Yeni Tip Çıkarma'da son gemi Mayıs 2027'de denize inecek Yeni Tip Çıkarma'da son gemi Mayıs 2027'de denize inecek

Demiroğlu, TUSAŞ’ın Kahramankazan Tesisleri’nde basın mensuplarıyla buluşarak şirketin güncel projeleri ve gelecek vizyonuna ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Demiroğlu, “HÜRJET’in motorunda bugün yarın güzel bir haber gelir diye bekliyoruz,” ifadelerini kullanarak heyecan verici gelişmelerin sinyalini verdi.

TUSAŞ, Hava Araçlarında Dünya Liginde

Demiroğlu, TUSAŞ’ın üretim hattında yer alan KAAN, AKSUNGUR, ANKA, HÜRJET, HÜRKUŞ, GÖKBEY Helikopteri ve ATAK Helikopteri gibi projelerle ilgili bilgi verirken, şirketin dünyadaki en büyük hava aracı üreticileriyle iş birliği içinde olduğunu vurguladı.

ANKA ve ATAK gibi platformlarla Türkiye’nin savunma gücüne katkı sağladıklarını belirten Demiroğlu, “83 ANKA, 92 ATAK helikopterimiz şu an kullanımda. 2024 ciro hedefimiz 4,3 milyar dolar,” dedi.

HÜRJET ve KAAN’da Hedef Büyük

HÜRJET için Hava Kuvvetleri Komutanlığı’ndan 16 uçak siparişi aldıklarını, İspanya’nın bu projede NATO kapısını açabileceğini söyleyen Demiroğlu, “İspanya ile ve kendi hava kuvvetlerimizle toplamda 100’ün üzerinde HÜRJET siparişi için bu yıl sözleşme imzalamayı hedefliyoruz,” diye konuştu.

Milli muharip uçak KAAN ile ilgili de bilgi veren Demiroğlu, “2025 sonunda ikinci prototipimizi, 2026 başında üçüncü prototipimizi uçuracağız. 2028 sonunda, 2029 başında KAAN’ı bloklar halinde Türk Hava Kuvvetlerine teslim etmeyi planlıyoruz,” dedi.

ANKA-3 ve Yerli Motorlarda Atılım

ANKA-3’ün seri üretime 2026’da geçeceğini, yerli PD170 motoruyla 40 bin fite ulaşmayı başardıklarını açıklayan Demiroğlu, GÖKBEY helikopter motorunun da bir-iki yıl içinde kullanıma hazır olacağını belirtti.

Ayrıca, TUSAŞ’ın 2034’e kadar 12 milyar dolar ciro hedeflediğini, bu süre içinde 500 KAAN, HÜRJET ve HÜRKUŞ, 350’nin üzerinde GÖKBEY ve ATAK üretmeyi planladıklarını vurguladı.

TUSAŞ, Küresel Oyuncu Olmaya Devam Ediyor

TUSAŞ’ın 16 bine yakın çalışanıyla Amerika, Asya, Avrupa ve Afrika’da ofisleri bulunduğunu söyleyen Demiroğlu, yerlileştirme projeleriyle her yıl 1 milyar doların Türkiye’de kalmasını sağladıklarını ifade etti.

“Bugün gökyüzüne baktığınızda gördüğünüz her uçakta bir TUSAŞ imzası var,” diyen Demiroğlu, şirketin küresel savunma sanayisinde güçlü bir oyuncu olduğunu belirtti.

Kaynak: HABER MERKEZİ