9 Eylül Gazetesi’nden Mert Yasin Alpdündar’ın haberine göre; Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Mart ayı Olağan Meclis Toplantısı, İzmir Ticaret Odası (İZTO) Meclis Salonu’nda gerçekleştirildi. EBSO Meclis Başkanı H.İbrahim Gökçüoğlu’nun idaresinde yapılan toplantıda konuşan EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, enflasyonla mücadele noktasında atılacak adımlara destek verdiklerini söyledi. Yorgancılar, “Bizleri zorlu bir mücadele bekliyor. Enflasyonu düşürme kararlılığında acı reçete yavaş yavaş belirmeye başladı. Seçim sonrasına ilişkin de yapılan açıklamalar bu yönde. Her kesim payına düşeni alacak gibi görünmektedir” dedi.

Ender Yorgancilar Ebso Mart Meclis Toplantisi 1

DAHA GÜÇLÜ SANAYİ VE TÜRKİYE İÇİN 5 ÖNERİ

Bu ay gerçekleşen bakan ziyaretlerini hatırlatan Yorgancılar, bakanlara üyelerin sorunları ile ilgili dosya takdim ettikleri bilgisini verdi. Yorgancılar, “Sanayimizin artarak devam eden ara eleman sıkıntısı, Mesleki eğitimin teşvik edilmesine ilişkin önerilerimiz, TOBB organizasyonu ve ilgili bakanların katılımı ile Eğitim-Üretim Şurası gerçekleştirilmesi, İstihdamın artırılmasına ilişkin önerilerimiz, Kamu ve özel sektör arasındaki asgari ücret uçurum, kamuda istihdamın artırılmaması, Mavi ve beyaz yaka maaşları arasındaki farkın giderek azalması, İzmir’de büyük çaplı sanayi alanı bulamama sıkıntısı ve Atık İhtisas OSB özelindeki yer arayışımız, Tarıma elverişli olmayan ve mera vasfı taşımayan ancak orman arazisi olarak gözüken uygun alanların sanayi arsası olarak değerlendirilmesi” gibi konuları ilettiklerini ifade etti. Yorgancılar ayrıca, Daha güçlü sanayi ve daha güçlü Türkiye için 5 önerimizi Sanayi ve Teknoloji Bakanı ile paylaştıklarını ifade ederken, önerileri şu şekilde sıraladı:

“Dünyadaki dönüşümü ve sanayimizin ihtiyacını karşılayacak yeni bir eğitim sistemi, Ekonomide istikrar, öngörülebilirlik ve güvenin tesisi, Yerli ve yabancı yatırımcıların Türkiye’yi tercih edeceği bir yatırım ortamı, Güçlü bir hukuk devleti, yeşil ve dijital dönüşüm seferberliği.”

Yorgancılar, İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayları ile istişarelerde bulunduklarını da sözlerine ekledi. 

‘FAİZ SİLAHI TEK BAŞINA YETERLİ DEĞİL’

“TCMB, TL likiditeyi sıkılaştıracak, mevduat faizlerinde yukarı etki yaratacak art arda yeni zorunlu karşılık adımları attı” diyerek sözlerine devam eden Yorgancılar, “Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) politika faizini 500 baz puan artırarak yüzde 50’ye yükseltti. Seçim öncesi atılan bu adım merkez bankasının kararlılığını göstermesi açısından oldukça önemli. Merkez Bankası bant uygulamasını tekrar getirerek aynı zamanda faizi yüzde 53’e yükseltmiş oldu. Merkez Bankası duruma göre +/- 300 puan ile gecelik borçlanma faizini belirleyecek. Kurdaki baskı, rezervlerdeki azalış, enflasyonun hala yüksek gelmesi gibi ana etkenler bu sürpriz karara merkez bankasını zorlamış gibi görünüyor.  Kuşkusuz faizlerin yükselmesinden en çok canı yanan bizleriz. Maliyetlerimizi artıran, karlılığımızı düşüren ve kredi maliyetlerimizi yükselten bu karara normal şartlarda sonuna kadar karşı çıkardık. Ancak, ne yazık ki şu an yüzde 67 enflasyonu düşürecek adımları desteklemekten başka bir şansımız yok.  Elbette ki, daha öncelerden de ifade ettiğim gibi Merkez Bankası’nın faiz silahı önemli olmakla birlikte tek başına yeterli değildir” diye konuştu. 

Ender Yorgancilar Ebso Mart Meclis Toplantisi

‘2017’DEN BU YANA YILLIK ENFLASYON ÇİFT HANEDE’

Türkiye’nin yıllık enflasyonunun 2017 yılından beridir çift hanelerde olduğunu hatırlatan Yorgancılar, “Gıda enflasyonunda %71 ile dünyada en ön sıralardayız. Enflasyonu bu denli yükselten bu durum, tarım politikalarının ivedilikle iyileştirilmesini de zorunlu kılmaktadır. 2017 yılından bu yana yıllık enflasyon çift hanede. 2021 yılında %36 olan enflasyon 2022’de %64,27 geçen seneyi de %64,77 ile kapattık. TCMB hedefi ise %36. Yani 3 yıl önceki performansımıza geri dönmeye çalışıyoruz. Bu şartlarda bunu başarmak çok da kolay görünmüyor.  Bizleri zorlu bir mücadele bekliyor. Enflasyonu düşürme kararlılığında acı reçete yavaş yavaş belirmeye başladı. Seçim sonrasına ilişkin de yapılan açıklamalar bu yönde. Her kesim payına düşeni alacak gibi görünmektedir” diye söyledi. 

