İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı’nca temiz, güvenilir ve verimli gıda üretimini sağlamak amacıyla ilçedeki üreticilere ilk kez dağıtılan Akdeniz meyve sineği yakalama tuzağı olan feromon tuzağı sayesinde ürün kalitesi ve fiyatında artış yaşandı.

Karaburun mandalinasının tadı yanında en önemli özelliğinin İzmir’de diğer ilçelere göre daha erken hasat vermesi olduğunu belirten Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan, her yıl düzenledikleri geleneksel Mandalina Şenliği’nin bu yıl pandemi engeline takıldığını hatırlatarak, “Festivali yapamamanın üzüntüsünü, üreticimizin bu sene daha kaliteli ürün ve daha fazla gelir elde etmesi ile biraz olsun gidermiş olacağız” dedi.

İlçede narenciye üretiminin yoğun şekilde yapıldığı, Batı Köyleri olarak adlandırılan Küçükbahçe, Parlak ve Salman köylerinde çok sayıda üretici için mandalinanın önemli bir gelir kapısı olduğunu vurgulayan Başkan Erdoğan, “Bu sezon Büyükşehir Belediyemizin gayretleri ile Akdeniz sineği kaynaklı ürün kayıplarımız dikkat çeken oranda azaldı, ürünümüzün kalitesi arttı. Bu durum fiyatlara da yansıyor. Karaburun mandalinasında dip kilogram fiyatı 2 lira 20 kuruşa kadar yükseldi. Ürünümüz bahçeden ortalama 2 lira 60 kuruşa çıkıyor. Üreticimizin daha fazla para kazanması bizleri çok mutlu ediyor.” dedi.

Mandalina işleme tesisi sözümüz söz!

İlkay Girgin Erdoğan, geçen yıl Kasım ayında yapılan 12. Mandalina Şenliği’nde üreticilere verdiği Mandalina İşleme Tesisi sözünü unutmadığını belirterek, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin desteği ile bu tesisi Küçükbahçe Köyü’ne mutlaka kazandıracaklarını kaydetti.

Hedeflerinin Karaburun mandalinasını, daha fazla katma değer yaratan ürünlere dönüştürmek olduğuna dikkat çeken Erdoğan, şöyle devam etti:

“Mandalinamızı sadece narenciye ürünü olarak tüketmemek gerekiyor. Bu mucize meyveden pestil, cips, mandalina suyu, gazoz gibi ürünlerle daha fazla katma değer yaratmamız mümkün. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Tunç Soyer, Seferihisar Belediye Başkanlığı döneminde muhteşem bir tesisi ilçesine kazandırmıştı. Bu tecrübeden hareket ederek Karaburun’a da benzer bir tesisi kazandırmak için kendisinin desteğini almaktan mutluyuz.”

Kırsaldaki can dostlar unutulmadı

Kent merkezindeki çalışmaların yanı sıra Buca’nın kırsal bölgelerine de giden ekipler, süper marketlerin kasap reyonlarından alınan et ve kemik parçalarını pişirip restoranlardan alınan yemek artıklarıyla harmanlayarak özel olarak hazırlıyor. Kuru mama ve artıklardan hazırlanan gıda ürünleri hayvanseverlerle birlikte belirlenen bölgelere özenle ulaştırılıyor. Ekipler, başta Kaynaklar bölgesi olmak üzere Olduruk, Şahintepesi, Belenbaşı gibi kırsaldaki alanlarda oluşturulan mama odaklarına günlük olarak gıda desteği veriyor.

Gıda desteğini aralıksız olarak sürdüren Veteriner İşleri Ekipleri, yaptıkları ziyaretlerde sağlık sorunu olan sokak hayvanlarını da tespit ederek, müdahale için Müdürlük bünyesinde tedaviye alıyor.