Haber/Zişan AKAR
9 Eylül TV'de Zişan Akar'ın hazırlayıp sunduğu 'Gündem Özel' programına konuk olan SGK İzmir İl Müdürü Yavuz Kurt, İzmir'e dair verileri paylaştı. Kentte 1 milyon 462 bin kişinin aktif sigortalı olduğunu açıklayan Kurt, bunun 1.1 milyonunu ise 4/A denilen 'işçi' statüsünde bulunduğunu aktardı. Kentteki her 3 kişiden 1'inin sigortalı çalıştığını açıklayan Kurt, “Güvencesiz çalışmalara ve çocuk işçiliğine karşı gerek sahadaki denetimler gerekse çeşitli kurumlar tarafından iletilen tutanaklarla mücadele ediyoruz. Yine kentimizde 146 bin işyerinin 144 bini özel sektöre 2 bini ise kamuya ait” diye konuştu.      

5 AYDA 8.9 MİLYAR ÖDEDİK
İzmir'in vergi tahakkuk ve tahsilatında son derece önemli bir konumda olduğunu açıklayan Kurt, “Bu yılın Mayıs sonuna kadar sadece İzmir'de 9.5 milyar TL'lik bir borç tahakkuk ederken bunun 8.9 milyar lirası tahsil edildi. Yani yüzde 89'un üzerinde bir tahsilat gerçekleştirildi. Ekonominin içinden geçtiği sıkıntılı dönemde bile bu ödemelerin yapılması bize, işverenlerin vergilerini, sigorta primlerini ödeme konusunda kararlı olduklarını, borcuna sahip çıktıklarını gösteriyor” dedi. 

TARIM 'KAYIT DIŞI'
Tarımda sigortalı olarak çalışanların sayısının da giderek yükseldiğini kaydeden Yavuz Kurt şunları söyledi: “Fakat bu henüz arzu ettiğimiz seviyede değil. Kaldı ki ülkemizde kayıt dışı istihdam oranı yüzde 28 civarında. Tarımdaki kayıt dışılık ise yüzde 82'lere ulaştı. Tarımda sigortalılığı artırmak için isteğe bağlı sigortalılığı da çıkardık. Özel sektöre ait tarım alanlarında çalışanlar ve kendi tarlası olan kişiler de bu kapsamda isteğe bağlı sigortalı olabiliyor.”   

YÜZDE 32'Sİ KADIN
Tüm dünyada yaşanan ekonomik türbülansın Türkiye'de enflasyon, döviz kurunun yükselişleri gibi yansımalarının olduğunu açıklayan Kurt, “Vatandaşın satın alma gücünün azalmaması ve vatandaşın enflasyona ezdirilmemesi amacıyla asgari ücrette önemli adımlar atıldı. Pandemi öncesi 22.5 milyon civarındaki sigortalı sayısı bugün 25 milyonu geçti. İzmir'de de aktif sigortalı sayısı 1 milyon 460 bini aştı. Sayılardan da görüldüğü gibi bu zor döneme karşın yatırımlar ve istihdam artarak devam ediyor. Kentimizdeki kadın istihdamına baktığımızda ise İzmir'deki 1.4 milyon sigortalının yüzde 32'sini kadınlar oluşturuyor” ifadelerini kullandı.   

13.7 MİLYON KİŞİYE MAAŞ
Türkiye'deki yaklaşık 85 milyon vatandaşın 25 milyondan fazlasının aktif sigortalı olarak çalıştığını söyleyen Yavuz Kurt, 13 milyon 720 bin kişinin ise emekli, dul, yetim ve maluliyet aylığı aldığını kaydetti. Türkiye'nin 2021'deki bütçesinin 3 trilyon 6 milyar TL olduğuna dikkat çeken Kurt, “SGK'nın bütçesi ise 1 trilyon 267 milyar TL. Bu rakam, ülke bütçesinin yüzde 43'üne denk geliyor. Bu oran bile SGK'nın gücünü gösteriyor” dedi.

'KAÇIŞ YOK'
CİMER, Alo 170 hattı , dilekçeli ihbar gibi iletişim kanalları üzerinden gelen ihbarların yanı sıra saha denetimleriyle de sigortasız çalıştırılanları tespit ettiklerini sözlerine ekleyen Kurt, “Son 14 yılda çapraz denetleme yollarını da kullanıyoruz. Örneğin Tarım ve İl Müdürlüğü ekipleri denetim yaptıkları bir restoranda gıda güvenliği açısından denetimini yaparken çalışanların da sigortalılığını denetliyor. Benzer şekilde polis, zabıta gibi personeller de yaptıkları denetimlerde bu hususlara dikkat ediyor, çıkan eksiklikleri bize bildiriyor. Bizlere gönderdikleri tutanakları inceleyip işlem yapıyoruz. Yani kaçış yok” diye konuştu.

SAĞLIĞA 177 MİLYAR TL
Özel sağlık kuruluşlarından hizmet alımına yönelik her geçen yıl bir artış yaşandığını açıklayan Yavuz Kurt, “Türkiye'de 2021'de SGK olarak 177 milyar TL sağlık harcaması yaptık. Bunun 114 milyar lirası tedavi harcaması, 63 milyar lirası da ilaç harcaması. Söz konusu 114 milyarın 81 milyar lirası devlet hastanelerine ayrılırken 19 milyarı üniversite hastanelerine 14 milyar lira da özel hastanelere ödeme yaptık” ifadelerini kullandı. Zişan AKAR 
   
BİRLİK MESAJI
Yaklaşık 6 ay önce göreve başlayan SGK İzmir İl Müdürü Yavuz Kurt, İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC) ziyaretinde İGC Başkanı Dilek Gappi ve yönetim kurulu üyesi Duygu Tuncer ile bir araya geldi. 9 Eylül gazetesinin 10. yaşını da kutlayan Kurt, medyanın önemini vurgulayarak özellikle yerel kanalların ve gazetelerin desteklenmesi gerektiğini açıkladı. Kurt; siyaset, iş dünyası ve medya işbirliği ile önemli başarılara imza atacaklarına inandığını vurguladı. İGC Başkanı Dilek Gappi de, Türkiye'nin en büyük Basın Merkezi'ni hayata geçirdiklerini ve gazetecilerin daha iyi şartlarda işlerini yapabilmeleri için çalıştıklarını söyledi.