Roman Diyalog Ağı (RODA) ve Sıfır Ayrımcılık Derneği temsilcilerini konuk eden Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Roman vatandaşlara yönelik ulusal ve uluslararası projelerin yürütüleceği, eğitim faaliyetlerinin de yer alacağı merkez arayışını karşılıksız bırakmadı. Bugüne dek Roman vatandaşların bir dediğini ikiletmediklerinin altını çizen Başkan Batur, proje ve faaliyet merkezi olarak Zeytinlik Mahallesi’nde yer alan ve “Taş Mektep” olarak bilinen tarihi binayı önerdi. RODA grubu tarafından beğenilen binanın proje kapsamında kullanılması kararlaştırıldı.

Roman Diyalog Ağı (RODA) Koordinatörü Elmas Arus, RODA Kapasite Geliştirme Koçu Sertaç Işık, Sıfır Ayrımcılık Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Mine Karakuş, Sıfır Ayrımcılık Derneği Proje Koordinatörü Ekin Çuhadar, RODA Üyeleri Dikili Romalar Derneği Başkanı Sitem Kara, Tire Romanlar Derneği Başkanı Hasan Hüseyin Karabacak, Romanlar Gençlik Eğitim Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Cem Pekbalıkçı ve Yönetim Kurulu Üyesi Ceren Pekbalıkçı ile Konak Belediyesi Meclis Üyesi Ali Yangir, Roman vatandaşların sorunlarını ve yerel yönetim işbirliğinde tasarlanan projeleri görüşmek üzere Konak Belediye Başkanı Abdül Batur’u ziyaret etti. Roman mahallelerinde yaşanan güncel sıkıntıların yanı sıra, Roman vatandaşlara yönelik projelerin de konuşulduğu görüşmede, RODA Yönetim Kurulu Üyeleri, Konak Belediye Başkanı Abdül Batur’dan, yeni projelere merkez olması için bina istedi. Roman vatandaşların ihtiyaç ve sıkıntılarını yakından takip ettiklerini ve bir dediklerini ikiletmediklerini vurgulayan Başkan Batur, projelere merkez olması için Zeytinlik Mahallesi’nde yer alan, tarihi 1800’lü yıllara dayanan “Taş Mektep” binasını önerdi. Dernek temsilcileri ile yapılan görüşmede Merkez olarak bu binanın kullanılması yönünde fikir birliğine varıldı.

Roman STK’lar ile omuz omuza

Pandeminin ardından hizmete başlayacak olan Tepecik’teki Roman Kültür Merkezi, Kemer İstasyonu’nda faaliyete geçecek Gençlik Merkezi ve Roman vatandaşlara yönelik diğer çalışmaları aktaran Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, çalışmalarda sivil toplum kuruluşları ile birlikte hareket etiklerinin de altını çizdi. RODA’nın proje merkezi talebine yönelik Taş Mektep’in kullanılması yönünde gerekli hazırlık ve çalışmaların yapılması için talimat veren Başkan Batur şöyle konuştu:

“Çalışmalarımızda sivil toplum kuruluşları ile omuz omuza yol alıyoruz. Roman dernekleri, kadın dernekleri ve gençlik dernekleri her zaman öncelik verdiğimiz sivil inisiyatifler. Okul öncesi başta olmak üzere, eğitimle ilgili çalışmalar da birinci önceliğimiz. Bu sebeple okul öncesi eğitime yönelik sınıflarımızı ilk olarak Roman vatandaşlarımızın yaşadığı mahallelerde açtık. Hilal’deki tarihi binayı Roman Kültür Merkezi olmak üzere restore ettik, Kemer İstasyonunu da gençlere hizmet edecek bir merkeze dönüştürdük. Her şeyimiz hazır, ancak pandeminin geçmesini bekliyoruz. Engelli Köyümüzdeki anasınıflarımızda Roman mahallelerindeki çocuklarımıza öncelik verdik. RODA ve Sıfır Ayrımcılık Derneği’ni belediyemiz ile birlikte yürütmek istediği proje ve çalışmaları önemsiyoruz. Elimizden geleni yapmaya her zaman hazırız. Projelere merkez olabilecek mekan arayışlarını bize ilettiler. Biz de Zeytinlik Mahallesi’ndeki tarihi “Taş Mektep” bu proje için önerdik. Çalışmaların burada yürütülebileceği konusunda bir fikir birliğine vardık. Taş Mektep geçmişte de eğitime hizmet etmiş, bir dönem Zeytinlik İlkokulu olarak da hizmet vermiş. Gerekli inceleme ve çalışmaların ardından, bu binanın tarihi misyonuna uygun olarak eğitim çalışmalarına ev sahipliği yapacak olması da ayrıca bizi sevindiren bir konu oldu. Tarihi binalarımızı hayata kazandırmayı,  Konak’la bütünleştirmeyi önemsiyoruz.”