TÜİK: Hizmet ihracatı yüzde 19,2 arttı TÜİK: Hizmet ihracatı yüzde 19,2 arttı

9 Eylül Gazetesi'nden Mert Yasin Alpdündar'ın haberine göre; TÜİK’in açıkladığı verilere göre; mayıs ayında 216 bin 453 ton olan tavuk eti üretimi, haziran ayında 177 bin 740 tona geriledi. Tavuk eti üretiminde bir önceki aya göre yüzde 17,9 oranında düşüş yaşanmış oldu. Haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre ise tavuk eti üretiminde yüzde 1 artış yaşandı. Konu hakkında 9 Eylül Gazetesi’ne açıklamalarda bulunan Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Bedri Girit, üretimdeki düşüşün sebebinin mayıs ayında tavuk eti ihracatına gelen sınırlama ve Türk tüketicisinin donmuş tavuk etini tercih etmemesinden kaynaklı olduğunu dile getirdi. Girit ayrıca ihracat kotasında genişleme yapıldığı bilgisini verirken, kararın üretimdeki düşüş hızını azaltabileceğini ama eylül ayında da düşüş yaşanmasını beklediklerini söyledi. 

Bedri Girit

‘ÜRETİCİ KENDİNİ KORUMAYA ALDI’

Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Bedri Girit, üretimdeki düşüşün normal olduğunu söyledi. Tavuk eti ihracatına getirilen sınırlandırmanın etkilerinin görülmeye başlandığını sözlerine ekleyen Girit, “İhracatta kota geldiği için üretici de kendisini ona göre ayarladı. İhraç edemediği için ürünü stoğa atması gerekecekti. Stoğun maliyeti çok yüksek. Bir de Türk tüketicisi donuk malı tercih etmiyor. Taze ürünü daha çok tercih ediyorlar. Tüm bu nedenlerden kaynaklı üretici de kendini korumaya almıştır” ifadelerini kullandı. 

EYLÜLDE DE DÜŞÜŞ YAŞANABİLİR

İhracat kotasında genişleme yapıldığı bilgisini veren Girit, kararın etkilerinin eylül ayında görülebileceğini dile getirdi. Girit, genişleme ile birlikte üretimdeki düşüş hızının azalabileceğini ifade ederken, “Lakin sektörde hayvanları azaltmak da artırmak da en az üç ayı alıyor. Mayıs ayında getirilen ihracat kotasının etkisi Ağustos ayında hissedilmeye başlandı. Yüksek ihtimal Eylül ayında da üretimde düşüş yaşanır. Çünkü üreticinin gaza bastığı döneme girilmedi. Bu zamandan sonra üretimde artışa gidilse bile etkilerini anca üç ay sonra görürüz” dedi.  
 

Editör: Mert Alpdündar