İzmir'de mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıklar, baraj doluluk oranlarını olumsuz etkiledi. Tahtalı Barajı'nda 2008 yılındaki kuraklık seviyesine inen su miktarı, endişe yaratıyor. Gördes Barajı'nda da durum pek iç açıcı değil.

İzmir'in Metropol İlçelerine Su Temini

İZSU Genel Müdürü Ali Hıdır Köseoğlu, İzmir'in metropol ilçelerine yılda 255 milyon metreküp su verildiğini ve bunun %35'inin barajlardan, %65'inin ise yer altı kuyularından sağlandığını söyledi. Köseoğlu, Tahtalı Barajı'ndan İzmir'e verilen su miktarının günlük 160 bin metreküp olduğunu ve barajın şu anki doluluk oranının %32 seviyesinde olduğunu açıkladı.

Tahtalı Barajı'nda 2008'den Az Su Var

Köseoğlu, Tahtalı Barajı'nda an itibarıyla 2001 ve 2008 yıllarındaki kuraklık dönemlerinin benzerinin yaşandığını ve son 25 yılın en kurak 3. dönemini yaşadıklarını dile getirdi. Barajdaki suyun 8-9 ay yetecek kadar olduğunu belirten Köseoğlu, Gördes Barajı'ndan da günde 90 bin metreküp su alındığını ve bu barajdaki suyun da 5-6 ay yetecek kadar olduğunu söyledi.

Kuraklık Erken Başladı, Vatandaşlara Tasarruf Çağrısı

Köseoğlu, bu seneki kuraklığın erken başladığını ve sıcaklıkların da erken bastırdığını belirterek, vatandaşlara su tasarrufu çağrısında bulundu. Geçen sene bu zamanlar Tahtalı Barajı'nın doluluk oranının %41 seviyesindeyken, bu sene %32'ye düştüğünü vurgulayan Köseoğlu, Gördes Barajı'nın doluluk oranının da %13 seviyesinde olduğunu açıkladı.

Aydın’da kuvvetli rüzgar 2 ilçede ağaçları devirdi Aydın’da kuvvetli rüzgar 2 ilçede ağaçları devirdi

Kayıp Kaçaklarla Mücadele

İZSU olarak kayıp kaçak oranlarını düşürmek için çalışmalar yürüttüklerini belirten Köseoğlu, metropol ilçelerde ve diğer ilçelerin çoğunda hatları yenilediklerini söyledi. Köseoğlu, 1980'li yıllarda yapılan boruların tamamını değiştirdiklerini ve kayıp kaçak oranlarını %40-50'lerden %15'lere düşürdüklerini açıkladı.

Alternatif Su Kaynakları

İZSU'nun alternatif su kaynakları da yarattığını belirten Köseoğlu, atık su arıtma tesisleri ile suyun geri dönüşümünü sağlayarak, o suyun kent kullanımında ve tarımda kullanılması için çalışmalar yürüttüklerini söyledi. Köseoğlu, 2022 yılında tamamlanan Bayındır Hasköy'de Su Arıtma Tesisi'nde günde 3 bin metreküp suyu A sınıfı standardına getirerek tarımda kullandıklarını ve Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi'nde günde 200 bin metreküp suyu geri dönüşümünü sağlamak için uygulama projesinin tamamlandığını açıkladı.

Editör: Kazim Bozkurt