İzmir Veteriner Hekimler Odası, iş istihdamının ülke içinde her alanda zor olduğunu ve hayvancılıkta istihdamın sürekliliğini sağladıklarını belirterek yazılı bir açıklama yaptı. İzmir Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Gökhan Özdemir, veteriner hekimlerin kamuda en az istihdam edilen kesim olduğunu söyledi. Özdemir, “Biz Veteriner Hekimler yoğun ihtiyaca karşın kamuda en az istihdam edilen meslek grubu olarak bunu çok iyi biliriz. Çünkü biz kendi kendimizi istihdam eder, kendi kendimizi işlendiririz. Emeğimizi, eğitimimizi ülkemizin üretim sürecine kelimenin tam anlamıyla zorla dahil ederiz. Çünkü biliriz ki biz de elimizi kolumuzu çeksek, hayvancılık da yetiştirici de eksik kalacak” dedi.

Sektörün ihtiyacı var

Tarımsal üretimin sürekliliği için veteriner hekimlere ihtiyacın olduğunu belirten ve yerli genetik hayvan türlerinin sağlığı için çabaladıklarını dile getiren Özdemir, “Biliriz ki tarımsal üretimin varoluş sebeplerinden olan hayvan varlığının bize ihtiyacı var. Üretimin kaynağındaki hayvan potansiyelimize, hayvan potansiyelimizin genetik kaynaklarına, sağlığına sahip çıkmak bizim işimiz biliriz. Yem fiyatları artsa da, sattığı ürünün değeri sabitlense de hayvancılık sektörü ayakta kalsın diye herkesten önce desteği biz yapar yetiştiricimizi ayakta tutmaya çalışırız. Aile işletmelerinin borç defterleri kabarsa da, hep en son bize olan borçlarını kapatsalar da seslenmeyiz. Biz aslında hem kendimizi istihdam ederiz hem de yetiştiricinin üretimde kalmasını sağlayarak hayvancılıkta istihdamın sürekliliğini sağlarız” diye konuştu. Özdemir şunları kaydetti: “Kamuda istihdamı, açlık sınırıyla eş tutulmuş maaşlara indirgeyen, kendi kendini işlendirip istihdam etmeyi bilen hayvancılık sektörünün kıymetli yetiştiricisini isyan ettiren bürokratlara da bir kez daha hatırlatmakta fayda görüyoruz. Sayın yetkililer unutmayınız ki; Üretim yoksa istihdamdan bahsedemeyeceğiniz gibi istihdam etmiyorsanız üretmiyorsunuz demektir.”

'Besici, süt ineklerini kesime gönderiyor'

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, iki günde 28 köy gezerek çiftçi ve besicilerin sorunlarını yerinde dinledi. Yem fiyatlarında yaşanan ve önlenemeyen artışların besiciyi canından bezdirdiğini belirten Gürer, “Besici yıllardır bakıp büyüttüğü süt ineğini gözyaşları ile kesime gönderiyor. Her inek en az beş can demek. Bunun neticesinde de hayvan açığına kapı aralanıyor. Milli servet göz göre eriyip gidiyor. Laf ile çözüm olmuyor. Yem fiyatı her geçen gün katlanarak artmasına karşın iktidar bu duruma seyirci kalıyor” dedi.