Tarifeli uçuşlar değil charter seferlerle ve doğrudan uçuşlarla sağlık turizminin gelişebileceğini söyleyen sektör temsilcileri, kentin hem tatil olanakları hem de uluslararası sağlık kuruluşlarına üye tesisleriyle öne çıktığını belirtti. Bunun yanı sıra alanında oldukça deneyimli hekimlerin, son teknoloji cihazlarla tetkik ve muayeneye yapabilmesi de kentin cazibesini artırıyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre 2021 yılında sağlık turizmi için ülkemize gelen 642 bin 444 kişi, 1 milyar 48 milyon 549 bin dolar döviz bıraktı. Sağlık turizmine yönelik çalışma yapan sağlık kuruluşları, yabancı hastaların Türkiye'ye gelmesinden tüm ulaşım, konaklama ve tedavilerine kadar her türlü imkanı yabancı dil personelleriyle sağlıyor. Gelen hastaların tedavi olmasının ardından kenti ve tarihi alanları gezmeleri, deniz, kum, gastroloji gibi seçenekleri değerlendirmeleri sağlanarak esnaf ve işletmelere de ekonomik katkı sağlıyor. Tedavi için kente gelen bir turistin tedavi haricindeki gezi ve etkinlikler için ortalama 1000 dolar harcadığı tahmin ediliyor.
TEKNOLOJİ VE DENEYİM
Türkiye'nin sağlık turizmi açısından önemli bir konuma sahip olduğunu söyleyen Dünyagöz Hastaneler Grubu Uluslararası İş Geliştirme Sorumlusu Sezgin Aydın, tedaviye gelen turistlerin sadece sağlık kuruluşlarına değil kent esnafına da ekonomik katkı sunduğunu vurguladı. Sağlık turizminin global çapta önemli bir pazar haline geldiğinin altını çizen Aydın, “Bizim de bu pazardan aldığımız payı arttırmamız gerek. Cihazlarımız, teknolojimiz, deneyimli hekimlerimiz ve ülkemizin sahip olduğu turizm olanakları yabancılar için son derece cazip” dedi.
'ESNAF DA KAZANIYOR'
İzmir'deki Dünyagöz Hastanesi'ne gelen yabancı hastaların yeme, içme sektöründen ulaşım, konaklama ve hediyelik eşya sektörüne kadar bir çok alanda kenti kalkındırdığını açıklayan Aydın, “Bir sağlık turistinin 7 gün kaldığını düşünürsek kent esnafına katkısı kişi başı 1000 doları buluyor. Çünkü Efes'i, Şirince'yi, Bergama'yı, Çeşme ve Kemeraltı'nı gezip kent içindeki kafelerde nefesleniyor, yemeğini yiyor ve taksiyle ulaşımını sağlıyor. Ayrıca hastanelerimizde tedavi için ortalama 2 gece kalan turistler taburcu olduktan sonra da yine anlaşmalı otellerde kalıp kenti gezdiği için konaklamaya da para harcıyor” diye konuştu.
OBEZİTE, DİŞ, GÖZ
İzmir'in özellikle obezite cerrahisi, diş ve göz tedavisinde sağlık turizminin lokomotifi durumunda olduğuna dikkat çeken Sezgin Aydın, “Bu tedavilerin hemen arkasından da estetik geliyor. İngiltere ve Kuzey İrlanda ülkelerinden obezite ve diş tedavisi için çoğunlukla gelinirken, göz tedavisi için tüm Avrupa ülkelerinden hastalar İzmir'i tercih ediyor. Gelen yabancı hasta sayılarına baktığımızda da bir önceki yıla oranla ortalama yüzde 10 arttığını görüyoruz ki bu da bize hastaların memnun kalıp yakınlarına da tedavi için Türkiye'yi tavsiye ettiğini gösteriyor” ifadelerini kullandı.
