Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde gerçekleştirilen yeni merkezi ameliyathane binası açılışında yaptığı açıklamada, Türkiye’nin yükseköğretim sisteminde kalite ve kapasite açısından Avrupa’nın önde gelen ülkeleri arasında yer aldığını vurguladı.
2028’e kadar dünya sıralamalarında hedef büyük
Özvar, 2028 yılına kadar uluslararası sıralamalarda en az 2 üniversitenin ilk 200, 10 üniversitenin ilk 500 ve 50 üniversitenin ilk 1000 içine girmesini amaçladıklarını belirtti. Bu hedeflerin ancak nitelikli eğitim, bilimsel araştırmalar, teknolojik yatırımlar ve küresel istihdamda görünür mezunlar ile mümkün olabileceğini söyledi.
"Üniversitelerimizin küresel marka değerine ulaşması için yönetim, finansman ve mevzuat alanlarında daha cesur adımlar atacağız" ifadelerini kullanan Özvar, bu süreçte hükümetle sürekli istişare içerisinde olunacağını dile getirdi.
Ege Üniversitesi’nde 70 yataklı ameliyathane
EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, açılışı yapılan yeni ameliyathane binasında hem tıbbi güvenlik hem hasta konforunun ön planda tutulduğunu açıkladı. Aynı anda 70 hastanın operasyon geçirebileceği bu merkezin, sağlık hizmetlerine erişimi artırmak adına önemli bir yatırım olduğunun altını çizdi.
Açılış töreninin ardından Özvar, EÜ’nün 70. yılına özel hazırlanan anıtı da törenle hizmete açtı.
Suriye ile yükseköğretim iş birliği genişliyor
Özvar’ın dikkat çektiği bir diğer konu ise Türkiye’nin, Suriye’nin yeniden inşasına katkıları oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın vizyonu doğrultusunda hareket ettiklerini belirten Özvar, Suriye Yükseköğretim Bakanı ile yapılan görüşme sonrası kapsamlı bir iş birliği protokolü imzalandığını söyledi.
Bu işbirliği kapsamında Şam’da Türkiye-Suriye Üniversitesi kurulması için çalışmalara başlanacağını duyurdu. Ayrıca Türkiye’de eğitimine devam eden Suriyeli öğrencilerin eğitimine uyum sağlamaları ve Suriye’deki üniversitelere geçişlerinde kolaylık sağlanacağını da ifade etti.
"Bugüne kadar 40 binin üzerinde Suriyeli öğrenci, Türk yükseköğretim kurumlarından mezun oldu" diyen Özvar, bu öğrencilerin kendi ülkelerinde görev alabilecek şekilde donatıldığını vurguladı.
Akademik iş birliği uluslararası düzeyde ivme kazandı
Özvar, Türk üniversitelerinin farklı kıtalarda kurduğu stratejik iş birlikleri sayesinde akademik hareketlilikte ciddi bir artış yaşandığını belirtti. Üniversiteler arasında yapılacak ortak diploma programları, hem Türkiye hem de Suriye için nitelikli öğretim üyelerinin yetiştirilmesini sağlayacak.
Üniversiteler sürdürülebilir gelişim için destekleniyor
YÖK Başkanı, bilimsel yayınların kalitesi, sosyal sorumluluk projeleri, sürdürülebilirlik çalışmaları ve uluslararası projelerde yer alma konularında üniversiteleri desteklediklerini de ifade etti. Türkiye'nin yükseköğretimde küresel rekabet gücünü artırmak için bu tür desteklerin süreceğini belirtti.
Özvar, "Araştırma, bilim ve teknoloji odaklı büyüme, üniversitelerimizi geleceğe taşıyacak anahtardır" diyerek konuşmasını tamamladı.