Haber / Didar DEMİRCİ

Pandemi nedeniyle iki yıl aradan sonra kapılarını ilk kez açan 10’uncu Zeytin, Zeytinyağı, Süt Ürünleri, Şarap ve Teknolojileri Fuarı’nın katılımcılarından İzmir Köy-Koop Birliği'nin Yönetim Kurulu Başkanı Neptün Soyer, kooperatifçilik ve gıda krizi üzerine gazetemize önemli açıklamalar yaptı. Kooperatiflerin köylünün örgütlü gücü olduğunu dile getiren Soyer, kooperatiflerin iyi işler yapmak ve söz sahibi olmak için bir araç olduğunu aktararak, “Kooperatifçilik hem sosyal hem de ekonomik üretmenin aracıdır. Kooperatifçilik bir amaç olamaz” dedi.

ANA SORUN 'PLANLAMA'

Son zamanların en çok konuşulan konularından biri olan gıda egemenliği, gıda krizi gibi konuların temelinde yatan problemin planlama olduğunu aktaran Soyer, “Yaşadığım yerden örnek vereyim; Sığacık’ta bir yandan 'turizm' diyorsunuz, bir yandan körfezin en iç kısmında balık çiftliklerine izin veriyorsunuz. Turizm de 'temiz deniz' ideali koyuyorsunuz ama balık çiftlikleriyle denizin dibini kirletiyorsunuz. Bu durum tarımda da böyle. Çiftçimiz ne kadar domates üreteceğini, ne kadar enginar pazarlayacağını bilmiyor. Bir yol gösterici de çiftçinin  yanında şu an yok” diye konuştu.

'BİR YERE KADAR'

Rusya-Ukrayna savaşıyla birlikte ihracatı kısıtlanan bir diğer tarımsal gıda ürününün de zeytinyağı olduğunu hatırlatan Soyer, “Zeytinyağının ihracatına kısıtlama getirdiler. İşte bu da bir plansızlıktır. Bizler, savaş ve onun öncesinde pandemiyi yaşadık. O nedenle gıda egemenliğimizi korumanız lazım. Yaşanan sorunların en önemli nedeni başından beri söylediğim plansızlık” ifadelerine yer verdi. Tarım arazilerinin imara açılmasının da üretimi olumsuz etkilediğine dikkat çeken Soyer, “Zarar gören doğa. Doğa zarar görünce aslında zarar gören insan. Biz hep doğanın bir parçası olduğumuzu unutuyoruz. Doğa ne kadar güçlü olursa olsun, kendisini yenilemeye çalışsa da bir yere kadar başarılı olabiliyor” dedi.

'MARKALAR İÇİN DOĞRU YER'

Fuarları çok sevdiğini ve İzmir’in fuar açısından zengin bir kent olduğunu dile getiren Soyer, bu alanlar aracılığıyla firmaların, sivil toplum kuruluşlarının, kooperatiflerin kendini anlatma ve pazar yaratma imkanı bulduğuna dikkat çekti. İzmir’deki fuarların İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer döneminde 3’e katladığını kaydeden Neptün Soyer, ekonomik kriz sürecinde fuarların katkısını vurguladı. Soyer şunları söyledi: “Plan yapıyorsunuz ve hayata geçiriyorsunuz. Çünkü bunlar ekonomik ve sosyal faaliyetlerin içerdiği kadar en önemlisi de istihdam yaratıyor. Bizim bu ekonomik krizde ihtiyacımız olan noktalardan biri de iş imkanı, yani istihdam sağlayacak alanları yaratmak. Fuarcılık da bu açıdan önemli bir sektör.”

'ÖLÜMSÜZLÜK AYAKTA TUTUYOR'

Çiftçinin, üreticinin yaşadığı sorunları ve bunun pazara yansımalarına değinen Soyer, Olivtech’de de buna şahit olduklarını dile getirdi. Soyer, “Sıkıntıyı görebiliyorum. Biz kooperatifler olarak dayanışma içinde ve örgütlü olduğumuz için birbirimizi koruyoruz ve kolluyoruz. Özel firmalar da bir şekilde devam etmek için çok mücadele veriyor” diye konuştu. Köy-Koop’un gücünü aldığı zeytin ağaçlarına dikkat çekerek konuşmasını sürdüren Soyer, zeytinin diğer tarım ürünleri gibi olmadığını belirterek, “Zeytin 'bu sene yapmayayım, söküp başka bir şey yapayım' diyebileceğiniz bir şey değil. Yani domates, biber yetiştirmekten çok farklı. Antik kentlerdeki zeytin ağaçlarını düşünün. Homeros, Ege’de gezerken zeytin ağacı diyor ya; ‘sen yokken de ben buradaydım sen gideceksin ve ben devam edeceğim.’ O yüzden zeytin belki bu ekonomik krizde doğru bir ürün ve biz onun gücüyle mi ayakta kalıyoruz” sözlerini kaydetti.