HEM TEDAVİ HEM TATİL
Ülkemizin özellikle göz tedavisi alanında olup, sağlık turizmine hizmet eden kuruluşların Avrupa'da ilk 3 içine girebilecek nitelikte olduğunu kaydeden Aydın şöyle konuştu: “Dünyagöz olarak Almanya, Gürcistan, Azerbaycan, Kosova, Kırgızistan, Bosna Hersek, Bulgaristan ve Romanya’da toplam 9 ayrı noktada yaptığımız büyük yatırımlarla bu ülkelerdeki hastaları ülkemizde hem tedavi ediyor hem de tatil yapma imkanı sunuyoruz. Dünyagöz'e 160 farklı ülkeden sadece göz tedavisi için binlerce sağlık turisti geliyor. Bu hastalara lazer ameliyatları, yakın ve uzak görme problemi bir arada olanlara da Tri-fokal mercek ameliyatları, retina ameliyatları, kornea, göz çevresi estetiği ve glokom gibi bir çok branştaki tedavilerin hizmetini veriyoruz. İzmir'deki hastanemize de yılda binden fazla başvuran hastalarımızı sağlığına kavuşturuyoruz. Ayrıca deniz, kum, gastronomi, tarih gibi kentin turistik mekanlarından ve imkanlarından faydalanıyorlar.”
'DOĞRUDAN UÇUŞLAR ARTMALI'
Hasta hastanemize giriş yaptığı andan itibaren yabancı dil bilen personelimiz eşliğinde ameliyat öncesi tetkikler ve muayenesinin yapılmasından, ameliyat sonrası kontroller ile ilk ilaç temininin sağlanmasına kadar her aşamada yardımcı olduklarını anlatan Sezgin Aydın, bunun da hasta memnuniyetini arttırdığını belirtti. Aydın, “Ege Bölgesi'nde yeni yatırımlar da planlıyoruz ve bunun için uygun alanları araştırıyoruz. Şunu da belirtmek isterim ki, Yeni Zelenda ve Amerika'dan bile hasta alan bir sağlık kurumu olarak İzmir'e doğrudan uçuşların artması çok önemli. Çünkü yabancı hastalar, doğrudan tedavi olacakları kente inmek istiyor. İzmir'e direk uçuşlar arttıkça sağlık turisti ve dolayısıyla döviz girdisi de aynı oranda artacaktır” dedi.
'İZMİR'İ DÜNYA TANIYACAK'
İzmir Sağlık Turizmi Derneği (İZSATU) Başkanı Bülent Cinel, İzmir'i sağlık turizmi alanında cazibe merkezi haline getirmek için çalıştıklarını vurguladı. 2017’de 639 milyar dolar olan dünya sağlık turizmi hacminin 2021’de pandemiye rağmen 1 trilyon dolara çıktığının altını çizen Cinel, “Sağlık turizminde medikal ile sınırlı kalmayıp wellness yani kendini iyi hissetmenin büyük payının farkındayız. Buradan hareketle İzmir’de welness için kaynakların çok fazla olduğunu ve potansiyelinin yüksek olduğunu görüyoruz. Sağlık turizmi alanında İstanbul'u yakalayabilmek için kente doğrudan uçuşların sayısını artırmalıyız. Ayrıca önü çok açık ve potansiyeli yüksek olan sağlık turizmine İzmir’deki yatırımcıların da yatırım yapması sektörü ciddi anlamda ilerletir” ifadelerini kullandı. Açıldığı yıl 165 ülkeden 500 alım heyetini ağırlayan sağlık fuarı Hestourex'un bu yıl 23-26 Haziran 2022 tarihlerinde Bakü’de gerçekleşeceğini ve bu fuarın dünyanın en prestijli sağlık fuarlarından olduğunu belirten Cinel, İzmir'in burada tanıtılacağını vurguladı. Fuara, sağlık turizmi alanında faaliyet gösteren tüm sağlık tesisleri, seyahat acenteleri, sağlık otelleri ve doktorların katılacağını vurgulayan Cinel, kentin sağlık turizmine önemli katkılar sağlayacağını açıkladı.