Haber/M. Salih Sertkal
Huriler, Urartular, Asurlar, Medler, Persler’in de aralarında bulunduğu birçok medeniyete beşiklik eden Van’da yer altından tarih fışkırmaya devam ediyor. Son keşfedilen ve ilk incelemelerde 5 bin 500 yıl öncesine ait yaşam izlerine rastlanılan Van’ın Gürpınar ilçesindeki İremir Höyüğü kazılarına, yeterli bütçe olmadığından devam edilemiyor. 2020 yılında keşfedilen, uzmanların Van’ın Göbeklitepe’si olabilecek potansiyele sahip bir yer olduğunu söylediği höyükte iki yıldır toplam 45 gün kazı yapılabildi. Gürpınar ilçe merkezine 2 kilometre uzaklıktaki Otbiçer Mahallesi’nde bulunan ve alanda 2020 yılında yapılan yüzey çalışmaları neticesinde, höyüğün kazılmasına karar verildi. Dönemin Van Müzesi Müdürü Erol Uslu başkanlığında ve Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hanifi Biber’in danışmanlığında, antropolog, arkeolog ve sanat tarihçilerinden oluşan 15 kişilik ekibin yaptığı kazı çalışmalarında ilk olarak Erken Tunç Çağı’na ait yaşam alanı ortaya çıkarıldı. Kazının devamında bir konutun depo bölümü olarak kullanıldığı tahmin edilen alandan bulunan çanak, çömlek ve seramiklerin, Erken Tunç ve Demir çağlarına ait yaşam izlerine ışık tuttuğu tespit edildi. Van şehri en çok, M.Ö. 861-590 yılları arasında Urartu krallığına başkentlik yapmasıyla bilinse de ilk kazılarda kentin tarihinin çok daha öncelere dayandığını ispatlayan bulgulara rastlandı. O dönemde yapılan açıklamalarda, şimdiye kadar yapılan kazıların, kentin tarihi ve kronolojisini anlamak için yeterli olmadığını belirten yetkililer, İremir Höyüğü’nün bu anlamda çok önemli olduğuna dikkat çekti. Ayrıca höyüğün alt kotlarında ise Kalkolitik ve Neolitik çağlara kadar inilmesinin beklendiği dile getirildi.<

TOPLAM 45 GÜN KAZI YAPILABİLDİ
2020 yılında Van Müze Müdürlüğü Başkanlığı’nda, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Arkeoloji Bölümü danışmanlığında başlanan İremir Höyüğü’ndeki kazılar ilk yıl ancak 25 gün sürebildi. 25 günde binlerce yıl öncesine ait verilerin elde edildiği kazılar, ne zaman başlanacağı bilgisi paylaşılmadan durduruldu. 2021 yılına gelindiğinde ise yetkililer höyüğe ilişkin yaptıkları açıklamalarda; kazı çalışmalarının kazı ruhsatları yenilenerek ve gerekli bütçelendirme yapıldıktan sonradevam edileceğini belirtti. Bu açıklamalardan sonra 2021 yılında da höyük alanında 20 günlük bir kazı yapıldı, sonrasında üstü çadırlarla kapatılarak kazılara son verildi.

BÜTÇE GEREKİYOR
İremir Höyüğü’nde yapılan kazı çalışmalarını yürüten Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümünden, aynı zamanda kazının danışmanlığını yapan Doçent Hanifi Biber, ilk incelemelerde 5 bin 500 yıl öncesine ait bulguların elde edildiğini, bunun herkesi çok heyecanlandırdığına dikkat çekti. Biber, “Kazı çalışmalarının bilimsel sorumluluğu bizde. Fakat idari sorumluluğu müze müdürlüğünde. 2020 yılında 25 gün kadar kazı yapıldı, sonra müze kararıyla durduruldu. Sonrasında 2021 yılının Temmuz ayında 20 gün yine kazdık, sonrasında yine durduruldu. Bütçenin durumuna göre kazı çalışmaları yürütülüyor. Kültür Bakanlığı ne kadar bütçe ayırırsa o kadar çalışma yürütebiliyoruz. İremir Höyüğü önemli tarihi bir höyük. Tüm ayrıntılarıyla bizler de neleri barındırdığını bilmek isteriz. Bizler de merak ediyoruz” dedi. Kazı çalışmalarına 2022 yılı içinde başlayıp başlamayacaklarına dair kendilerine bir bilginin ise aktarılmadığını belirtti.

Van Müze Müdürlüğü yetkilileri ise konuyla ilgili basına bilgi verme yetkilerinin olmadığını belirterek, açıklama yapmadı.