İzmir’in düşman işgalinden kurtuluşunun başladığı konum olarak bilinen Belkahve’de Bornova Belediyesi tarafından hayata geçirilen Atatürk Anı Evi yoğun ilgi görüyor. 9 Eylül 1922’de Atatürk’ün İzmir’i seyredip kahve içtiği noktada yer alan Ata Evi’ni ziyaret eden vatandaşlar izletilen filmlerle tarihe yolculuk yapıyor. Kurtuluş Savaşı ve Atatürk hakkında da bilgi ediniyor. 9 Eylül 2016 tarihinde açılışı yapılan tarihi merkezi bu güne kadar 8 bin üzerinde vatandaş ziyaret etti.

İzmir’in düşman işgalinden kurtuluşunun başladığı Atatürk’ün kahve içip kenti seyrettiği Belkahve’de hayata geçirilen Ata Anı Evi, İzmirlilerden büyük ilgi görüyor. Bornova Belediyesi tarafından tarihe yakışır şekilde yenilenerek hizmete açılan mekanda işgal yıllarına ait eşyalar, dönemin askeri ve halk hareketini ifade eden fotoğraflar ile maketler yer alıyor. Atatürk ile ilgili bir çok kitabın da bulunduğu Anı Evi’nde gösterilen bilgilendirici videolar ve belgeseller de ziyaretçilerin duygusal anlar yaşamasına neden oluyor.

Açıldığı günden bu yana adeta ziyaretçi akınına uğrayan Ata Anı Evi’ni bir yıl içinde 8 bine yakın vatandaş ziyaret etti. Yol üzerinden geçen vatandaşların uğrak noktası haline gelen mekana okullar ve çeşitli kuruluşlar gezi düzenliyor. Ayrıca Bornova Belediyesi tarafından ilçenin tanıtımına yönelik olarak yapılan kültür turlarında da Ata Anı Evi ziyaretleri gerçekleştiriliyor.

Çocuklar tarihi öğreniyor

Okullar tarafından düzenlenen turlarda çocuklar için özel aktiviteler hazırlanıyor. Küçük yaşlarda ki çocuklar için olan aktivitelerde Bornova Belediyesince hazırlanan Anıtkabir temalı çizimlerin yer aldığı boyama kitapları dağıtılıyor. Boya yaparak eğlenen minikler Atatürk ve Kurtuluş Savaşı hakkında da daha çok bilgi sahibi oluyor.Tarihi anlatan filmleri izleyen çocuklar işgal yıllarına ait olan eşyeları inceliyor.

Tarih burada yaşıyor

Kurtuluş savaşımızda neler yaşandığını o dönemde kullanılanlarla görmek, o ruhu tekrar yaşamak isteyenler için İzmir’de bir yer var. Belkahve’deki Ata Anı Evi.

15 Mayıs 1919 Mondros Mütarekesi'nin 7. Maddesi gereğince İzmir işgal edilir. Yunan efsun birlikleri şehre girerler. Gazeteci Hasan Tahsin’in Yunanlılara attığı İlk kurşun Milli mücadelenin de başlangıcı kabul edilir. Bu mücadele içinde İzmir 3 yıl 3 ay 24 gün süren çileli günler yaşar. 26 Ağustos 1922 günü sabahın erken saatlerinde başlayan Büyük Taarruz (Başkomutanlık Meydan Muharebesi) 14.gününde İzmir’de son bulur.

Türk öncü(uç) birlikleri 9 Eylül 1922 sabahı biri Manisa diğeri Belkahve’den olmak üzere iki koldan taarruz başlatır. Başkumandan Gazi Mustafa Kemal ve silah arkadaşları, bu günkü 16 metre boyunda üniforması ile İzmir'e doğru baktığı anıtın bulunduğu yere varırlar. O noktadan İzmir’i kahve içerek uzun uzun izlerler.

1991 yılında Atatürk heykeli yapılıyor

Belkahve’de, 1991 yılında, heykeltıraş Tankut Öktem, Mustafa Kemal Atatürk’ün 16 metre boyunda üniformalı bir heykelini yaptı. Döneminin en yüksek heykeli olan bu eser Bornova’nın ve İzmir’in en önemli kent sembollerinden biri oldu.

Tarihi eserlerde geçmişin izleri

9 Eylül 2016 tarihinde Bornova Belediyesi Belkahve’de Ata Anı Evi’ni hizmete açtı. Bu mekanda tarihi değeri olan ve o döneme ait çok sayıda eşyayı görmek mümkün. Her şeyden önce Kurtuluş Savaşı’nın sembolü olarak o günlerden kalan Dua kitabı, bayrak, Şayek Kalpak ve silahlar bir arada.

Ayrıca burada sergilenen bayrakların da bir hikayesi var. İşgalciler tüm Türk Bayraklarını topladıkları için 9 Eylül 1922’de Türk askerleri İzmir’e girerken asılacak bayrak bulmakta zorluk yaşanmış. İzmirli kadınlar hemen yeni bayraklar dikerek açığı kapatmış. O dönemden kalan İstiklal madalyaları da var. Bu madalyalar generalinden, erine kadar herkes için tek tip olarak hazırlanıp verilmiş. Hasan Tahsin’in işgalcilere ateşlediği silahın aynı serisi de Ata Anı Evi’nde sergileniyor. Türk ve Yunan askerlerinin mataralarını da orada görebilirsiniz. Mataraların boyundan Türk askerinin Yunan askerinin yarısı kadar suyla yetinmek zorunda olduğu açıkça anlaşılıyor. Ata Anı Evi kapılarını açtığı beri tüm halkımıza hizmet veriyor.