İZKA tarafından hayata geçirilen Bizim Mutfak, “Cumhuriyetin Gençleri Meslekleri ile Aydınlanıyor Projesi” kapsamında özel bir derse ev sahipliği yaptı.

Haber / Mustafa OĞUZ

İzmir Cumhuriyet Nevvar Salih İşgören Anadolu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Tarım Hayvancılık Bakanlığı Zeytincilik Araştırma Enstitüsü, Kristal Zeytinyağları ve Kordon Soroptimist Kulübü ortaklığında yürütülen “Cumhuriyetin Gençleri Meslekleri ile Aydınlanıyor Projesi” kapsamında proje katılımcısı İZKA tarafından yaptırılan “Bizim Mutfak”ta ders verdi. Okulun görme engelli personeli Yusuf Ak ve Gıda Bölümü'nde okuyan down sendromlu öğrenci Ece Ergün kulüp üyelerine görme ve zihinsel engellilerin de hijyenik koşullarda gıda sektöründe rahatlıkla çalışabileceğini salamura çizme zeytin yapımı ile uygulamalı olarak gösterdi. Yusuf Ak yaptığı yemekleri kimsenin yemediğini hatta içlerinde “midemiz bulanıyor” diyenler olduğunu belirterek, “Bu projeye katılmamda bu yanlış davranışların etkisi oldu. Down sendromlu öğrenci Ece Ergün ile birlikte engellerimize rağmen neleri başarabileceğimizi ve engel tanımadığımızı gösterdik” dedi.

EKONOMİK GÜÇLENME

Projenin amacının mesleki eğitimlerle ilgili alanlarda proje süresince uygun duyusal test alanı kurulması, ortak ve iştirakçilerle eğitim planı yaparak eğitimlerinin sağlanması olduğunu belirten Kordon Soroptimist Kulübü Başkanı Serpil Utku, ekonomik güçlenme hedefiyle mesleki eğitim, iş becerileri, eğitilmiş eleman arayanlar için kaynak erişimini geliştirmek ve istihdam sağlamak için mesleğe özel deneyim katmak gibi amaçlarının olduğunun altını çizdi.