Sohbet konuğumuz Menemen’de Larisa Göl Evleri projesine imza atan ERDN İnşaat ile Emlakta 24 Saat’in proje ve üretim ortağı Bi Mimarlık’ın CEO’su Mahmut Yanmaz. Kendisiyle yeni projelerden, İzmir’in planlamasından ve kentsel dönüşümden söz ettik. Neler düşündüğünü öğrendik…

Röportaj / Engin YAVUZ

Bize kendinizden söz edebilir misiniz?

2006 yılından bu yana inşaat sektörünün içindeyim. 2010 yılında üç ortak bir araya geldik ve Bi Mimarlık’ı kurduk. ERDN İnşaat ve Emlakta 24 Saat ile iş ve çözüm ortağıyız. 14 kişilik bir ekiple çalışıyoruz. 7 yıldan bu yana da Karşıyaka ve çevresi için projeler üretip gerçekleştiriyoruz. Aylık olarak yaklaşık 20 bin metrekarelik bir inşaat üretim kapasitemiz var.

Bi Mimarlık hangi alanlarda projeler üretip gerçekleştiriyor?

Yüzde 90 oranında konut projelerinde çalışıyoruz. Tabii, kamu sektöründe de bazı önemli projelerde yer aldık. Özellikle Aydın, Aliağa ve İzmir Karşıyaka’da birçok projeye imza attık. Karşıyaka’da bir yeraltı otoparkı projesi gerçekleştirdik. Kreş projesi hazırladık. Aydın’da otogar ile birlikte bir otopark projesini yürüttük.

BÜYÜKFOTOĞRAF

Geleceğe yönelik olarak ne gibi projeleriniz var?

Özellikle Manisa ve Bergama çevresinde gerçekleştireceğimiz önemli projeler için hazırlıklarımızı sürdürüyoruz. Hızla gelişen bu bölgeler yeni yatırımlar için bize ilham ve heyecan veriyor. Gelecek üç yıl içinde kendi mimari anlayışımızı da Manisa ve Bergama’ya taşıyabileceğimizi düşünüyorum. Topladığımız veriler, yaptığımız araştırmalar çok olumlu sonuçlar verdi. Çok yakın bir gelecekte hem Bergama’da hem de Manisa’da ofis açmayı planlıyoruz.

Şu sıralar sürdürülen kat karşılığı inşaat projeleriyle ilgili düşüncelerinizi de öğrenebilir miyiz?


Yurtdışında kat karşılığı diye bir kavram yok. Arsa sahibi projesini çizdirir, bankayı finansman olarak kullanır ve son olarak yapımcı bulur. Yapımcıya banka finansör olur ve bu ödemeyi proje firmasının onayı ile yapar. Bu şekilde kontrol çok daha sağlıklı yapılmış olur. Bu sistemde mimari projelerde teknik kadronun ödemesini aldığı yer müteahhit değildir ve hatta müteahhit e ödemenin yapılmasını sağlayan teknik kadrodur. Dolayısı ile yanlış bir imalat yapıldığında zaten sisten ödeme yapılmasına izin vermez. İşte Türkiye’de de bu uygulamayı yaygınlaştırmak ve dönüştürmek gerekiyor. Başka bir ifade ile bizde uygulanan sistemi tersine çevirmek şart. Burada her şey mal sahibinden başlıyor. Mal sahiplerini bilinçlenmek gerekiyor. Bir mimarlık ofisine gidip bir proje yaptırmak büyük bir iş değil. İnşaat yaptırmak basit bir mesele ama planlı olması için bir mimarlık ofisinden mutlaka mimari danışmanlık almaları gerekir ve bunun karşılığında yapacakları ödemeler de öyle büyük rakamlar değil.

LARİSA09

KAMU ÇOK GERİDE

İzmir kenti nasıl planlanmalı? Bu konuda düşüncelerinizi alabilir miyiz?

Çok uzun süredir gerçek anlamda bir şehir planlaması yapılmıyor. Şehir planlaması yapılırken bu işte çalışan insanları daha fazla işin içine sokmak gerekir diye düşünüyorum. Planlama ile ilgili tüm yetki kamunun elinde ama kamu bu uygulamalarda, hem bu işe mesai harcamada hem de bilgi birikimi olarak çok geride. Özel sektörde bu konuda çok daha başarılı sonuçlar alabilecek kişiler var. Ancak özel sektörü kamuya entegre etmek de çok zor. Bu kez de devreye rantlar giriyor. Burada bir işleyiş hatası var. Aslında özel sektör kent için bedelsiz de bir şeyler yapabilir. Ama bu talebin kamudan gelmesi gerekir.

Bu kent için bir şeyler yapmayı düşünüyor musunuz?