Borsaya iki yeni halka arz geliyor: Altınay Savunma ve Koç Metalurji halka arz oluyor! Kaç lot dağıtacaklar? Fiyatlar ne Borsaya iki yeni halka arz geliyor: Altınay Savunma ve Koç Metalurji halka arz oluyor! Kaç lot dağıtacaklar? Fiyatlar ne

Ender Yorgancilar 2

‘ENFLASYONUN DÜŞÜRÜLME KARARLILIĞI VE YAPILMASI GEREKENLERİ DESTEKLİYORUZ’

Yorgancılar, İmalat Sanayi Yöneticileri Endeksi (PMI) üzerine önemli bir değerlendirme yaptı. Son iki yılda endeksin 50 barajının altında seyrettiğine dikkat çekti. Özellikle küresel ekonomideki yavaşlama ve yüksek enflasyonun sanayide maliyetlerin artmasına neden olduğunu belirtti. Ancak son dönemde genel PMI'ın sınırlı da olsa barajın üstüne çıktığını ifade etti. Bu duruma rağmen, birçok sektörün hala beklenen performansın altında olduğuna değindi. Yorgancılar, “İşte bu nedenle, ülkemizin bugün en öncelikli sorunu olan enflasyonun düşürülme kararlılığını ve yapılması gerekenleri destekliyoruz. Bunu başarma yönünde merkez bankamızın ve Sayın Mehmet Şimşek’in de birbirini destekleyen adımlarını, piyasalardaki güvenin ve öngörülebilirliğin tesisi açısından çok önemsiyorum” diye belirtti. 

NET SIFIR SANAYİ YASASI

Yorgancılar, AB'deki yeşil dönüşüm çalışmalarına da değindi. AB Konseyi, Avrupa Parlamentosu ve AB Komisyonu tarafından "Net Sıfır Sanayi Yasası" için siyasi uzlaşının sağlandığını açıkladı. Bu yasa kapsamında net sıfır teknolojilerin desteklenmesi ve sürdürülebilir üretim için çeşitli önlemler alınacağını ifade etti. Üretim ve yatırım planlarının yeşil dönüşüme uygun olarak yapılması gerektiğini vurguladı.

‘İTHAL İŞÇİ GETİRMEK GÜNDEME GELEBİLİR’

13. Diğer Tekstil Ürünleri Sanayi Meslek Komitesi Başkan Yardımcısı Fatih Güven, sunum gerçekleştirdi. Güven, komitesi hakkında bilgiler paylaşırken, sektördeki güncel sorunlara da değindi. Sektörlerinin en büyük sorununun nitelikli eleman problemi olduğunu dile getiren Güven, vasıfsız eleman bile bulmakta zorlandıklarını dile getirdi. Güven, meslek liselerinde okuyan çocukların üniversite yerine mesleğe yöneltilmesi gerektiğinin altını çizerken, yakında ithal işçi getirilmesi ihtimalinin bile olduğunu söyledi. Döviz kurlarının baskılanmasından da olumsuz etkilendiklerini vurgulayan Güven, dövizin enflasyon oranında artması gerektiğini ifade etti. 

‘TSE MARKA KULLANIM BEDELİ YÜKSEK’

41. Diğer Makine ve Teçhizatı Sanayi Meslek Komitesi Başkanı Hüsamettin Ekmekçioğlu da komitesi hakkında sunum yaptı. Ekmekçioğlu, işgücü maliyetlerinin yükselişi, enerji maliyetlerinin artışı, döviz kurundaki dalgalanma, hammadde fiyatlarının yükselişi, kredi faizleri ve finansmana erişim gibi sorunlar nedeniyle sektörün zorlandığını ifade ederken KOBİ destekleri ve KGF gibi desteklere ihtiyaçları olduğunu dile getirdi. ARGE ve inovasyonun desteklenmesi, mesleki ve teknik okulların artırılması gerekliliğine vurgu yapan Ekmekçioğlu, merdiven altı üretim ve denetimlerin yetersizliği de sorunlara neden olan sebeplerden olduğunu ifade etti.  Türk Standardları Enstitüsü (TSE) marka kullanım bedelinin yüksek olduğunu dile getiren Ekmekçioğlu, bu ücretin standart ve asgari bir düzeyde tutulması gerektiğini söyledi. Ekmekçioğlu ayrıca vize problemi yaşayan üreticinin önündeki engellerin kaldırılması gerektiğine vurgu yaptı. 
 
 

Kaynak: HABER MERKEZİ