Sinan Ateş 1984 yılında Dursunbey, Balıkesir'de dünyaya geldi. Sinan Ateş'in babası Musa Ateş'de 12 Eylül öncesindeki çatışmalarda öldürülen bir ülkücüdür.

Sinan Ateş, 2006 yılında Gazi Üniversitesi'nde Sosyal Bilgiler Öğretmenliğinden mezun oldu.

Sinan Ateş'in Siyasi Kariyeri Nasıl Başladı?

Eğitim hayatının başında Bursa Ülkü Ocaklarına katılan Sinan Ateş, lise teşkilatlarında başkanlık yaptı.

Üniversiteden mezun olduktan 1 yıl sonra 2007 yılından 2019 yılına kadar Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Bursa Milletvekili İsmet Büyükataman'ın danışmanlığını yaptı.

Ülkü Ocakları'nda birçok kademede görev alan Sinan Ateş genel sekreter yardımcılığına kadar yükseldi.

15 Temmuz 2016'da Fettullahçı terör örgütü tarafından Türkiye Cumhuriyeti'ni bölmek amcayıla düzenlenen hain darbe girişimi sonrasın MHP bünyesinde kurulan FETÖ Komisyonu'nda başkanlık yaptı.

Sinan Ateş, 9 Ocak 2019'da Ülkü Ocakları'nın mevcut dönem başkanı Olcay Kılavuz yerine genel başkanlığa atandı. Göreve gelmesiyle birlikte Ülkü Ocakları bünyesinde akademi hayat sürdüren ilk genel başkan oldu.

Ateş başkanlık yaptığı süreçte Ülkü Ocakları Dergisi'ni akademikleştirerek 10 bin olan tirajını 50 bine kadar yükseltti.

Okullarda Ülkü Ocakları logosu ve kendisine ait takdim yazısının bulunduğu Türkiye Cumhuriyeti'inin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Nutuk kitabını dağıtması bazı kesimlerin tepkisine neden oldu.

Sinan Ateş Ülkü Ocakları Genel Başkanlığını Neden Bıraktı?

2 Nisan 2020'de Ülkü Ocakları Genel Başkanlığı'ndan istifa eden Sinan Ateş gerekçe olarak Hacettepe Üniversitesi'ndeki görevini ve akademik çalışmalarını gösterdi.

Basında çıkan bazı iddialara göre Sinan Ateş görevi bırakmadı, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli tarafından görevden el çektirildi. Görevden el çektirme olarak gösterilen sebep ise 29 Mart 2020'de Mustafa Kemal Atatürk karşıtlığıyla bilinen Yavuz Bahadıroğlu'nun, TRT yapımı Ya İstiklal Ya Ölüm dizisini eleştirmesine tepki gösterdiği ve cevap verdiği gerekçe gösterildi.

Sinan Ateş Nerede, Ne Zaman ve Kim Tarafından Öldürüldü?

30 Aralık 2022 tarihinde Çankaya'nın Kızılırmak Mahallesi'nde bürosunun bulunduğu İnci Apartmanı'ndan çıkarken, önündeki bir aracın arkasına saklanmış Eray Özyağcı'nın silahlı saldırısına uğradı.

Özyağcı tarafından sıkılan bir mermi o anda Sinan Ateş'in yanında bulunan arkadaşı Selman Bozkurt'a, beş mermi ise Ateş'e isabet etti. Bozkurt omzundan yaralanırken, Sinan Ateş ise ağır yaralandı ve hemen hastaneye kaldırıldı. Hastanede yapılan bütün müdahalelere rağmen Sinan Ateş hayatını kaybetti.

Yapılan otopsi raporuna göre, Ateş'e isabet eden beş kurşunun; biri çenesinden girip başının üstünden, biri karnının solundan girip belinden, sol bacağının kasık bölgesinden giren bir kurşunun vücudundan çıkış noktası bulunurken; aynı yerden giren bir diğer kurşunun ve sağ kasığından giren bir kurşunun vücudundan çıkış noktası bulunamadı.

31 Aralık 2022'de, Bursa Ulu Camii'nde kılınan cenaze namazının ardından Emir Sultan Mezarlığı'na defnedildi. Cenazeye birçok siyasi parti görevlileri, Bursasporlu futbolcular ve halk katılım gösterdi.

Sinan Ateş'in Cenazesinde Neler Yaşandı?

Yoğun katılımın yaşandığı cenaze töreninde, ülkücülerin, "bozkurtlar burada, çakallar nerede?" şeklinde slogan atması şaşkınlığa neden oldu. Bu sloganın Sinan Ateş'in öldürülmesinin ardından hiçbir açıklamada bulunmayan ve son yıllarda AKP politikalarını destekleyen ve Cumhur İttifakı'nın ortağı olan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'ye olduğu iddialar arasında yerini aldı.

Tabutu, Türk Bayrağı ve Bursaspor'un en büyük taraftar grubu olan Teksas taraftar grubunun atkısına sarılı halde mezarlığa getirildi.

Bursa Emir Sultan Mezarlığı'nda gerçekleşen cenaze töreninin Zeki Müren'den sonra Bursa'daki en yoğun katılımlı tören olduğunu aktaranlar oldu.

