Denizli'nin Kale ilçesinde belediye, eski çağlardan beri şifa kaynağı olarak kullanılan sığla ormanlarının korunup geliştirilmesi ve vatandaşlar için gelir kaynağı olması amacıyla çalışma yapacak.

Kale Belediye Başkanı Mehmet Salih Sağınç, sığla ormanlarının korunup, geliştirilmesi amacıyla Demirciler Mahallesinde yerinde incelemelerde bulundu.

Demirciler Mahalle Muhtarı İsmail Mazak ile sığla ağaçlarının bulunduğu bölgede incelemeler yapan Sağınç, bölgede çok yoğun bir şekilde sığla ağacının olduğunu belirtti.

Halk arasında "günlük ağacı" olarak bilinen sığlanın çok şifalı bir bitki türü olduğunu dile getiren Sağınç, şunları söyledi:

"Reçinesi hem kozmetikte hem ilaç sanayisinde kullanılıyor. Antiseptik özelliği olan bir ürün sığla yağı. Burada bu ağaçlardan olduğunu duyunca biz de heyecanlandık ve biz de bir nevi keşfe çıktık. İlçemizin Demirciler Mahallesinde de bu değerin olduğunu bilmek, bu keşfi yapmak bizleri heyecanlandırıyor. Bildiğiniz gibi çok şifalı, her yönü ile şifalı ve değerli bir bitki. Reçinesinden yağ elde edilip ihraç edilen, çok rağbet gören bir ürün olduğunu biliyoruz. Bu sığla ormanlarının korunup geliştirilmesi ve vatandaşlar için gelir kaynağı olması amacıyla çalışma yapacağız."

Bu ağaçların kabuklarından eski çağlarda tütsü yakıldığına işaret eden Sağınç, "Hoş kokusu ortamı ferahlattığından özellikle cenaze merasimlerinde ve dini ayinlerde güzel koku veren bitki olarak kullanılmış." diye konuştu.

Demirciler Mahallesi Muhtarı İsmail Mazak da buradaki bir mahallenin ismini günlük ağaçlarından aldığını ve Günlük Mahallesi olarak olduğunu ifade ederek, "Bu derenin ismi de Günlüklü Dere olarak geçiyor. Burada daha büyük günlük ağaçları da var." dedi. AA