Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, İzmir'de Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Haziran ayı meclis toplantısına katıldı. İZTO Başkanı Mahmut Özgener'in de katıldığı toplantıda Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDKK) döviz kısıtlamasına dair eleştirileri yanıtsız bırakan Hisarcıklıoğlu, hem kredi hem de okul müjdesi verdi

'ADETA DAYAK YEDİK'
Toplantının açılışında konuşan EBSO Başkanı Yorgancılar, son 1 yılda doğalgaza yüzde 600, elektriğe ise yüzde 300'den fazla zam geldiğini hatırlatarak, sanayicinin artık bu maliyetlerle baş edemediğini söyledi. Enflasyon artışı ve kurdaki oynaklığın da bir türlü önlenemediğini kaydeden Yorgancılar, “İvedilikle sanayici için risk teşkil eden bu sorunlar çözülmeli. Diğer yandan BDDK'nın cuma akşamı açıkladığı döviz kısıtlamasıyla adeta dayak yedik. İthalat yapacağım döviz lazım, yabancı ülkedeki müşterime borcum var onu ödeyeceğim diyorsun ama o zaman da 'Ben ona karışmam' deniyor” diye konuştu. Devletin yıllık program açıklamasını da isteyen Yorgancılar, “Eskiden 5 yıllık Orta Vadeli Program vardı biz o programa göre nasıl hareket etmemiz gerektiğini belirliyorduk. Şimdi de yıllık olarak bu program açıklanmalı ki biz de önümüzü görebilelim” ifadelerini kullandı.

    

'150 MİLYARLIK KREDİ'
TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıoğlu ise Yorgancıların BDDK eleştirisine yanıt vermezken “Bankalara gidip yüzde 35 faiz oranıyla kredi kullanmayın” dedi. TOBB Başkanı olarak tüm sorunları bildiklerini ve yarın Ankara'da yapılacak olan toplantıya Ticaret Bakanı, Enerji Bakanı, Çalışma Bakanı ve Cumhurbaşkanı Yardımcısının katılacağı toplantıda bu sorunları ileteceklerini aktardı. Oda ve Borsa üyelerine yönelik 150 milyar liralık Kredi Garanti Fonu'nu önümüzdeki günlerde duyuracaklarını ve üyelerin hizmetine sunulacağını müjdeleyen Hisarcıklıoğlu, bu tür konuları basına kapalı olarak konuşmaktan yana olduğunu vurguladı. 

İZMİR'E 7 OKUL
Yaklaşan Oda ve Borsa seçimlerine yönelik olarak da konuşan Hisarcıklıoğlu, İzmir'deki bu birliktelikten son derece mutlu olduğunu ve bu birlikteliğin bozulmamasını istediğini açıkladı. Hisarcıklıoğlu, “Daha önce İzmir'de böyle bir birliktelik görmemiştim. Bizim bu yol arkadaşlığımızın devam edeceğine inanıyorum” ifadelerini kullanarak meclis üyelerine de tercihi belli etmiş oldu. İzmir'in ilçelerinde faaliyet gösteren 7 Oda ve Borsa adına organize sanayi bölgelerinde 7 okul yapacaklarını müjdeledi. Hisarcıklıoğlu, “İzmir’de bulunan 7 sanayi bölgemize 7 tane daha okul kazandıracağız. Hangi işe girerseniz girin, kar da var zarar da. Tek bir yerde yüzde yüz kar var. O da eğitime yapılan yatırımlarda. İnşallah bizim eğitime yapacağımız yatırımlar ile Türkiye’de kazanacak. İzmir’in 7 ilçesinde okul yapacağız ve umarım sizlerle birlikte açması da nasip olur” dedi.