İZMİR'in Selçuk ilçesindeki Şehit Abdullah Tayyip Olçok Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri ve danışman öğretmenleri, Mustafa Kemal Atatürk'ün Milli Mücadele'nin hazırlık safhasında 19 Mayıs 1919 ila 23 Nisan 1920 arasında izlediği güzergah olan Samsun, Havza, Amasya, Erzurum, Sivas ve Ankara'yı 1 hafta boyunca gezdi.

Selçuk Şehit Abdullah Tayyip Olçok Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri ve danışman öğretmenleri, 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı kutlamaları kapsamında, anlamlı ve dikkat çeken bir projeye imza attı. Öğrenciler, milli mücadelenin Kuvayi Milliye ruhuyla başlatıldığı hazırlık dönemini, geçen 18 Mayıs'ta Samsun'dan başlayarak Havza, Amasya, Erzurum, Sivas ve Ankara kentlerini gezme, araştırma, belgeleme yoluyla öğrenme fırsatı elde etti. Ayrıca öğrenciler, gezi sırasında pek çok müze ve tarihi mekan yanında birincil tarihi kaynaklarını görme imkanı elde etti. Fotoğraf ve video çekimi, günlük tutma, not alma yöntemleri ile öğrendiklerini kalıcı hale getirdi. Bu bilgileri ise döndüklerinde, ilçedeki diğer arkadaşlarına aktarma fırsatı buldu.

Etkinlikle ilgili bilgi veren Okul Müdürü Muhammed Emin Aktaş, Milli Mücadelenin hazırlık döneminin, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş tarihinin en önemli aşamalarından olduğunu vurgulayarak, "Bu mücadelenin, Türkiye Cumhuriyeti'ni koruyacak ve geleceğe taşıyacak gençlerimiz tarafından iyi anlaşılması gerektiğine inanıyoruz. Bu amaçla ocak ayı içerisinde atölye çalışmalarına başladığımız projemiz yaklaşık 3 ay sürdü. Öğrencilerimiz öncelikle 19 Mayıs 1919'dan 23 Nisan 1920'ye kadar geçen tarihi süreci araştırdılar. Sonrasında proje kapsamında 19 Mayıs 2018'den itibaren Samsun-Havza-Amasya-Erzurum-Sivas-Ankara kentlerini, Mustafa Kemal Atatürk'ün izinde, onun izlediği güzergahı takip ederek ve müzeleri, tarihi mekanları danışman hocalarımız eşliğinde, inceleyerek gezdiler. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğümüzden aldığımız olur doğrultusunda gezi güzergahımızı belirledik ve bu güzergahlardaki üniversitelerle de temasa geçerek tarihi yolu takip ettik" dedi.

Proje danışmanı öğretmenlerden Alim Davarcı ise, "Yazar Şevket Süreyya Aydemir'in de belirttiği gibi Mustafa Kemal'in Samsun'da başlayan, Erzurum'a, Sivas'a uzanan, Ankara'da uzunca bir duraklamadan sonra İzmir'e varan yolculuğunun havasını duymak için, onun aştığı bu yolları fersah fersah, adım adım aşmalıdır. Onun geçtiği dağlardan, geçitlerden geçip, onun kaldığı evlerin, odaların, onun girip çıktığı, onun düşündüğü, konuştuğu yerlerin, yapıların havasını teneffüs etmelidir. Ancak böylelikle biz, onun çıktığı yolculukta onu izlemiş olabiliriz" dedi.

Daha önce bu kapsamda bir projenin yapılmadığını öğrendiklerini belirten Davarcı, "İlk etapta okul Müdürümüz Muhammed Emin Aktaş ve proje öğretmenlerimizden Ömer Öner ile birlikte 15 öğrencimizle 17 Mayıs'ta Selçuk'tan sabah 09.00'da hareket ederek, TBMM'nin kuruluşuna kadar olan süreci yerinde inceleme ve tarihi alanları ziyaret etme imkanımız oldu. Bu projenin ilk aşamasıydı. İkinci aşaması Güney cephesi, üçüncü aşaması Batı Cephesi olacak" dedi.