Dış cephesinden dökülen sıvalar nedeniyle tel örgüyle çevrili olan İzmir Milli Kütüphane'ye İzmir Büyükşehir Belediyesi sahip çıktı. Onarım çalışmalarının çok yakında başlayacağı öğrenildi.

Haber / Mustafa OĞUZ

İzmir'de 1912 yılında yapımına başlanan ve Cumhuriyet döneminin ilk yıllarında hizmete giren önemli mimari eserlerden biri olan İzmir Milli Kütüphane bakımsızlık nedeniyle zor günler yaşıyor. Uzun süredir binanın dış cephesindeki sıvalar parça parça dökülüyor. Bu çürüme nedeniyle duvara renk katan çini süsleri de zarar görüyor. Düşen parçaların, kütüphanenin etrafından geçen vatandaşlara zarar vermemesi için binanın bulunduğu kaldırımlar bir süredir tel örgü ile çevrili. Konak Belediyesi de önlem olarak binaya “can güvenliği açısından bu binaya yaklaşmak tehlikeli” tabelası astı. Yaklaşık 1 yıldır çözülemeyen bu problem çevredeki esnafı rahatsız ediyor. O bölgede dükkanı bulunanlar, “Bu cadde esnafın can damarı ancak birçok kişi binanın çevresinden geçmeye korkuyor. Bu durumdan biz de olumsuz yönde etkileniyoruz. Bir an önce onarımın gerçekleşmesini bekliyoruz” diyerek yetkililere seslenmişti.

NUMUNELER ALINDI



Hem esnafı hem de vatandaşları rahatsız eden bu sorunun çözümü için İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin harekete geçtiği öğrenildi. İzmir Milli Kütüphane yetkililerinden alınan bilgiye göre alınacak basit onarım izni ile tarihi yapı yeniden eski görünümüne kavuşturulacak. Konuyla ilgili çalışmalar da başladı. Binanın dış cephesindeki malzemeden numuneler alındı. Çalışmaların, projenin onaylanmasından hemen sonra başlayacağı, ayrıca onarım kapsamına kütüphanenin hemen yan tarafındaki İzmir Devlet Opera ve Balesi binasının dış cephesinin de alınacağı bildirildi.


Puğ'un çağrısı yanıt bekliyor

Öte yandan İzmir Milli Kütüphane Vakfı Başkanı Ulvi Puğ daha önce yaptığı açıklamada kütüphanede 1 milyon 200 bin kitap bulunduğunu ve tek bir kitap koyacak yer kalmadığını açıklamıştı. Binanın artık yetersiz kaldığını kaydeden Puğ, Konak'ta SGK bloklarındaki bir alan içinde kütüphane, butik otel ve eğlence yerleri yaparak hem turistlerin ilgisini çekebilecek hem de kütüphane alışkanlığını aşılabileyecek bir proje yapılması önerisini getirmişti. Bu çağrı da henüz yanıt bulmadı.