Haber / Didar Demirci

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir İl Başkanlığı’na Onur Gencer adlı şahıs tarafından silahlı saldırıda bulunuldu. Çankaya’da bulunan il binasında gerçekleşen olayda parti çalışanı Deniz Poyraz hayatını kaybetti. Deniz Poyraz’ı öldüren saldırgan gözaltına alınırken emniyet güçleri olayla ilgili soruşturmayı sürdürüyor. Olayın ardından il binasının bulunduğu yere HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, HDP MYK Üyesi Mahfuz Güleryüz, HDP İzmir İl Eş Başkanları; Kadir Baydur ve Besriye Tekgür, il yöneticileri, partililer ve vatandaşlar geldi. Milletvekili Kemalbay, avukatlar ile birlikte olay yeri incelemeye katılmak isterken polis karşı çıktı. Kemalbay ve polisler arasında kısa süreli tartışma yaşanmasının ardından Kemalbay avukatlar ile birlikte olay yeri incelemeye katıldı.

‘Bir Deniz gitti, bin Deniz gelecek’

Olay yerinde kızının cansız bedenini görmek için bekleyen acılı anne Fehime Poyraz, “Kızımı görmek istiyorum, evladım şehit oldu. Kızımın cenazesini görmek istiyorum. Ben bir anneyim” dedi. Annenin feryadı üzerine alanda bulunan kalabalık grup Kürtçe ‘Şehitler ölmez. Kahrolsun faşizm, HDP halktır halk burada’ sloganları attı. Anne Fehime Poyraz, ‘Kürt halkı hep eziliyor ama Kürt halkı hep ayaktadır ve ayakta olacak. Bir deniz gitti, bin deniz gelecek. Düşmandan korkmam her sene düşman evime baskın düzenliyor. Yeter yakamızdan düşün. Allahsızlar! Bu acıyı sizin evlatlarınıza da göstersin’ dedi.

‘HDP silinmeye çalışılıyor’

Olay sonrası ilk açıklama HDP İzmir İl Başkanı Kadir Baydur’dan geldi. Baydur, “Bu milliyetçi herhangi bir yerden kontrollü gönderilmiş de olabilir. Ama mutlak suretle hükümetin hedef göstermesi sonucu bu saldırı gerçekleşmiştir. Bundan azade bir durum kesinlikle değildir. Biz bunu biliyoruz. Ve bu saldırı ilk de değildir son da olmayacaktır. Sandıkta HDP'yi yenemeyen, HDP'yle baş edemeyen demokratik muhalefet yapan bir HDP gerçeği varken ancak kaba güçle saldırılar düzenleniyor. Bu saldırının son olmadığını da biliyoruz. Tekrar tekrar uyarıyoruz. Hem İzmir Valiliği'ni hem hükümeti; eğer bu söylemler, HDP'ye yönelik düşmanca tutum devam edecekse bundan sonra da bu saldırılar muhtemelen devam eder. O yüzden bütün İzmir halkının şu gerçeği bilmesi lazım; HDP bu ülkenin, demokrasinin mihenk taşıdır. HDP sindirilmeye çalışılıyor. Dizayn edilmeye çalışılıyor, demokratik siyasetin dışına çıkarılmaya çalışılıyor. Böyle bir hedefe ulaşılırsa Türkiye'de demokrasi mümkün değil. O yüzden HDP'ye sahip çıkmak gerekiyor. İzmir halkına, tüm demokrasi güçlerine çağrı yapıyoruz. HDP'ye ve demokrasiye sahip çıkacağız ki ülkenin geleceğine sahip çıkacağız. Yoksa çetelerle yönetilen bir ülke haline gelecek. Her gün herhangi bir muhalif saldırı gerçekleştirilecek. Son zamanlarda çetelerin söylemleri ortadayken, kimi yorumlara göre de siyasi cinayetler gerçekleşecek yorumları yapılırken bugün de mevcut durum da bu gidişatın göstergesidir. Demokrasiden yana olan tüm güçlerin böyle bilmesi gerekir ve sessiz kalmaması gerekir. Aksi takdirde bu saldırılar devam edecektir” dedi.

Hangi siyasi partiye yapılırsa yapılsın...

Olayın duyulmasının ardından HDP İl binası önüne gelen CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel’de yaşananları kınayarak şu açıklamayı yaptı: "Bir siyasi partiye silahlı bir saldırı yapıldı. Hangi siyasi partiye yapılırsa yapılsın bu Türkiye'nin siyasi hayatına yapılmıştır. Arkasında kimler var, ne var ne yok zaman gösterecek. Ben hayatını kaybeden arkadaşımıza Allah'tan rahmet diliyorum, yakınlarına baş sağlığı diliyorum. HDP'ye de geçmiş olsun diyorum. Gerçekten üzücü bir olay. Bunun arkasını hem İzmir Emniyeti'nin hem de İçişleri Bakanlığı'nın soruşturması, araştırması, arkasındaki kişi ya da kişileri adalete teslim etmesi gerekiyor"

"Saldırıların devam etme ihtimalini nasıl görüyorsunuz?" sorusunu yanıtlayan Yücel, "Böyle bir şeyi asla ve asla kimsenin istemeyeceğini düşünüyorum. Benzer olaylar geçmişte Türkiye'de yaşandı. Bu tür olayların kimseye, arkasında kim varsa kimseye de bir faydası yok. Toplumun sağduyulu olması gerekiyor. İçişleri Bakanlığı'nın, Emniyet'in, kolluk kuvvetlerinin gerekli önlemi alması lazım. Bu tür olaylarla mücadele konusunda iradeli ve kararlı bir duruş sergilenmesini diliyoruz" ifadelerini kullandı.

Güvenlik istemiştik

HDP MYK Üyesi Mahfuz Güleryüz, emniyet güçlerini daha öncesinde böyle bir olayın olacağına dair uyardıklarını ve güvenlik istediklerini iddia ederek, “Bir süredir bu konuda İzmir Emniyeti'ni uyardık. Güvenlikten sorumlu Emniyet yeterli önlemi almadıysa burada ihmalin ötesinde bir şey olduğunu düşünüyoruz. Bunu zaman ve süreç gösterecek” diye konuştu.

Pervin Buldan gelecek

Öte yandan, HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan’ın saldırı nedeniyle saat 17.30 civarında İzmir’e gelerek il binası önünde basın açıklaması yapacağı öğrenildi.