Kan bağışının insani görev olduğunun bilincinde olan İzmirli üç bağışçı bugüne kadar Kızılay'a toplam 598 kez kan bağışında bulundu. Yaptıkları kan bağışı ile şu an Türkiye'de en fazla bağış yapanlar listesinde ilk üç sırayı paylaşan Bahadır Alpsan (Baha Kaptan), İsmail Kaya ve Emin Şahin, kan bağışlamanın sosyal bir sorumluluğun yanısıra kendi sağlıkları açısından da oldukça faydalı olduğunu söyledi. Kızılay'a 218 bağış yapan Bahadır Alpsan, 194 bağış yapan İsmail Kaya ve 187 bağış yapan Emin Şahin kan bağışında ilk üç sırayı paylaştı.

Genç ve dinç hissettiriyor

Uzun yol kaptanlığından emekli Bahadır Alpsan, kan vermeye askerlik yaptığı 1972 yılında başladığını söyleyerek, “Annemin rahatsızlığı nedeniyle kan ihtiyacı olmuştu. 0 negatif kan bulmakta çok zorlandık. Anneme kan bulmakta yaşadığımız zorlukları görünce düzenli olarak kan bağışı yapmaya karar verdim” dedi. Bugüne kadar Kızılay'a 218 defa kan bağışında bulunarak Türkiye rekorunu elinde bulunduran Baha Kaptan, özel hastaneler ve üniversite hastanelerine de yüzlerce defa kan bağışı yaptı. Kan bağışının yanısıra kan ihtiyacı olan hasta yakınlarına kan bulmaları konusunda yardımcı olduğunu dile getiren Baha Kaptan, şöyle devam etti: “Her ay en az 3 bin lira masrafım oluyor. Kan ihtiyacı olanlar beni arıyorlar. Kimseyi geri çeviremiyorum. Çevremde gönüllü kan bağışçısı olan insanlar var. Onlarla iletişime geçip bağışın istendiği hastaneye götürüyorum.” 68 yaşında olmasına karşın kendisini en az 20 yaş genç hissettiğini ifade eden Baha Kaptan, kan bağışının bir hastanın hayatını kurtarmanın yanısıra bağışçının sağlığı içinde faydalı olduğunu kaydetti.

Gelecek yıl birinci olacak

194 bağışla ikinci sırada yer alan Elektrik Mühendisi İsmail Kaya ise şöyle konuştu: “Yeğenimin hastalığı üzerine 1981 yılında ilk defa kan bağışında bulundum. O günden beri düzenli olarak kan bağışı yapıyorum. Kan bağışlarken kime verdiğimi, kanımın nereye gideceğini hiç düşünmüyorum. Kan bağışladığımda kendimi huzurlu hissediyorum. Kan bağışının insanı gençleştirdiğine inanıyorum. Hiç kimse bana 64 yaşındasın demez. En az 20 yaş genç görünüyorum.” Aktif kan bağışı için yaş sınırının 65 olduğunu hatırlatan Kaya, “Baha Kaptan artık 68 yaşında. Yılda en fazla bir bağış yapabiliyor. Benim hedefim Mart 2020'de Baha Kaptanı geçip birinciliği elde etmek. Bu tatlı bir yarış. Benim yaşım 65 olduktan sonra da arkamdan gelenler beni geçecekler” dedi.

Emin Şahin'in hedefi ise 333

Baha Kaptan ve İsmail Kaya'nın ardından en fazla kan bağışı yapanlar sıralamasında 186 bağış ile üçüncü sırada yer alan emekli Emin Şahin de Kan verince ruhen, fikren, vicdanen, zikren rahatladığını ifade ederek, “Kızılay Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık, bir beyanatında, 'kan bağışlayan bazı kişiler bunu mesele haline getirdi, onlara çok teşekkür ederim' diyor. Nezaketinden dolayı ben ona teşekkür ederim. Fakat şunu söylemek gerekiyor; bir kere çıkıp gelse, bizi tebrik etse. Bugüne kadar bizimle hiç muhattap olmadı” ifadelerini kullandı. Şahin hedefinin 333 bağış olduğunu da sözlerine ekledi. Kan bağışı konusunda dünya rekoru ise Avustralyalı James Harrison'a ait. Guinness Rekorlar Kitabı'na da giren James Harrison hayatı boyunca bin 173 defa bağışta bulundu.

Kızılay'dan çağrı

Geçtiğimiz günlerde Türkiye genelinde yaşanan soğuk ve kar yağışlı havaların Kızılay’ın kan stoklarınını etkilediğini söyleyen Kızılay Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık, sosyal medya hesaplarından “Acil Duyuru” başlığıyla, tüm Türkiye’yi kan bağışına çağırdı. Kerem Kınık, kan bağışlarının düşmesine rağmen kan ihtiyacının arttığına dikkat çekerek, “Her gün 9 bin ünite kan bağışı almamız gerekiyor. Sizleri Kızılay Kan Bağış noktalarına davet ediyoruz” dedi.