Türkiye’nin en eski yerel gazetelerinden biri olan Sabah (Gaziantep), basılı yayınını durdurma kararı aldı. Gazetenin Genel Yayın Yönetmeni Nurgün Balcıoğlu, “Türkiye’de gazetecilik yapmanın koşulları ortadan kalktı” diyerek kapanma gerekçelerini açıkladı.

Yürüyen Palmiye: Efsane mi Gerçek mi? Yürüyen Palmiye: Efsane mi Gerçek mi?

Sabah (Gaziantep) gazetesi 75 yıllık bir tarihe sahipti

Sabah (Gaziantep) gazetesi, Gaziantep’te 1946 yılında Osman Nuri Tuzcu tarafından Gaziyurt Gazetesi adıyla kuruldu. 1962 yılında ise Sabah ismini aldı. Gazete, 75 yıldır Gaziantep’in ve bölgenin sesi olmaya çalıştı. Gazetenin kurucu ve sahipleri Osman Tuzcu ve Aykut Tuzcu, Gaziantep’in tanınmış iş insanları ve siyasetçileriydi. Gazete, hem yerel hem de ulusal konularda haber ve yorumlarıyla okuyucularına ulaşıyordu.

Sabah (Gaziantep) gazetesi ekonomik sıkıntılarla boğuşuyordu

Sabah (Gaziantep) gazetesi, son yıllarda ekonomik kriz, pandemi ve deprem gibi nedenlerle büyük zorluklar yaşadı. Gazetenin Genel Yayın Yönetmeni Nurgün Balcıoğlu, kapanma kararı hakkında kaleme aldığı yazıda şunları söyledi: “Sabah’ı sayfa sayısını azaltarak, mümkün olduğunca yayınlamaya devam etmek niyetindeydim. Ancak, iktidardan nemalanmayan herkesin büyük sıkıntı içinde olduğu bu süreçte bu pek mümkün değil. Giderek artan maliyetler, düşen gelirler, pandemi ve deprem felaketi nedeniyle Sabah kapanma noktasına geldi. Gazetenin kurucu ve sahipleri, Osman Tuzcu ve Aykut Tuzcu’nun bana bağışlayıcı olacağını umuyorum.”

Sabah (Gaziantep) gazetesi, Basın İlan Kurumu’nun ağır şartları nedeniyle de zor durumdaydı. Gazete, kamu ilanlarını alamadığı için reklam gelirlerinde büyük kayıp yaşadı. Gazete, çalışanlarının maaşlarını ödemekte de güçlük çekti. Gazete, son olarak 31 Ocak 2024 tarihinde basılı yayınını yaptı.

Sabah (Gaziantep) gazetesi yerel basının son örneği

Sabah (Gaziantep) gazetesi, Türkiye’de yerel basının yaşadığı sorunların son örneği oldu. Türkiye’de son yıllarda birçok yerel gazete, ekonomik sıkıntılar, siyasi baskılar, sansür ve otosansür nedeniyle kapanmak zorunda kaldı. Geçen yıl Adana’da 105 yıldır yayın yapan Yeni Adana Gazetesi de ekonomik sıkıntılar ve Basın İlan Kurumu’nun ağır şartları nedeniyle yayın hayatına son vermişti. Türkiye’de gazetecilik yapmanın koşulları giderek zorlaşıyor. Gazeteciler, hem meslektaşlarının hem de basın özgürlüğünün yok olmasına tanık oluyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