İzmir’li babalar Bostanlı sahilinde Baba-Çocuk Şenliği ile babalar gününü kutladı. AÇEV’in “İlk İş Babalık” Kampanyasıyla ilgili mesajların yaygınlaştırılmasını amaçlayan etkinliklerde babalar ve çocuklar birlikte keyifli bir akşam geçirdi.
AÇEV’in İzmir’de düzenlediği Baba Destek Programı’nı tamamlayan babalar tarafından gerçekleştirilen etkinliklerde, babalar ve çocuklarının kendileri için hazırlanan gösteri, oyun ve eğitici aktivitelerle eğlenceli vakit geçirmesi hedeflendi. 10 Haziran 2018 Pazar günü 19.30-21.00 saatleri arasında, babalar, anneler ve çocuklarıyla Bostanlı sahilini şölen alanına çevirdi. Babalar ve çocuklar uzun süredir birlikte hazırlandıkları “Harmandalı” oynarken alkışlar sahili inletti.


AÇEV’in "İlk İş Babalık" kampanyası


Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV) 1996 yılından bu yana yürüttüğü Baba Destek Programı (BADEP) ile; babaların çocuk gelişimi üzerindeki önemini vurgulamak ve babalık rollerini güçlendirmek üzere çalışmalar yürütüyor. Vakıf, 2017 yılında ilgili babalık konusuna odaklanıyor ve “İlk İş Babalık” isimli yeni bir kampanyayı hayata geçirdi.
“İlk İş Babalık” Kampanyası, babaların çocuklarının bakımında, gelişiminde sorumluluk üstlendiği, çocukları ile karşılıklı ve yakın ilişki kurduğu, birlikte zaman geçirdiği ilgili babalık modelinin öneminin tüm toplumda anlaşılmasını hedefliyor. Kampanya kapsamında farklı illerde, çeşitli yerel paydaşlarla ilgili babalığı gündeme getirecek faaliyetler düzenleniyor. Yıl boyunca gerçekleştirilecek ve farklı mecralar üzerinden “ilgili babalık” konusunu gündeme taşıyacak faaliyetler arasında; farkındalık, eğitim ve bilinçlendirme çalışmaları, araştırma lansmanı, sosyal medya kampanyaları ve fotoğraf sergisi yer alıyor.


AÇEV’in Baba Destek Programı(BADEP)


İlk İş Babalık Kampanyasının odağında yer alan ilgili babalık yaklaşımı AÇEV’in Baba Destek Programı (BADEP) uygulamalarına dayanmaktadır. BADEP, 1996 yılında AÇEV tarafından geliştirilen, bilimsel gelişmeler ve toplumsal ihtiyaçlar doğrultusunda güncellenen, babanın çocuk gelişiminde aktif rol ve sorumluluk almasını hedefleyen bir programdır. 3-6 ve 7-11 yaş dönemi çocukları olan babalara yönelik olarak açılan gruplarla haftada bir gün, akşam saatlerinde, 2 saat süreyle uygulanan bir yetişkin eğitim programı olan BADEP, 10/13 hafta sürmektedir. Ayrıca annelere yönelik olarak 2 oturum gerçekleştirilmektedir. Bir baba grubu, 15 ile 20 arasında babanın katılımıyla oluşmaktadır. Oturumlar, grup tartışması, küçük grup çalışmaları, oyunlar, hikâyeler ve örnek olay çalışması gibi yetişkin eğitimi yöntemleri kullanılarak gerçekleştirilmektedir.
Baba Destek Programına katılan babaların, çocukları ile ilgili daha fazla sorumluluklar üstlendikleri, tüm aile bireyleri ile daha demokratik ilişkiler kurdukları ve çocuklarının gelişimlerini destekleri gözlemlenmiştir. Programın yalnızca babaları değil, eşlerini de çocukları ile ilişkilerinde olumlu etkilediği görülmüştür.