Ülkü Ocakları Eski Genel Başkanı Sinan Ateş Neden Öldürüldü? Cinayetin Arka Planında Ne Var?

Ülkü Ocakları Eski Genel Başkanı Sinan Ateş'in öldürülmesine ilişkin iddialardan ilki 15 Mart 2022 yılında Mersin Ülkü Ocakları İl Eski Başkanı Çağrı Ünel'e ülkücüler tarafından düzenlenen silahlı saldırının olduğu söylentiler arasında. Ünel'e kendisine düzenlenen silahlı saldırıda ülkücü Emrullah Kaplan'ı silahla vurarak öldürdü. Ünel'in silahlı saldırıya uğrama nedeni olarak Sinan Ateş'in MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli tarafından görevden alınmasına tepki göstermesi gösterildi. Emrullah Kaplan'ın Ünel tarafından öldürülmesinin ardından okların Ülkü Ocakları eski Genel Başkanı Sinan Ateş'e döndüğü iddia edildi.

Bazı ülkücüler tarafından Sinan Ateş'in FETÖ'cü olduğu iddia edilirken, bazı ülkücüler Emrullah Kaplan'ın ''FETÖ'cü bir hainin tetikçisi'' tarafından öldürüldüğünün dillendirilmesi ve burdaki hainin Sinan Ateş olarak ima edilmesi bazı kesimleri oldukça rahatsız etti.

Bu söylemlerin sıkça dile getirilmesi Sinan Ateş cinayeti arkasında yol arkadaşları ülkücü bazı çevrelerin olması ihtimalini arttırdı. MHP Genel Başkanı Bahçeli'den de konuya ilişkin bir açıklama gelmemesi iddiaları güçlendirdi.

Sinan Ateş'in Öldürülmesinde Kimlerin Parmağı Var?

MHP'li Kürşat Yılmaz, Sinan Ateş'in ve katlinin FETÖ terör örgütüyle ilişkisinin olabileceğini dile getirilmesi Ana Muhalefet Lideri Kemal Kılıçdaroğlu tarafından büyük tepki gördü. CHP lider Kemal Kılıçdaroğlu, Ateş'e FETÖ'cü demenin ''adilik'' olduğunu söyledi.

Zafer Partisi Genel Başkanı ve MHP eski Milletvekili Ümit Özdağ ise Sinan Ateş'in ve saldırını FETÖ'yle bir ilgisinin olmadığını Ateş'in PKK'lı uyuşturcu baronları tarafından öldürüldüğünü iddia etti.

Bazı kesimler de Sinan Ateş'in çizgisini kaybettiğini düşündüğü MHP'den uzaklaşıp milliyetçi çizgisi daha net belirgin olan İYİ Parti'ye yakınlaşması nedeniyle öldürüldüğünü iddia ettiler.

Gazeteci Fatih Altaylı, Sinan Ateş'in yakınlarıyla görüştüğünü ve Ateş'in bu salıdırıyı beklediğini dile getirdi. Altaylı yaptığı açıklamada Ateş'in yakınlarına ''Benim kalemimi kırmışlar'' dediğini takipçilerine aktardı.

Sinan Ateş Cinayeti Soruşturması Ne Durumda?

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, saldırıya ilişkin başlattığı soruşturmada toplam 13 kişi tutuklandı.

2018 yılında Hasan Ferit Gedik isimli öğrenciyi öldürmekten hakkında yakalama kararı çıkartılan ''Dodo'' takma isimli Doğukan Çep, Sinan Ateş suikastinin azmettiricisi olarak tutuklandı. Çep verdiği ifadede hakkında açılmış bir dosya hakkında Ateş'in genel başkanlık yaptığı süreçte yardım istediği ve olumsuz cevap alınca bu eylemi planladıklarını aktardı. Çep'in ifadesinde dikkat çeken bir noktada amaçlarının öldürmek değil korkutmak olduğunu söylemesi oldu.

Soruşturma kapsamında ortaya çıkan bir gerçek daha davayı takip eden kamuoyunu ve ülkücü çevreyi çok şaşırttı. Saldırıyı gerçekleştiren Eray Özyağcı'yı İstanbul'dan Ankara'ya getirenlerin 2 Özel Harekat Polisi olması kafalarda yeni sorular oluşmasına neden oldu. Özel Harekatçılar ifadelerinde Özyağcıyı tanımadıklarını yol masrafına ortak olması için arabaya aldıklarını söylediler.

Eray Özyağcı'nın nerede olduğu bulunamadı. Özyağcı'nın, daha öncesinde Doğukan Çep ile Türkmen Dağı'nda gönüllü olarak YPG ve Suriye Ordusu'na karşı savaştığını ve Ateş'in ölümünden sonra Suriye'ye veya Gürcistan'a kaçtığını iddia edenler oldu.

Çep'e 97 bin lira gönderdiği iddia edilen Milliyetçi Hareket Partisi İstanbul İl Yöneticisi Ufuk Köktürk tutuklandı.

Editör: Cem Özer