Ülkemiz futboluna sayısız nice isim hizmet etti. Kimi mükemmel futbolcuydu. Kimi harika teknik adam… Kimi hakem, kimi malzemeci, kimi doktor…

Bu kimselerin büyük bir kısmını isim olarak hatırlamıyoruz bile! Sadece çok yakınlarının hatıralarında yaşıyorlardır.

Ama bazıları var ki; asırlar da geçse adları unutulmayacak ve yaşamaya devam edecekler. Ümit Kayıhan hocamız da bu unutulmayacaklar arasında çoktan yerini aldı. Kısaca Ümit Hocamızın futbol geçmişini yazayım ve sonra da neden Ümit Kayıhan Hocamız ile ilgili yazdığıma geçeyim:

Göztepe’de başlayan futbolculuk kariyeri, O’na, Balıkesirspor, Altay, Eskişehirspor, Altınordu ve Kuşadasıspor formaları da giydiriyordu. Hatta Altay forması ile Türkiye Kupası kaldırmak da nasip olmuştu.

Futbolculuktan hemen sonra teknik adamlık rolünü üstlendi ve bu rolde de oldukça başarılı sezonlar geçirdi. Yıllarca formasını kuşandığı Göztepe ile 1. Lig şampiyonluğu yaşayıp, başında olduğu takımı Süper Lige taşıdı. Karşıyaka, Altınordu, Göztepe, Altay, Denizlispor, Antalyaspor, Adanaspor, Diyarbakırspor, Erzurumspor, Ankaragücü, Bursaspor, Malatyaspor, Kocaelispor ve Rizespor takımlarında hocalık yaptı. Ve maalesef her iyi insan gibi erkenden göçüp gitti bu dünyadan… 2018 yılının 6 Haziran’ında yitirdik Ümit Kayıhan Hoca’yı…

Her yıl zamanı geldiğinde yazıyorum U12 İzmir Cup Turnuvasını… Altınordu takımının İzmir Büyükşehir Belediyesi (İzmir BŞB) ana sponsorluğunda, 2013 yılından beri her yıl düzenlediği, on iki yaş kategorisindeki futbol mini dünya kupası… (2016 yılında Belçika’daki terör saldırısı nedeniyle yabancı takımların organizasyon iptalleri gündeme gelmiş, turnuva ertelenmişti).

Hayır, daha tam zamanı gelmedi! Bu sene Nisan ayının başında oynanacak turnuvaya sonraki yazılarımda detaylı değineceğim. Bugün ise bahsini ettiğim U12 turnuvasına katılmak üzere karma bir İzmir takımı hazırlanacak, o takımdan ve o takımın oluşabilmesi için yapılacak Ümit Kayıhan U12 Play-Off turnuvasından bahsedeceğim.

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), İzmir Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu (İzmir ASKF), TFF İl Temsilciği marifetleri ile her futbol sezonunda U11 kategorisinden, A Takım düzeyine kadar farklı gruplarda yüzlerce maç oynatılır. 13 yaş kategorisinden 19’a kadar olan grup şampiyonları, bazen ikincileri de birkaç Play-Off maçından sonra Türkiye Kupası elemelerine dahil olurlar. Genellikle İzmir’imiz Türkiye çapındaki bu kupalarda beş takımla temsil edilir.

11 ve 12 yaş maçları daha çok yarıştırıcı değil de, geleceği belirleyici gibi görülürler. Kazan-kazanma çok da önemli değildir zaten… Ama bir neticeye gidilmeli ve bu kategorilerde oynayanların da en iyileri görülmeli ve şampiyonları belli olmalı. Bu nedenle gruplarını ilk iki sırada bitiren İzmir’deki U12 takımları, toplam 32 ekip, adı Ümit Kayıhan olan Play-Off liginde mücadele edecek ve bu yıl ki şampiyonlarını belirleyecekler. Ayrıca Altınordu ile özdeş hale gelmiş U12 İzmir Cup’tan bahsettim ya… Hani bu Nisan ayında koşulacak olan… İşte bu turnuva için de bir İzmir karması seçilecek bu 32 ekip içerisinden…

Bunun için İzmir ASKF 2, Türkiye Futbol Antrenörleri Derneği (TÜFAD) İzmir Şubesi 2 ve İzmir BŞB 4 antrenör ile tüm turnuvayı izleyecek, U12 Cup’a gidecek İzmir karmasını oluşturacaklar.

Benzer bir çalışmanın Bornova Belediyesince, Bornovalı amatör takımlar arasındaki U12 ekiplerinden de yapıldığını yani bir Bornova karması hazırlandığını da belirteyim.

Bir turnuvanın çocuklarla bezenmiş olması güzel… Turnuva içerisinden İzmir’imize has bir milli takım seçmek daha güzel… Ama Ümit Kayıhan Hocamızın adının unutulmamış olması ve bir turnuvada yaşaması daha da güzel…

Dipnot; “Unutulmak istemiyorsan, ya okunacak şeyler yaz ya da yazılmaya değer şeyler yap.” Benjamin Franklin.