Bornova Belediyesi, “Kent Bostanları” projesiyle hem kullanılmayan alanları değerlendirmeye hem de kadınların üretime katılmasını sağlamaya devam ediyor. Pınarbaşı ve Altındağ’dan sonra Mevlana, Işıkkent, Rafetpaşa ve EVKA-4 mahallelerinde açılan yeni bostanlarla sayı 6’ya ulaştı. Böylece toplam 25 bin 900 metrekarelik alanda 481 kadın üretim sürecine dahil oldu.

Yeni açılan alanların toplu açılış töreni EVKA-4 Kent Bostanı’nda yapıldı. 12 bin metrekarelik geniş alana kurulan bostanda düzenlenen törende kadınlar fideleri toprakla buluşturdu. Açılışa CHP İzmir İl Kadın Kolları Başkanı Zahide Kurun, CHP Kadın Kolları MYK Üyesi Rahşan Halat Nazlıoğlu, CHP Bornova İlçe Kadın Kolları Başkanı Meltem Dalkılıç Kavas, ADD Bornova Şube Başkanı Mübeccel Timaç, muhtarlar, meclis üyeleri ve vatandaşlar katıldı.

Başkan Eşki: “Cumhuriyet bir kadın devrimidir”

Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki, açılışta yaptığı konuşmada bostanların yalnızca üretim değil aynı zamanda sosyal yaşam alanı olacağını söyledi. Eşki, “21 yıl önce üniversite için İzmir’e geldiğimde ilk oturduğum yer EVKA-4 Mahallesi’ydi. O dönem boş olan bu alanın bugün kadınların üretim merkezi olması beni çok mutlu ediyor. Kullanılmayan parkları ve güvenlik sorunu olan alanları kadınların eline veriyoruz. Bornova’da 500’e yakın kadına bu bostanlardan yer sağlıyoruz. Cumhuriyet başlı başına bir kadın devrimidir, biz de Atatürk’e layık işler yapmaya devam edeceğiz” dedi.

Kadının eliyle üretim ve dayanışma

CHP Kadın Kolları MYK Üyesi Rahşan Halat Nazlıoğlu, toprak ve kadın arasındaki benzerliğe dikkat çekerek, “Toprak kadın gibi doğurur, besler ve yaşatır. Kent bostanları üretime katkı, sağlıklı gıda ve ekolojik bilinç için çok kıymetli. Kadın eliyle geleceğe umut etmek mümkün” ifadelerini kullandı.

CHP İzmir İl Kadın Kolları Başkanı Zahide Kurun ise “Birlikte üretmek ve paylaşmak burada mutluluğa dönüşüyor. Başta Başkan Eşki olmak üzere emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi.

EVKA-4 Mahalle Muhtarı Eren Can da söz alarak, “Başkanımız bizim için sadece bir belediye başkanı değil, aynı zamanda bir abi ve dost oldu. Bu bostanlar dayanışmanın merkezi olacak” şeklinde konuştu.

481 kadın üretimde aktif rol üstleniyor

Bornova Belediyesi, bostanlara katılan kadınlara 25 metrekarelik alanları ücretsiz tahsis ediyor. Fideler belediye tarafından sağlanırken, kadınlar hem yazlık hem de kışlık sebze üretiyor. Domates, biber, patlıcan, bamya, soğan ve ıspanak gibi ürünler hem ev ekonomisine katkı sağlıyor hem de ailelerin sofralarına doğal gıdalar ulaştırıyor.

Proje kapsamında;

Toplamda 25 bin 900 metrekarelik alanda 481 kadın, hem üretim hem de sosyal dayanışmanın bir parçası haline geldi. Bornova’nın dört bir yanında yükselen Kent Bostanları, kadınların emeğiyle kente yeni bir soluk katıyor.

Kaynak: haber merkezi