Dünyanın en tanınmış armatörlerinden Aristotle Sokratis Onassis'in doğduğu İzmir'deki tarihi ev için restorasyon projesi hazırlanıyor. 4 katlı ve 16 odalı yapı sanat merkezine dönüştürülecek.

Haber / Mustafa OĞUZ

İzmir'in Asansör semtindeki Yunanlı armatör ve işadamı Aristotle Sokratis Onassis'in doğduğu ve çocukluk yıllarının bir bölümünün geçtiği ev ayağa kaldırılacak. Hollanda'da yaşayan Kazım Çelik'e ait olan evi, yıkılmaktan kurtarmak için satın alan M. Hakan Aksay, yapıyı Onassis'in adını taşıyan bir sanat merkezi haline getirmek için kolları sıvadı. Karataş semtindeki eski bir Rum evinde oturan 37 yaşındaki Aksay, şu anda ilaç sektöründe çalışıyor.

MİSAFİR AĞIRLANABİLİR

onasis-(1)4 katlı ve içerden bağlantılı iki binadan oluşan, 16 odalı tarihi yapıyı İzmir'in tanıtımına katkı sağlamak ve Türk-Yunan dostluğunun daha da gelişmesine katkı koymak amacıyla Onassis Sanat Merkezi yapmayı amaçladığını belirten genç adam, “Bu evde dünyaca tanınmış bir işadamının doğması bana ayrı bir heyecan verdi. Şu anda restorasyon projesi hazırlığındayım. Öte yandan Yunanistan'da kent tarihi ile ilgili çalışmalar yapan Onassis Vakfı ile temas kurmaya çalışıyorum. Sanat Merkezi'ne onun adını vermek istiyorum. Araştırmalarımda kendisinin çocukluk yıllarının da burada geçtiğini, mübadele döneminde ailesi ile birlikte Midilli'ye gittiğini öğrendim” dedi. Eskiye büyük bir merakı olduğunu ve amatör olarak antikacılıkla da uğraştığını kaydeden Hakan Aksay, “Bu projemle Türk-Yunan ilişkilerinin daha da gelişmesine, güçlenmesine katkı sağlamak istiyorum. Tarihi ev çok geniş ve içinde 16 odası var. Burada misafirleri ağırlayabilecek hatta kendimin de yaşayabileceği bir ortam yaratmak istiyorum” dedi.


Callas'tan Kennedy'e dopdolu bir hayat

Dünyanın sayılı armatörlerinden biri olan Aristotle Sokratis Onassis, 1906'da İzmir'in Karataş semtinde bugün Şehit Kemal Kester ismini alan meşhur uzun ve dik merdivenli sokaktaki bir evde doğdu, 15 Mart 1975'te Paris'te öldü. Babasının ve amcasının Akhisar'da tütün bahçeleri vardı, maddi durumları çok iyiydi. Oğluna Aristotle yani bilindiği haliyle Aristo ismini veren babasının adı da Sokrates'ti. Tütün ticaretinden zengin olan ailesi, Kurtuluş Savaşı sonunda Türk kuvvetleri tarafından İzmir'in geri alınmasından sonra Yunanistan'a göç etti. Armatörlükle uğraşan Onassis, 1946'da evlendiği armatör Stavros Livanos'un kızı Athina Livanos'tan 1960'ta boşandı. Onassis, opera sanatçısı Maria Callas'la uzun süreli bir ilişkinin ardından 1968'de eski ABD başkanı John F. Kennedy'nin dul eşi Jacqueline Bouvier Kennedy ile evlendi. Çalkantılı bir özel yaşamı olan Onassis'in sağlığı, 1973'te oğlu Alexander Onassis'in geçirdiği uçak kazasında yaşamını yitirmesinden sonra bozuldu. Öldüğünde yaklaşık 500 milyon doları aşan bir serveti vardı.