Türkiye’nin mesleki eğitim modeli

İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi Uğurtaş, bu lisenin Türkiye’yenin en iyi mesleki eğitim modeli olduğunu belirterek, “Modelimiz, tam da hedeflediğimiz gibi işlemeye başladı. Okulumuzda her yıl 10. Sınıflar en az 36 proje geliştirerek mezun olabiliyorlar. Lazer Arp da bu projelerden biri olarak ortaya çıktı. 2014 yılında eğitime başlayan okulumuzda verdiğimiz ilk mezunların projeleri ile birlikte bugüne kadar 100’ün üzerinde nitelikli proje geliştirildi” bilgisini verdi.

Türkiye’nin en başarıları

Başkan Uğurtaş, LGS’de ilk yüzde 5’lik dilim içinden öğrenci kabul ettiklerini belirterek, “Okulumuz Özel İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi yönetimi tarafından kuruldu ve 2014-2015 eğitim-öğretim yılında eğitime başladı. Tüm öğrencilerimiz, yüzde 100 burs kapsamında eğitim alıyorlar. Okulumuzda Elektrik-Elektronik Teknolojisi, Endüstriyel Otomasyon Teknolojisi, Makine Teknolojisi olmak üzere üç alan bulunuyor. Hedefimiz; uygulamayı bilen mühendis adayları yetiştirmektir. Okulumuza kayıt hakkı kazanmak için öğrencinin 8. Sınıf sonunda yapılan LGS sınavlarında ilk yüzde 5’lik dilim içinde yer alması gerekiyor. Hatta önümüzdeki yıllarda ilk yüzde 1’lik dilimden öğrenci alabileceğiz gibi görünüyor. Okulda mühendislik projeleri ağırlık olmak üzere fizik, kimya, biyoloji, tarih, coğrafya, felsefe, Türk Dili ve Edebiyatı üzerine de TÜBİTAK projeleri geliştiriliyor" diye konuştu.

Mühendis olacak kızlar

Yaklaşık 500 öğrencinin eğitim gördüğü okulda kız öğrenci oranı yüzde 30’un üzerinde… Doğal olarak geliştirilen her projede kız öğrencilerin de payı büyük. Lazer Arp projesini geliştiren ekibin içinde de Mekanik Bölümünde okuyan bir kız öğrenci bulunuyor. Zaten proje yapmadan mezun olmanın mümkün olmadığı okulda, kız veya erkek her öğrenci mutlaka çok sayıda projede yer alıyor. Lazer Arp’ın dışında dikkat çeken “Endüstri 4.0 tabanlı mızıka çalan robot” projesinin yazılım, elektronik ve mekanik bölümlerinin tamamı ise kız öğrencilerin elinden çıkmış.

Üniversitelerle yarışıyorlar

Nedim Uysal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri, TÜBİTAK projelerinde çoğu zaman sadece liselerle değil üniversiteli rakipleriyle de yarışıp, ödüle uzanabiliyorlar. TÜBİTAK’ın devam eden teknoloji-tasarım yarışmasına “Doğal Enerji Kaynağı Topraktan Faydalanılarak Pil Şarjı Cihazı Tasarımı” projesi ile katılan Nedim Uysal öğrencileri; yarışmaya Ege Bölgesinden katılan 152 proje arasından seçilen ilk 12 içinde yer almayı başardılar. Yarışma her bölge elemelerini geçen projelerle devam ediyor.

2014 yılında kuruldu

Okul 2014 yılında İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi Yönetimi tarafından kuruldu. Öğrencilerin tamamının eğitim öğretim, ulaşım, kıyafet, yiyecek, kitap ve kırtasiyenin de dahil olduğu yüzde 100 tam burs ile okutulduğu, 500 öğrenci kapasiteli okul 14 bin 000 metrekarelik kapalı alana sahip. Türkiye çapında düzenlenen ve jürisinde Özel İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi Yönetimi ile birlikte akademisyenlerin yer aldığı bir Mimari Proje Yarışması ile tasarlanan ve projelendirilen okulda Endüstriyel Otomasyon, Elektrik Elektronik ve Makine Teknolojileri alanlarında eğitim veriliyor. Her bir alan için özel olarak tasarlanmış atölye ve laboratuvarlarda endüstriyel üretim simülasyonuna olanak veren eğitim ekipmanları bulunuyor. İzmir ve Türkiye için model bir okul olarak yapılandırılan okulun tüm giderleri İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi tarafından karşılanıyor.