Haber/Didar DEMİRCİ
Türkiye’nin en büyük Uluslararası Basın Merkezi’nde ilki düzenlenen Uluslararası Yerel Medya Zirvesi; İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC) ve Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) tarafından gerçekleştirildi. Zirvenin ikinci günü, ‘İzmir Basını Konuşuyor: Sürdürülebilir gazetecilik ve yeni gelir modelleri’ başlıklı konferansında uzmanlar ve İzmirli medya temsilcileri geleceğe dair görüşlerini paylaştı. Konferansın açılış konuşmasını İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC) Başkanı Dilek Gappi yaptı.
GAPPİ: HER ZAMANKİNDEN FAZLA DAYANIŞMAYA İHTİYAÇ VAR
İGC Başkanı Dilek Gappi, “Teknoloji geliştikçe yeni fırsatlar sundu. Ama fırsatlarla birlikte birçok soru işareti de doğdu. En büyük açmazlardan biri oluştu. Eskiden doğru, kaliteli ve iyi habercilik gelir getirebiliyordu. Ancak artık finansal açıdan sıkışıyoruz. Çok parçalı özgür ve özerk medya yapısı karşımıza çıkıyor. Yerel medya oluşumlarının her zamankinden fazla dayanışmaya ihtiyacı var. Çeşitlilik ve devamlılığın üzerine gidip kendi modellerimizi kendi yaratmamız gerekiyor” ifadelerinde bulundu.
HİBE VE FONLARLA İLERLEYEBİLİRSİNİZ
NewsLabTurkey Temsilcisi ve Yaşar Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Anıl Aba, NewsLabTurkey’in 2020 yılında başlayan kuluçka programı hakkında bilgi verdi. Medyanın dijitalleşme ile değişen gelir modellerine dikkat çeken Aba, basılı gazetelerin düşen tiraj sayılarına karşılık, dijital ortamdaki yayınlardan gelir elde edilmeye başlandığını söyledi. Aba, “Dijitale adapte olarak, online ortamdan gelir elde edebilirsiniz” dedi.
KİTLENİZİ İYİ TANIYIN
Dijital Pazarlama Uzmanı Gökhan Çakır ise dijital dünyaya entegre olan basının sürdürülebilir gelir elde etmesi için izlemesi gereken yol haritasını çizdi. Hedef kitlenin doğru belirlenmesi ve kitleye göre özgün haberler üretilmesi gerektiğini aktaran Çakır, bu içeriklerle hem sosyal medyadan hem de internet sitesinden gelir elde edilebileceğini aktardı. Çakır, “Yerel gazetecilik doğru kullanıldığında iyi bir trafik elde edilebilir. Özgün olduğunuzda da arama motorları size gereken değeri verir” dedi.
İzmirli gazeteciler beklentilerini anlattı
Interaktif olarak gerçekleşen etkinlikte İzmirli gazeteciler de gazeteciliğin sürdürülebilirliği konusunda fikirlerini paylaştı. Yerel medya temsilcileri ve çalışanları, çeşitlilik yaratılması gerektiğini dile getirerek, kent iş dünyasının da İzmir basınının gelişim ivmesine destek vermesi gerektiğinin altını çizdiler.
“Yerel gazetecilik öne çıkıyor”
Uluslararası Yerel Medya Zirvesi’nin ikinci oturumu ‘Harekete Geçmek İçin Pozitif Bir Alan’ başlığıyla Jacqui Park tarafından gerçekleştirildi. Yerel medyada habere daha fazla zaman harcandığını belirten Park, “Yerelde yapılan haberlere bütün her şeyi kapsamak yerine haberleri izleyenlerin beklentilerini bildiğiniz için daha fazla zaman ayırabiliyorsunuz. Yerelle ulusal karşılaştırıldığında, yerel bilgileri başka kaynaklardan edinebiliyor. Artık ulusal değil yerel gazetecilik öne çıkıyor. Eskiden dışardan içeri bir muhabirlik varken şimdi tersi söz konusu” diye konuştu. Yerel medyanın hasar gördüğünü ifade eden Park, “Başarılı medyanın merkezi dinleyici ve seyircisidir. Yerel başarılı medyanın, misyonlarının bilincinde olmaları, yazı işleri olarak sorumluluklarının bilincinde olması, kitleleri kim ve bu kitleye nasıl hitap ettiklerini bilmeleri güven sağlıyor. Yaptığınız şey toplumun ihtiyaçlarını gidermek için oluyor. Kitlenizle uyumlu olmanız gerekiyor” dedi. ‘Güven’ kelimesinin yerel medyada önemli olduğunu aktaran Park, “Fark yaratan, başarılı gazetecilikte önemli olan güven. Bölünmüş topluluklarda, bağımsız gazeteciliği temsil ediyoruz demek” dedi. Yerel medyanın gelir yöntemleri için farklı kaynaklar bulması gerektiğini de ifade eden Park, “Bağışçılar ortaklar bulmak gerekiyor. Size reklam veren kişilere hizmet etmek yerine tüketicilere yönelik haberler yapmaya başlıyorsunuz. Burada yaklaşımınızı değiştirmeniz gerekiyor. Gazetecilik bir ticaret değil. Reklam işiydi ama reklam devreden çıktı büyük bir çoğunluk için” dedi. Yerel medyanın hedef kitlelerini anlamaları gerektiğini aktaran Park, “Haber ürünlerini hedef kitlerinin ihtiyaçlarına yönelik yapmaları gerekiyor. Güveni inşa etmeleri gerekiyor. Hedef kitlenizi misyonunuz açıklamanız gerekiyor onların neden sizi desteklemesi gerektiğini anlamanız gerekiyor. Gelir kanallarınızı artırmanız gerekiyor ki sürdürülebilir olun. Ürünlerinizi hedef kitlenizi değer verdiği şekilde tasarlayın” ifadelerinde bulundu.
Türkiye’nin ilk yerel medya profilini çıkardılar
Uluslararası Yerel Medya Zirvesi’nin ikinci gününün ilk etkinliği, ‘Türkiye Yerel Medyasının Demografik Profili’ adlı sunumla başladı. MEDAR’dan Yunus Erduran ve Dilek İçten’in yaptığı sunumda pandemi süresinde başlayan araştırmanın sonuçları grafik ve tablolarla paylaşıldı. Toplamda 3 bin 200 kurum üzerinden yapılan çalışmada öne çıkan detaylar hakkında bilgi verildi. Öte yandan çalışmanın sonuçları için ‘yerelmedyavt.com’ adlı internet sitesi kurulduğu da belirtildi.