Usta Şair Nazım Hikmet, vefatının 55’inci yıl dönümünde ünlü sanatçılar Yetkin Dikinciler, Senem Demircioğlu ve İklim Tamkan'ın şiir ve müziği birleştirdikleri “Yarına Davet, Nazım Hikmet” adlı bir melodramla Buca’da anıldı. Bucalıların yoğun ilgi gösterdiği müzikli gösteri uzun süre ayakta alkışlandı.

Büyük Türk şairi Nazım Hikmet ölümünün 55’nci yılında sahnelenen “ Yarına Davet, Nazım Hikmet” adlı müzikli gösteri ile anıldı. Buca Belediyesi’nce Dokuz Eylül Üniversitesi Eğitim Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen gösteride, "Mavi Gözlü Dev" filminde Nazım Hikmet'e hayat veren ünlü oyuncu Yetkin Dikinciler’e vokalde Senem Demircioğlu, piyanoda İklim Tamkan eşlik etti.
Bucalı sanatseverlerin yoğun ilgi gösterdiği müzikli gösteride Yetkin Dikinciler'in seslendirdiği Nazım Hikmet şiirlerinin yanı sıra, Senem Demircioğlu ve İklim Tamkan'ın "İlk Atlas" albümlerinde yer alan ve Türk edebiyatında iz bırakmış şairlerin şiirlerinden bestelenen eserler sahnelendi. İzleyicilere duygu dolu anlar yaşatan etkinlik izleyicilerden tam not alırken, şarkı ve şiirler sık sık alkışlarla kesildi.

Nazım Hikmet Kimdir ?


15 Ocak 1902 yılında Selanik'te dünyaya gelen Nazım Hikmet, ilk şiiri Feryad-ı Vatan'ı 1913 yılında kaleme almıştır. Mekteb-i Sultani'de öğrenim görmeye başlayan Nazım Hikmet, bir aile toplantısında yazdığı kahramanlık şiirini okuması ile Bahriye Nazırı Cemal Paşa tarafından keşfedildi. Bahriye Mehtebi'ne giderek öğrenimini başarı ile tamamladı. Mezuniyetinin ardından Hamidiye gemisinde stajyer subay olarak göreve başladı. Bir süre sonra bazı nedenlerden dolayı ordudan ayrıldı.

Bir süre öğretmenlik yaptıktan sonra Moskova'da Doğu Emekçileri Komünist Üniversitesi'nde Siyasi Bilimler ve İktisat bölümü okudu. İlk şiir kitabı 28 Kanunisani'i Moskova'da yayınladı. Ardından Türkiye'ye dönerek Aydınlık Dergisinde çalışmaya başladı. Dergide yazdıkları şiir ve yazılardan ötürü hakkında 15 yıl hapis istendi. O sırada Sovyet Rusya'ya gitti. 1928 Af Kanunu ile cezası kaldırıldı. Tekrak Türkiye'ye dönerek Resimli Ay dergisinde yazılar yazmaya başladı. 1938 yılında burada da yazdıklarından dolayı 12 yıl hapis cezası aldı.

1951 yılında Bakanlar Kurulu tarafından Türk Vatandaşlığından çıkarılan Nazım Hikmet, büyük dedesinin memleketi olan Polonya vatandaşlığına geçti ve Borzecki soyadını aldı.

3 Haziran 1963 yılında geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti.