Milletvekili genel seçimleri için son itirazlar 21-28 Mayıs arasında Yüksek Seçim Kurulu’na yapıldı. Bu itirazların görüşülüp karara bağlanmasının ardından kesin sonuçlar Resmi Gazete'ye gönderildi.
 

Yener’in açıklamasına göre, seçimde AK Parti 268, CHP 169, Yeşil Sol Parti 61, MHP 50, İYİ Parti 43, YRP 5 ve TİP 4 milletvekili kazandı. Yener, “Sonuçların siyasi partilere ve Türk demokrasisine hayırlı olmasını diler kamuoyuna saygıyla sunarız” dedi.

14 Mayıs’ta yapılan milletvekili genel seçiminin ardından yeni dönem ilk toplantısını yapacak. 600 milletvekilinin yemin edeceği toplantıda, en yaşlı üye geçici başkanlık görevini üstlenecek.

Ant içme töreni nasıl olacak?

Seçimlerde 60 milyon 774 bin 565 seçmenin 53 milyon 994 bin 11’i oy kullandı. Geçerli sayılan oyların 52 milyon 627 bin 866’sı ile 600 milletvekili belirlendi.

Meclis İçtüzüğüne göre, ilk birleşimde milletvekilleri Anayasa’daki metni kürsüden yüksek sesle okuyarak ant içecek. Ant içme sırası seçim çevresi, soyadı ve adlarının alfabe sırasına göre belirlenecek.

Ant içmeyen milletvekilleri ise milletvekili haklarından yararlanamayacak.

Geçici başkanlık divanı kimlerden oluşacak?

Yasama döneminin birinci birleşiminin ilk oturumunda, Başkan seçilene kadar en yaşlı milletvekili geçici başkanlık görevini yapacak. İkinci derecede en yaşlı üye başkanvekilliği, en genç 6 üye de katip üyelik görevini yerine getirecek.

Editör: Kazim Bozkurt