Bu konuda Karşıyaka Belediyesi ile çalışmalarımız oldu. Bize talepte bulunun biz bu kentin gelişimine katkıda bulunmak istiyoruz, kent ile ilgili kararlar verirken bizlerin de düşüncelerinden yararlanın, karar masalarında biz de olalım dedik. Ancak sanırım bu çağrı ile olmuyor. Herhalde siyasi olarak biraz daha iyi yerlerde bulunmak gerekiyor. Bu da bizim formatımıza uygun değil. Çünkü siyasi olarak bir yere ait olduğunuzda başka bir yere ait değilsinizdir. Ancak kent herkesin; hem onların hem diğerlerinin. Kent tüm tarafların… Bu noktada tüm tarafların bu masaya oturması lazım, işte o zaman rant kaygısından sıyrılmak gerekiyor. Çünkü kent şu an gerçekten planlama ve gelişme anlamında sıkıntı yaşıyor.

YENİ ALAN ŞART

Siyasi kaygılar kenti sıkıntıya mı sokuyor? İzmir bu konuda ne durumda?

Halk bulduğu ilk boş vakitte sahile gidiyor. Tüm Karşıyaka, Gümüşpala, Yamanlar, Onur Mahallesi İskele’den Mavişehir Bostanlı’ya kadar Karşıyaka sahilinin 30-40 metrelik hattına akmaya çalışıyor. Bu insanlar buraya ulaşmaya çalışırken sıkıntı yaşıyorlar mı yaşamıyorlar mı? Yani eğer siz bütün yolları buraya çıkarmazsanız, insanların buraya akmasını sağlayamazsanız başarısızsınız demektir. Çünkü halkın içeride bu şekilde zamanını değerlendirebileceği böyle alanlar yok. Onun için herkes kendini sahile atmaya çalışıyor. Eğer şehrin içinde nefes alacak alanlar oluşturmuş olsaydık insanlar bir şekilde oraya akın etmezdi dolayısı ile orayı da aslında efektif kullanamıyoruz. Çünkü herkes orada, otoparkı, lavabosu, çocuk oyun alanları yeterli değil. Bu yüzden sahilin dışında iç kısımlarda da benzer alanların oluşturulması gerek. Biz artık bitmiş bir planlamadan bahsediyoruz, içeride böyle alanlar yapacak yerimiz yok. Dolayısı ile bunu çözmek için bir projemiz var; kentsel dönüşüm. Ama bunu da ada bazında yapmadığımız sürece bir sonuç elde edemeyeceğiz. Bu yaklaşımla devam edersek bundan 40 yıl sonra da hala aynı sorunları konuşuyor olacağız. Şu anda her yapılan bina bence kente zarar veriyor. Yeni yapılar yine aynı yere, aynı alanlara yapılıyor. Parkı yine yok, yolu yine yok… Bu çok basit bir algı aslında ama niye bu kadar geri plana atıldı buna anlam vermek çok güç.


LARİSAMAHMUT01Larissa Göl Evleriile farklı bir yaşam

Satış politikasını; kişiye özel taksit imkanları ile belirleyen ERDN İnşaat’ın Menemen’deki Larissa Göl Evleri, aylık bin lira taksitle, banka, peşinat ve kredi olmaksızın 135 bin liradan başlayan fiyatlarla ev sahibi yapıyor.
İnşaat sektöründe İzmir’e yeni bir soluk getirmeyi amaçlayan Larissa Göl Evleri sunduğu iki büyük kampanya ile ev sahibi olmak isteyenlere kolaylık sağlıyor. İzmir’in kuzey aksının yeni yıldızı Menemen’de ERDN İnşaat ve Gayrimenkul tarafından hayata geçirilen Larissa Göl Evleri, sunduğu fırsatlarla yeni bir yaşamın kapılarını açıyor. Birinci ve ikinci Etap satışlarını tamamlamak üzere olan Larissa Göl Evleri, sunduğu kampanyalarla ev alımını kolaylaştırmayı amaçlıyor.
Kampanyalardan ilkinde, birinci etap satışlarında konut sahibi olmak isteyenlere “Evinizi hemen alın, daire teslimine kadar kiranızı biz ödeyelim. Larissa Göl Evleri’nden evinizi şimdi alırsanız daire teslimine kadar satın almış olduğunuz evin kirasını biz ödüyoruz” deniyor. .
“1000 liradan başlayan taksitlerle ev sahibi olun” adı verilen ikinci kampanya da sürüyor. Larisa Göl Evleri’nde konut sahibi olmak isteyenlere açık ve kapalı yüzme havuzu, basketbol, voleybol sahaları, tenis kortları 32 mağazadan oluşan agorası, Türk hamamı, sauna, fitness, yürüyüş ve koşu parkuru, gölün etrafında barbekü alanları gibi olanaklar sunuluyor. Akıllı ev otomasyon sistemiyle donatılan dairelerde fiber altyapı sistemi de ev sahiplerinin kullanımına hazır olacak.

SATIŞLAR SÜRÜYOR

“E24” satış ekibinin çalışmaları ile satışları hızla devam eden Larissa Göl Evleri’nde birinci ve ikinci etap satışlarının %70’i tamamlandı. 2017 Kasım ayında planlanan Üüüncü etap satışları ise projeye ilginin yüksek olması sebebiyle Eylül ayında başladı. Larisa Göl Evleri’nde Ocak 2019’dan itibaren birinci etap, Ekim 2019’da ise ikinci etap konutlar teslim edilecek.