Yargıtay, Türkiye’nin en yüksek adli yargı organıdır. Anayasa, kanun ve uluslararası sözleşmeler çerçevesinde, mahkemelerin verdiği karar ve hükümleri temyiz yoluyla denetler. Yargıtay’ın üyeleri, başsavcısı ve başkanı, yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı ilkesine göre belirlenen usullerle seçilir. Peki, Yargıtay üyeleri kimdir 2023? Yargıtay Mahkemesi üyelerini kim seçer? İşte detaylar…
Yargıtay üyeleri nasıl seçilir?
Yargıtay üyeleri, Yargıtay Büyük Genel Kurulu tarafından seçilir. Yargıtay Büyük Genel Kurulu, Yargıtay’ın tüm üyeleri ile Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcıvekilinden oluşur. Yargıtay üyeliği seçimleri, her boş üyelik için yapılır. Seçimler, gizli oylama ile yapılır. Seçimlere, Yargıtay Büyük Genel Kurulu’nun tüm üyeleri katılır.
Yargıtay üyeliği seçimlerinde, adayların aşağıdaki şartları taşıması gerekir:
- Türk vatandaşı olmak
- Hukuk fakültesi mezunu olmak
- En az on yıl avukatlık yapmış olmak veya birinci sınıf hâkim ve savcı olarak en az on yıl görev yapmış olmak
Yargıtay üyeliği seçimlerinde, adayların mesleki bilgi ve deneyimleri, hukuk bilgisi ve hukuka bağlılığı, tarafsızlığı ve adalet duygusu gibi nitelikleri dikkate alınır. Yargıtay üyeliği seçimleri, Yargıtay Büyük Genel Kurulu’nun en geç iki ay içinde yapacağı ilk toplantıda yapılır. Seçimlere katılan üyelerin salt çoğunluğuyla seçilen aday, Yargıtay üyesi olarak atanır. Yargıtay üyelerinin görev süresi, on yıl olup, görev süresi dolan üyeler yeniden seçilebilir.
Yargıtay Kanunu’nun 8. maddesinde, Yargıtay üyelerinin seçimiyle ilgili usul şöyle belirlenmiştir:
“Yargıtay üyeleri, Yargıtay Büyük Genel Kurulu tarafından Yargıtay daire başkanlarının seçimindeki usule göre seçilir. (2) Tetkik hâkimleri, Birinci Başkanlık Kurulu tarafından Yargıtay kıdemi en fazla olan 20 tetkik hâkimi arasından seçilir.”
Yargıtay başsavcısı ve başkanı nasıl seçilir?
Yargıtay başsavcısı ve başkanı, Cumhurbaşkanı tarafından seçilir. Cumhurbaşkanı, Yargıtay başsavcısını, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına bağlı olarak görev yapan Yargıtay Cumhuriyet savcıları arasından seçer. Yargıtay başkanını ise, Yargıtay üyeleri arasından seçer.
Yargıtay başsavcısı ve başkanının görev süresi, dört yıldır. Aynı kişi, bir defadan fazla Yargıtay başsavcısı veya başkanı seçilemez.
Yargıtay başsavcısı ve başkanının seçimiyle ilgili usul, Anayasa’nın 159. maddesinde şöyle belirlenmiştir:
“Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına bağlı olarak görev yapan Yargıtay Cumhuriyet savcıları arasından Cumhurbaşkanınca seçilir. Yargıtay Başkanı, Yargıtay üyeleri arasından Cumhurbaşkanınca seçilir. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı ve Yargıtay Başkanının görev süresi dört yıldır. Aynı kişi bir defadan fazla Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı veya Yargıtay Başkanı seçilemez.”
Yargıtay üyeleri kimdir 2023?
Yargıtay, 2023 yılı itibarıyla 23 daire, 2 genel kurul, 1 başkanlık, 1 yönetim, 1 büyük genel kurul ve 1 yüksek disiplin kurulundan oluşmaktadır. Yargıtay’ın üst yönetimi ise şu şekildedir:
- Birinci Başkan: Mehmet Akarca
- Başsavcı: Bekir Şahin
- Birinci Başkanvekili (Ceza): Eyüp Yeşil
- Birinci Başkanvekili (Hukuk): Adem Albayrak
- Başsavcıvekili: Rıdvan Gündoğdu
- Genel Sekreter: Fevzi Yıldırım
Yargıtay’ın daire başkanları ise şu şekildedir:
-
- Ceza Dairesi Başkanı: Hüseyin Canan
-
- Ceza Dairesi Başkanı: Yusuf Kuzu
-
- Ceza Dairesi Başkanı: Muhsin Şentürk
-
- Ceza Dairesi Başkanı: Ziya Dinler
-
- Ceza Dairesi Başkanı: Serhıldan Hülakü