İzmir Büyükşehir Belediyesi, Halkapınar'da kuracağı Ulaşım Entegrasyon Merkezi'nden sonra, metronun son durağı Evka 3’teki otobüs durak ve araç otopark alanının düzenlenmesi için de ulusal mimari proje yarışması yapıyor


İzmir Büyükşehir Belediyesi, Halkapınar'da kuracağı Ulaşım Entegrasyon Merkezi'nden sonra, metronun son durağı Evka 3’teki otobüs durak ve araç otopark alanının düzenlenmesi için de ulusal mimari proje yarışması yapıyor. İzmir'de yapılacak mimari eserlerin yarışma yoluyla seçilmesi yöntemini tercih eden Büyükşehir Belediyesi, Halkapınar “Ulaşım Entegrasyon Merkezi Mimari Proje Yarışması”ndan sonra yeni bir proje yarışmasına daha start verdi. Bornova Evka-3'te metronun son durağı ile otobüs son durak ve araç otoparkının bulunduğu alanın “Sosyal Merkez ve Aktarma İstasyonu” olarak yeniden tasarlanması amacıyla açılan mimari proje yarışmasında, hem işlevsel ve yenilikçi çözümlerin öne çıkarılması hem de çevreye duyarlı bir anlayışın ortaya koyulması hedefleniyor.

BÜYÜK ÖDÜL 80 BİN TL
Yapılacak “Sosyal Merkez ve Aktarma İstasyonu” İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne ait 21.108 m2lik araziyi kapsıyor. Yarışmada birinci olan projeye 80 bin TL, ikinciye 60 bin TL, üçüncüye 40 bin TL; dördüncü, beşinci ve altıncıya ise mansiyon ödülü olarak 30 bin TL verilecek. Yarışmaya katılacak projelerin son teslim tarihi 7 Şubat 2017. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Evka-3 için açtığı proje yarışmasında, çevreye duyarlı ve çoklu ulaşımın (yaya, bisiklet, otobüs, raylı sistemler) teşvik edilmesi amacıyla “Sürdürülebilir Kentsel Hareketlilik” kavramı öne çıkarılıyor. Böylece İzmirlilerin sadece aktarma istasyonunun taşıdığı aktif ulaşım imkanlarını kullanmakla kalmayıp, aynı zamanda yaşam, eğlence ve öğrenme alanlarının tasarlanması da öngörülüyor.

GÜVENLİ VE KONFORLU

Evka-3 Aktarma İstasyonu ile entegre ve tasarım alanını sınırlayan Cengizhan Caddesi boyunca 2 km’lik güzergah üzerinde güvenli bisiklet yolları oluşturulması düşünülüyor. Yarışmacılardan çevre ve iklime duyarlı tasarım çözümlerinin yanı sıra aktif ulaşımı destekleyen, kolay erişilebilen, güvenli ve konforlu yaya bisiklet ağı çözümleri getirmesi; yalnızca bir “Aktarma Merkezi” ve bununla entegre bir “Sosyal Merkez” projesi değil, aynı zamanda kentsel alan ve mahalle yaşamıyla bütünleştirecek aktif kentsel bir çevre için gerekli önerileri geliştirmeleri de bekleniyor.
Yapılacak projede “Eğitim Merkezi” olan alanda atölyeler, dans stüdyosu ve çocuk oyun okulu, “Çarşı” olarak konumlanan yerde ise eczane, kuaför (bay-bayan), terzi, tekel bayi ve bakkal, elektronik eşya ve spor malzeme satış yeri, kitapevi, kırtasiye, lostra salonu (ayakkabı tamiri) ve kuru temizleme de olacak.

Jüride birçok önemli isim var
Projelerin değerlendirilmesinde Mimar Cem İlhan'ın jüri başkanlığı yapacağı yarışmanın asil jüri üyeleri Mimar Devrim Çimen, Mimar Cem İlhan, Mimar Hüseyin Sinan Omacan, Mimar Didem Özdel ve İnşaat Mühendisi Deniz Alkan'dan oluşuyor. Yarışmanın yedek jüri üyeleri arasında Mimar Orhan Ersan, Mimar Ülkü İnceköse, İnşaat Mühendisi Necati Atıcı yer alıyor. Danışman jüri üyeleri ise İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Vekili Buğra Gökçe ve
Şehir Plancısı Koray Velibeyoğlu, Mimarlar Odası Şube Yönetim Kurulu Başkanı Halil İbrahim Alpaslan, Peyzaj Mimarı Yeşil Alanlar Şube Müdürü Ayşe Gevrek Gözsoy ve Mimar Ömer Yılmaz'dan oluşuyor.