B12 vitamini eksikliğinin çok farklı belirtileri vardır. Doktorların da teşhisi koyma zamanlarında da zorlanır. Yanlış teşhis koyularak hastaya başka bir hastalığınız var denilebiliyor. El ve ayaklarda uyuşma, hafıza sorunu, baş dönmesi, kalp çarpıntısı, kullandığınız diğer ilaçlar, sindirim sorunları B12 vitamini eksikliğinin en önemli belirtileri arasında yer almaktadır. Şimdi sizlere, B12 vitamini eksikliğinin belirtileri ve etkilerini madde madde anlatıyoruz.


El ve ayaklarda uyuşma
Bir anda elinizde veya ayaklarınızda bir diken batması ve buna bağlı olarak uyuşma olabilir. İnsan vücudunda sinirleri koruyan bir kılıf bulunur. Bu kılıf zarar görebilir. Çölyak ve diğer bağırsak hastalıkları vücutta bulunan B12 vitaminini kullanabilir.


Üşümek
B12 vitamini eksikliği olduğunda, vücutta daha az kan hücresi olur. Bu duruma bağlı olarak üşüme olur.


Hafıza sorunları
B12 vitamini eksikliğine bağlı olarak depresyon, unutkanlık, hafıza kaybı oluşur. Hastalık daha fazla ilerlediği takdirde sorunlar bunamaya kadar gidebilir. Doktor kontrolü altında B12 vitamini takviyeleri ve ilaçları alın.  Doktorlar yetişkinler için 2 ile 4 mikrogram B12 takviyesi alabileceğini söylüyor. Yüksek dozda alacağınız B12 vitamini idrar yoluyla atılmaya çalışılır.  Buna bağlı olarak bulantı, baş dönmesi, kusma, anksiyete gibi etkiler görülebilir.


Baş dönmesi
Kilo bakımından zayıf olabilirsiniz. Metabolizmanızda güçsüz olacağı için gün içinde kendinizi yorgun, halsiz hissediyor ve başınız dönüyorsa dikkatli olun. Vücudunuzda B12 vitamini eksikliği görülebilir. Doktorunuza başvurun.


Kalp çarpıntısı
Kalbin aniden çarpması, ritim bozukluğu ve kalp atışında azalma görülür. Kalbin bu doğrultular arasında çarpmasını boğazınızda hissedebilirsiniz.


Gastrik bypass
Kilo vermek isteyenler, gastrik bypass sayesinde tüp mide ameliyatı olabilir. Ameliyata bağlı olarak B12 vitamini eksikliği oluşur. Doktorunuz bu durumda vücudunuza B12 takviyesi uygular.


Kullandığınız diğer ilaçlar
Farklı hastalıklar nedeniyle ilaç kullanabilirsiniz. Kullandığınız ilaçların faydalarını ve zararlarını okuyun. Bu ilaçlar B12 vitamini eksikliğine neden olabilir.


Sindirim sorunları
İştahınız azalır. Ciddi kilo verirsiniz. Kabız olabilirsiniz. Sindirim sorunlarına bağlı olarak çeşitli hastalıklar oluşabilir.