Yarendede Caddesi üzerinde bulunan 150 yaşındaki fıstık çamı Güzelbahçe Belediye ekiplerinin titiz ve özenli çalışması neticesinde çam kese tırtıllarından temizlendi.

Yeni oluşmaya başlayan kese tırtılları önlenmemesi durumunda büyük zararlara neden olacağını belirten Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce, “ ‘Yarendede Fıstıkçamı’ ya da ‘Yemişçi Fıstıkçamı’ olarak bilinen Yarendede Anıt Ağacımız Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 25 Temmuz 1995 tarihinde tabiat alanı olarak ilan edildi. Yarendede fıstıkçamı 2500 m² alana sahip, 150 yaşında, 30 m boyunda, 1,30 m çapında olup 4,10 m çevre genişliğine sahiptir. Ekiplerimiz, ön inceleme yaptıktan sonra gerekli ekipmanlarla anıt ağacın üzerindeki tırtıl keselerini dal makasıyla kesip aldılar, toplanan keseleri imha edildi. Bu ve buna benzer süreçleri çam ağaçlarında yaşıyoruz. Park Bahçeler birimimiz özel bir ekiple ilçede bulunan park alanlarımızda zararlı haşerelere karşı önlemler alıyor. Her yıl belirli periyotlarla bu kontrolleri yapıyoruz” dedi.

Çam kese tırtılı nedir?

Bir kelebek türü olan çam kese tırtılı, çam ağaçları üzerindeki beyaz pamuksu larva keseleridir. Çamlara büyük zarar veren bu tırtıllar, özellikle kızılçam, karaçam, sarıçam, fıstık çamı, Lübnan Sediri gibi çam ağacı türlerinde görülür. Üst üste birkaç yıl bu zararlının tahribatına uğrayan ağaçların boylarının büyümesi geriler ve hacimleri kaybolur. Böceklenen ağaç zararlıyı diğerlerine bulaştırırken, zayıf düşen ağaca başka zararlıların gelmesine de zemin hazırlar. Çam kese tırtılı, çoğalırsa ağacı çıplak hale getirebiliyor.