Haber/ Serkan TALAN

Osmaniye’de 2004 yılında kurulan ve günlük olarak yayın hayatına devam eden Medya gazetesi satılığa çıkarıldı. Gazetenin Sahibi İlyas Kör sosyal medya hesabından, ihale ilanları alan ve 5 kişiyi sigortalı olarak çalıştırdığı gazetesini satılığa çıkardığını duyurdu. Gazeteci Kör, şu ana kadar kendisine almak için kimsenin başvurmadığını belirtiyor. İnsanların gazetelere artık ilgi göstermediğini gazete çıkarmanın çok yorucu ve masraflı olduğunu dile getiren Kör, gazetesini satması halinde yatırımı dijital gazeteye yapacağını ve bu şekilde gazeteciliğe devam edeceğini söylüyor.

Türkiye’de TÜİK’in verilerine göre her geçen yıl yazılı basının tirajları düşüyor. TÜİK’in 2019 yılı Yazılı Medya İstatistiklerine göre gazetelerin tirajları bir önceki yıla göre yüzde 8 azaldı. İnsanların habere ulaşma alışkanlıklarının değişmesiyle birlikte yazılı basına olan talebin her geçen yıl düştüğünü belirten uzmanlar, önümüzdeki yıllarda yazılı basının tamamen ortadan kalkabileceğini öngörüyor.

Gazetemi satmakta kararlıyım

Bu öngörüy katılan 16 yıllık günlük gazete sahibi gazeteci İlyas Kör de gazetesini satılığa çıkardığını duyurdu. “Sahibinden satılık yerel gazete” başlığıyla sosyal medya hesabından duyuran Kör “ İnsanlar beni pek ciddiye almadı ama ben gazetemi satmakta kararlıyım ve ciddiyim” diyor. Yaklaşık 1 aydır ilanın durduğunu ancak şu ana kadar almak için kimsenin fiyat dahi sormadığını belirten Kör basılı gazeteyi satıp dijital gazeteciliğe yatırım yapmak istediğini belirtiyor.

Son yıllarda yerel basının itibarının düştüğünü kimsenin düzenli çıkan gazetelere destek vermediğini aktaran Gazeteci Kör “Sadece devletin verdiği ilanlarla ayaktayız. Bunun dışında bir gelirimiz yok. Kimse reklam vermiyor. Düzenli gazete çıkarmayan gazeteler bizden daha çok kazanıyor” sözleriyle neden gazetesini satmak istediğini anlatıyor.

Kör “Bir reklam ajansım vardı. Bir gazetede köşe yazarlığı yapıyordum. O gazetede köşe yazarlığı yaparken 20 TL için gazete patronu ile tartıştım ve kendi gazetemi çıkarmaya başladım. 12 Mart 2004’de Medya gazetesini önce haftalık çıkardım. 3 ay geçmeden de günlük çıkarmaya başladım. Şu ana kadar da istisnanız günlük olarak yayın hayatına devam ediyor” diye konuştu.

Şu anda yerel gazetenin devlet ilanları ile ayakta kaldığını ve 5 kişinin sigortalı olarak bu gazeteden ekmek yediğini aktaran İlyas Kör, gazetesini satması halinde dijital gazeteciliğe yatırım yapacağını belirtiyor.

16 yıllık çocuğu gibi olan gazetesini satmanın elbette çok zor olduğunu ancak buna mecbur olduğunu ifade eden Kör “Başka bir gelirim yok ki. Gazetecilik yaparak ekmeğimi çıkarıyorum. Dile kolay 16 yıl olmuş. Çocuğum gibi oldu adeta. Kim satmak ister elinde büyüttüğü gazeteyi. Keşke başka işlerde yapsaydım da bu gazete kazanmasa da yayın hayatına devam etseydi. Ancak buna mecburum. Şartlar bunu gerektiriyor” diye konuştu.

Yerel medya kan kaybediyor

Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Yılmaz Karaca, kapanan gazeteler için bir listenin mevcut olmadığını ancak 4 yıl önce 1.800 civarında olan resmi ilan yayınlayan gazete sayısının bugünlerde 925'e düştüğünü kaydetti. Bu gazetelerden bir kısmının maddi imkânsızlıktan kapandığını, bir kısmının da birleşerek gazete sayısını düşürdüğünü aktaran Karaca, “En son Kayseri’de 15 olan gazete sayısı 3 gazeteye kadar düşmüştür. Şu anda da gazetesini satmak isteyen veya maddi imkânsızlıklar nedeniyle kapanacak bir hayli gazete var. Türkiye Gazeteciler Federasyonu olarak Anadolu Gazeteleri ve Gazetecileri için gerek Büyük Millet Meclisi, gerekse siyasi partiler nezdinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz” diye konuştu.