İzmir'in köklü kulüpleri Altay, Göztepe ve Karşıyaka'nın sporcuları ve yöneticileri, 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü nedeniyle Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından düzenlenen, 'Hedefimiz Dumansız Ege' söyleşisinde bir araya geldi.

20 Mayıs Amfisi'nde Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak'ın da katıldığı etkinlikte Pınar Karşıyakalı basketbolcu Erdi Gülaslan, Göztepe yöneticisi Doğan Mutlu ve Altaylı altyapı oyuncuları yer aldı. Sağlık Yazarı Bülent Katarcı, sporculara sorular yöneltirken, Dumansız Ege Çalışma Grubu kitapçık dağıtarak sigaranın zararlarına dikkat çekti. Sigarayı bırakan üniversite personeline başarı sertifikaları verildi.

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Budak, "Bizim spora, sağlıklı beslenmeye, sigaradan uzak durmaya ihtiyacımız var. Sadece üniversitemizde değil, tüm Ege Bölgesi'nde bunu başarmak için Dumansız Ege sloganıyla yola çıktık. Yeşil kampüs ve madde bağımlılığıyla ilgili projelerimiz de var. Tıp Fakültesi hocalarımızın da sigara içmemesi lazım. Sigarayla mücadelede tüm dekan, yönetici ve öğrencilerimizle bu konuya dikkat çekmek için izmarit temizleme kampanyasına katıldı. Tütün ve dumanın kansorejen etkisi yüzde 70 saptanmış bir konu. Bugün bizimle bir araya gelen İzmir'in ezeli rakip ve ebedi dostlarına da teşekkür ediyoruz" diye konuştu.

Hürriyet Gazetesi Sağlık Yazarı Bülent Katarcı, sigara içen kadınlarda gırtlak kanserinin, erkeklerde ise akciğer kanserinin sıklıkla görüldüğünü ifade ederek, "Sigara aynı zamanda kılcal damarları etkileyerek kalp yetmezliği ve kalp krizine neden oluyor. Sigaradan uzak durmalı ve gazeteciler olarak toplumu bu konuda bilinçlendirmeliyiz" dedi. Sporcuların topluma örnek kişiler olduğunu dile getiren Katarcı, kulüp yöneticilerini ve Ege Üniversitesi'ni kutladığını söyledi.

Etkinlikte Sigara Bırakma Poliklinikleri'ne dikkat çekilirken, her yıl dünyada 890 binden fazla kişinin pasif içicilik nedeniyle yaşamını yitirdiği de aktarıldı.