Bornova Belediyesi’nin örnek projelerinden biri olan Ambalaj Atıkları Geri kazanım Projesi Meclis toplantısında tanıtıldı. Proje kapsamında; kağıt, karton, kompozit ve metal atıklar ayrı toplanarak değerlendiriliyor ve ekonomiye kazandırılıyor.

Bornova Belediyesi Ambalaj Atıkları Geri Kazanım Projesi sayesinde büyük tasarruf sağlıyor. Her türlü atık değerlendirilerek ekonomiye kazandırılıyor. Bornova Belediyesi’nin Mart Ayı Meclis Toplantısı’nda projenin tanıtımı yapıldı. Temizlik İşleri Müdürü Orhan Paçal, projenin ayrıntıları ile ilgili olarak Meclis Üyelerini bilgilendirdi.

Vatandaşlar her yolla başvurabiliyor


Bornova’da vatandaşlar; telefon, whatsapp, mail, dilekçe, belediye web sitesi, belediye mail, android telefon uygulamaları ile geri dönüşüm taleplerinden bulunabiliyor. Ayrıca apartman ve işyerleri ne başvurarak geri dönüşüm kutusu talep edebiliyor. Kağıt, karton, kompozit ve metal atıklar bu yolla değerleniyor.

Bornova'nın çeşitli yerlerine konumlandırılan mavi konteyner , tel kafes gibi dış mekan geri dönüşüm kumbaraları düzenli olarak ekipler tarafından toplanıyor.
Ayrıca ilçe sınırları içerisinde Bornova Belediyesi’nce yetkilendirilen lisanslı firma ile beraber toplam 117 adet cam kumbarası ile toplama hizmeti veriliyor.

Atık pil toplamada iki yıl üstü üste birincilik


Temizlik İşleri Müdürlüğü ekiplerince gelen talepler doğrultusunda atık piller toplanıyor. Ayrıca Bornova sınırları içersinde 400 ‘ün üzerinde atık pil toplama noktası var. (eczaneler, muhtarlık binaları ve kamu binaları vb.)İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin her yıl düzenlediği Atık Pil Toplama Kampanyası’nda Bornova Belediyesi 2016 ve 2017 yıllarında İlçe belediyeleri arasında birinci oldu.

Ekmek israfını önlemek için belirlenen ve talep edilen yerlere “Bayat Ekmek Toplama Kutusu” yerleştirildi. Bornova’nın farklı noktalarına konulan 40 kutudan ekiplerce toplanan ekmekler hayvan barınaklarına ve besi çiftliklerine dağıtılıyor.


Okullara destek


Uluslararası Eko-Okullar Programı, okullara çevre eğitim konusunda yol gösterici bir program sunmasının yanı sıra; program dahilinde yaptıkları çalışmalarda ve verdikleri çevre eğitimiyle başarı sağlamış okullara Yeşil Bayrak ödülü veriliyor. Bornova Belediyesi projeye başvuran okullarımıza ekipman ve eğitim desteği vermektedir.

Atıkmatik sistemi


Bornova Belediyesi’nin çevrenin korunmasına yönelik projelerine atıkmatik sistemi de eklendi. Kartlı sistemle çalışan atıkmatiklere pet ve cam şişe ile metal içecek kutularını atan vatandaşlarımız puan kazanıyor. Biriken puanlarla belirlenen hediyeleri kazanılabiliyor.Vatandaşlar, puan kazanabilmek için gerekli olan “Çevre Dostu Kartı” Bornova Belediyesi’nin Ergene Mahallesi 2 Sokak’taki Ek Hizmet Binası’nda bulunan Temizlik İşleri Müdürlüğü’nden ücretsiz olarak alabiliyor.
Atık matikler; Kazım Dirik Mahalle Muhtarlığı yanı, Büyükpark içi Kızlar Kahvesi önü, Çamdibi Pazaryeri girişi, Altındağ Kültür Merkezi önü, Naldöken Kültür Merkezi önü, Ege Üniversitesi Kampüs Çarşı girişi ve BELGEM Dershanesi yanında bulunuyor.

Atık Getirme Merkezi kuruldu


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Atık Getirme Merkezi Tebliği gereği kurulması gereken 1. sınıf Atık Getirme Merkezi Bornova Belediyesi bünyesinde kuruldu. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünden izin yazısı da alındı. Hazırlıkları son aşamaya gelen tesisin açılmasıyla birlikte, vatandaşlar atıklarını kendi imkanlarıyla da getirip teslim edebilme imkanına kavuşacak.